kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Alevileri karalayan filme tepkiler sürüyor

Yeni Haber
Almanya'nın Hamburg kentinde Aleviler, ''Tatort'' adlı polisiye dizinin ''Namusuna layık olmak'' adlı bölümünün ARD televizyonunda yayınlanmasını protesto etmek amacıyla yapımcı yayın kuruluşu NDR'nin binasının önüne siyah çelenk koydular.

Cem Vakfı Dedeler Kurulu Başkanı İsmail Aslandoğan, Almanya Atatürk Kültür Merkezi (AAKM) Başkanı Selçuk Han, Avrupa Sivaslılar Derneği Başkanı (ASBİR) Haydar Kalkan, yardımcısı Salim Yıldız ve Irak Türkmen Derneği Başkanı Rasim Jasim, siyah çelenk koydukları NDR binasının önünde bir de ortak basın açıklaması yaptı.

Dede Aslandoğan, söz konusu filmde Alevilere karşı ön yargıların körüklendiğini belirterek, şunları söyledi:

''Bu filmde Alevilere açıkça hakaret edilmektedir. Bu olayın arkasını bırakmayacağız. ARD televizyonu bir an önce Alevilerden özür dilemeli. Köln kentinde pazar günü gerçekleştirilecek olan mitinge destek verdiğimizi beyan etmek istiyorum. Bu dizi, bir devlet televizyonu kanalında yayınlanmıştır. Dolayısıyla Alman hükümetini de yakından ilgilendirir.''

AAKM Başkanı Han da, filmin Türk toplumunun aile yapısına karşı çirkin
bir saldırı olduğunu ifade ederek, ''Bu film insanların psikolojik rahatsızlıklarının sonucunda yaratılmıştır. Filmde konu edilen ensest bir ilişkiyi belirli bir topluma, bir zümreye mal etmek yanlış ve tehlikelidir. Duyarlı insanlar olarak buna sessiz kalmayacağız'' şeklinde konuştu.

Öte yandan dizinin senaristi Angelina Maccarone, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde yayınlanan röportajında, amacının hiçbir şekilde belirli bir halk grubunu kışkırtmak olmadığını belirterek, aksine Türk toplumunun da diğer toplumlar gibi homojen bir yapıya sahip olduğunu göstermek istediğini ifade etti.

Araştırmaları sırasında, Alevilerin özellikle ensest ilişki iddiasıyla suçlandıkları yönünde bir bilgi edinmediğini kaydeden Maccarone, ''Amacım, bu yöndeki ön yargıları hiçbir şekilde desteklemek değildi'' dedi.

Filmden dolayı tehditler aldığını ve yersiz olsa bile bunlardan etkilendiğini anlatan Maccarone, ''Halkı kışkırttığım suçlaması, bunun tam aksini istediğim için beni, söyleyebileceğimden çok daha fazla etkiledi'' diye konuştu.

AA