kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Tunus

Turizmciler bayram tatilini bekliyor

AA
24.09.2007
Ramazan Bayramı'nda yurt içi tercihlerde Antalya, Bodrum, Kuşadası, Kapadokya ve Batı Karedeniz öne çıkarken, yurt dışında ise bazı Avrupa başkentleri, Dubrovnik, Sharm El Sheikh ve Tunus gibi merkezlerin daha fazla tercih edildiği bildirildi..
Artan yurt dışı talebine rağmen iç pazarda fiyatların 2006 sezonu ile yaklaşık olarak aynı rakamlarda seyrettiğini belirten ETSTur Yurtiçi Operasyon Müdürü Suat Özbek, fiyatlarda çok talep gören bazı tesislerdeki yüzde 10'luk fiyat artışının dışında başka bir farklılık olmadığını ifade etti.

Özbek, Ramazan Bayramı tatili için yurt dışında bazı Avrupa başkentleri, Dubrovnik, Sharm El Sheikh ve Tunus gibi merkezlerin tercih edildiğini, bunların arasında 1.2 saatlik uçuş mesafesinde olması nedeniyle Dubrovnik'in ön plana çıktığını bildirdi.

Yurt içinde ise mevsim itibariyle Antalya ve Bodrum'daki otellerin rağbet gördüğünü belirten Özbek, Antalya ve Bodrum'daki beş yıldızlı tesislerde, özel bayram eğlenceleriyle birlikte İbrahim Tatlıses, Sibel Can, Serdar Ortaç ve Funda Arar'ın konser programlarının dahil olduğu konaklama paketlerinin bulunduğunu anlattı.

Özbek, ekonomik fiyatlarla seyahat imkanı arayan misafirler için de çeşitli önerilerde bulunduklarına, şu ana kadar gelen bayram taleplerinin çok olumlu olduğuna değinerek, şöyle konuştu: ''Gerek uygun fiyatlar, gerekse avantajlı ödeme koşulları sayesinde her keseye ve her zevke uygun alternatifler bulmak mümkün. Herşey dahil, 55-300 YTL arasında değişen geniş bir yelpaze misafirlerimizin beğenisine sunulmuş durumda. Bundan önceki senelere baktığımızda genelde bayramlara son 10 gün kala talebin çok yoğunlaştığı ve doluluk sorunlarıyla karşılaşıldığını görüyoruz. Bu nedenle Ramazan Bayramı'nı tatil yaparak, dinlenerek ve yoğun kış aylarına dinlenmiş olarak hazırlanmak isteyen misafirlerimizin ellerini çabuk tutmaları gerektiğini hatırlatıyoruz. Yaz sezonunda, geçen sene ile karşılaştırıldığında talep düşük seyretmişti. Tatil yapamayan, seyahate çıkamayan misafirlerimizin kış öncesinde belki de son deniz tatili olarak planlanabilecek Ramazan Bayramı periyodunu değerlendireceklerini tahmin ediyoruz. Şu ana kadar gelen taleplerde bu doğrultuda yoğunlukla devam etmekte.''

''TURİZMDE CİDDİ HAREKETLİLİK''

Club İremtur Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Ulubay da Ekim 2007'de hem Ramazan Bayramı hem de Cumhuriyet Bayramı'nda 3'er günlük tatil olması nedeniyle turizmde ciddi bir hareketlilik yaşanacağını söyledi.

Ramazan Bayramı için erken rezervasyona başladıklarını belirten Ulubay, yurt dışı turlarının yanı sıra Kapodokya-Ürgüp ve Batı Karadeniz gibi kültür turlarının yoğun ilgi göreceğini, özellikle yakın destinasyonlara yönelik paketler hazırladıklarını kaydetti.

İnsanların, tatil süresinin çok kısa olması nedeniyle yorucu olacağını düşünerek çok uzaklara gitmeyi fazla tercih etmeyeceklerine dikkati çeken Ulubay, şöyle devam etti: ''Ekim ayı itibariyle otellerde doluluk devam ettiği için tatile gitmeyi planlayan kişilerin bir an önce rezervasyon yaptırmaları önemli. Ortalama 3 günlük tatil için yurt içinde fiyat kişi başı yaklaşık 500 YTL olurken, yurt dışında ise yaklaşık 500 avroyu bulacaktır. Kıbrıs'taki tesislerde kişi başı gecelik fiyatlarımız 75-450 YTL arasında değişiklik göstermektedir. Yurt dışı turlarımızda en düşük fiyatımız kişi başı 199 avro ile Dubai, en yüksek fiyatımız ise bin 599 avro Maldivler'dir.''

Ulubay, 12-14 Ekim tarihleri arasındaki Ramazan Bayramı boyunca 500 bin, 27-29 Ekim tarihlerini kapsayan Cumhuriyet Bayramı süresince de 250 ile 300 bin kişinin tatil yapmasının beklendiğini sözlerine ekledi. Anı Tour Reklam ve Halkla İlişkiler Müdürü Vildan Baş ise bayram için konaklama taleplerini şu anda iyi gittiğini, ancak bayrama 10 gün kala daha fazla yoğunluk olacağını düşündüklerini söyledi.

Tesislerin, Ramazan Bayramı'nın 1 ve 2'nci günlerine sanatçı konseri programı yerleştirmesi nedeniyle konukların bölge ve otel seçenekleri tercihlerinin değiştiğini dile getiren Baş, ''Fiyatlar, geçen seneye göre çok fazla değişiklik göstermemektedir'' dedi.

BAYRAMIN EKİM AYINA DENK GELMESİ

CNN Tours İç Turizm Müdürü Banu Dikmen ise bayram turları kapsamında şu ana kadar kendilerine yapılan başvuruların çoğunlukla yurt dışı ve güney bölgeleri ağırlıklı olduğunu vurguladı.

Yurt dışı turları için vize alınması gerektiğini hatırlatan Dikmen, ''Yurt dışı tatiline gitmek isteyenlerin, vizelerin yetişebilmesi için önceden karar vermeleri gerekiyor. Yurt dışı programlarda fiyatlar 250 avrodan başlayıp, turlara göre değişiklik gösteriyor. Bayramın ekimin 2. haftasına denk gelmesi nedeniyle güney bölgesi yoğun talep görüyor. Antalya'da fiyatlar 70 YTL'den başlıyor. Geçen yıla göre fiyatlarda bir farklılık yok. Bayram, havaların güzel bir döneme denk geldiği için her ne kadar tatil dönemi kısa da olsa sahil kenarlarına talep yüksek'' diye konuştu.
Haberin fotoğrafları