kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Butto'yu biz öldürmedik"

Yeni Haber
El Kaide liderlerinden Beytullah Mahsud'un sözcüsü, Pakistan eski başbakanlarından Benazir Butto'ya düzenlenen suikastın arkasında Mahsud'un olduğu iddiasını yalanladı.

Sözcü Malvi Ömer, bilinmeyen bir yerden telefonla yaptığı açıklamada, "Bunu şiddette reddediyorum. Aşiretimizin kendi gelenekleri vardır. Biz kadınları vurmayız" dedi.

Pakistan yönetimi, Butto'ya Ravalpindi'de yapılan saldırının ardında Mahsud'un bulunduğunu bildirmişti.

İşleri Bakanlığı Sözcüsü Cavid İkbal Çima, ellerinde suikastın arkasında El Kaide lideri Beytullah Mahsud'un olduğunu gösteren istihbarat mesajları bulunduğunu, Mahsud'un suikast nedeniyle yandaşlarını kutladığını söylemişti.

BUTTO'NUN YANDAŞLARI EL KAİDE'NİN AÇIKLAMASINA İNANMIYOR

Pakistan eski başbakanlarından Benazir Butto'nun yandaşları, hükümetin Butto'ya düzenlenen suikastın sorumlusunun El Kaide lideri Beytullah Mahsud olduğu açıklamasına şüpheyle yaklaşarak, hükümeti suikastın sorumlularını gizlemekle suçluyor.

Butto'nun Pakistan Halk Partisinin sözcülerinden Ferhatullah Babar, "Bunu El Kaide veya Beytullah Mahsud'un yaptığı hikayesi bize uydurma gibi geliyor. Çünkü dikkati başka yere çekmeye çalışıyorlar" dedi.

Pakistan Halk Partisi yetkilileri, hükümetin Mahsud'u suçlu gibi göstermeye çalıştığını belirterek, Mashud'un daha önce Karaçi'deki saldırıyla ilgisinin bulunmadığını açıkladığını da hatırlattılar.

Karaçi'deki Butto'nun yara almadan kurtulduğu saldırıdan sonra Butto, Devlet Başkanı Pervez Müşerref yanlısı unsurların kendisini öldürme planı yaptığını söylemişti.

Mahsud'un bir sözcüsü de bugünkü açıklamasında, suçlamaları reddederek bunun "hükümet propagandası" olduğunu söyledi. Sözcü, "Biz sadece Amerika'ya karşıyız. Pakistan'ın siyasi liderlerini düşman olarak görmüyoruz" dedi.

Bu arada, eski başbakanlardan Navaz Şerif diğer muhalefet liderlerinin de bulunduğu 47 kişilik bir heyetle taziyelerini sunmak için Butto ailesinin evine gitti.

Mahsud'un, cihad için mücadele eden aşırı dinci militanların oluşturduğu yeni bir koalisyon olan Tehrik-i Taliban'ın lideri olduğu belirtiliyor.

SORUŞTURMA VE ŞİDDET OLAYLARI

Hükümet, Butto suikastıyla ilgili biri yüksek mahkeme diğeri de güvenlik güçlerince yürütülecek iki ayrı soruşturma açtığını açıkladı.

Öte yandan Butto'nun öldürülmesinden sonra karışan Pakistan'da, bu sabah silahlı ve maskeli kişilerin Butto'nun bir yandaşını öldürdüğü bildirildi.

Polisin verdiği bilgiye göre, Pakistan Halk Partisinin bayrağını temsil eden bir elbise giyen ve "Büyük Butto" diye slogan atan bir kişi Butto'nun kabrinden dönerken vuruldu, saldırıda aynı partiden eyalet meclisi adayı kardeşi de yaralandı.

Bu son saldırıyla birlikte, suikasttan sonraki şiddet olaylarında ölenlerin sayısının 33'e çıktığı bildiriliyor.

Hayderabad'da da polisin sokakta lastik yakan 2 protestocuyu yaraladığı bildirildi.

Polis ve paramiliter güçlerin sevk edildiği Sindh eyaletinin başkenti Karaçi'de, dükkanların ve benzin istasyonlarının kapalı, etrafın sessiz olduğu belirtildi.

Sindh eyaleti yetkilileri, isyancıların 947 araç, 131 banka ve 31 benzin istasyonunu ateşe verdiklerini ya da tahrip ettiklerini söylediler.

Hayderabad'da da onlarca banka, araç ve festfud dükkanının yakıldığı belirtiliyor.

Bu arada Pakistan Seçim Komisyonu, ülkede yayılan şiddetin 8 ocakta yapılması planlanan seçim üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere pazartesi günü olağanüstü toplantı düzenleneceğini açıkladı.

Komisyonun açıklamasında, şiddet eylemlerinde 9 seçim merkezinin tahrip edildiğine dikkat çekildi.

Komisyon, toplantıda seçimin ertelenmesinin tavsiye edilip edilmeyeceğine dair bir açıklamada bulunmadı.

AA