kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül, ABD yolcusu

Yeni Haber
ABD Başkanı George W. Bush'un davetlisi olarak 7-11 Ocak 2008 tarihlerinde ABD'yi ziyaret edecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 8 Ocakta Bush ile görüşecek. Gül'ün, Amerikan basını ve sivil toplum kuruluşları ile ABD'deki Türk toplumu temsilcileriyle de bir araya gelmesi öngörülüyor.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre Gül, ABD Başkanı Bush'un daveti üzerine 7-11 Ocak tarihlerinde bu ülkeye resmi ziyaret gerçekleştirecek. Gül'ün, Bush ile 8 Ocak salı günü Beyaz Saray'da yapacağı görüşmelerde, Türk-Amerikan ilişkilerinin pekiştirilmesi bağlamında ikili konularla
bölgesel ve uluslararası meseleler ele alınacak. Gül ve Bush, bu çerçevede Afganistan, Irak, Lübnan ve Orta Doğu konularındaki gelişmelerle, terörizmle mücadele konusunda iki ülke arasında ve uluslararası planda sürdürülen iş birliği ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği süreci hakkında görüş alışverişinde bulunacak.

Ziyareti sırasında Washington ve New York'ta temaslarda bulunacak olan Gül'ün, Amerikan basını, sivil toplum kuruluşları ve ABD'deki Türk toplumu temsilcileriyle bir araya gelmesi bekleniyor. ABD Başkanı Bush, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Gül'ü arayarak kutlamış ve ülkesine davet etmişti. Bush, Gül'ü, Cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı kutlayan ilk yabancı lider olmuştu.

Türkiye'den Washington'a Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan son ziyaret, 1996 yılında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in gerçekleştirdiği çalışma ziyareti olmuştu. Demirel'den önce de 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal 1992 yılında Washington'a ziyarette bulunmuştu.