kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Akçam: Soykırım için yeni Osmanlı belgeleri buldum

DIŞ HABERLER
Ermeni soykırım iddialarını savunan Taner Akçam, ikinci kitabında yer alacak görüşleri Osmanlı belgeleri ile ispat edeceğini söyledi..
Sözde Ermeni soykırımı savunan görüşleriyle tanınan tarihçi Taner Akçam, eleştirilere ve tartışmalara neden olan son kitabı Bir Utanç Eylemi'nin (Ashameful Act) ardından yeni bir kitap yazdığını açıkladı. ABD'nin Minnesota Üniveristesi'nde öğretim görevlisi olan Akçam, Minnesota Law and Poltics dergisinden Peter Schilling'in sorularını yanıtladı. Yeni kitabının Osmanlı belgelerine dayandığını söyleyen Akçam'ın, Demographic Policy (Nüfus Politikası) ismini verdiği bu kitabıyla ilgili açıklamaları şöyle: "İlk kitabımın ana teması, soykırımın bağımsız bir olay olmadığı, bunun azınlıklara yönelik genel bir nüfus politikasının parçası olduğu yönündeydi. O zaman amaç Müslüman olmayanları Anadolu'dan atmaktı. Pek çok gayrimüslim Yunanistan ve İran'a sürüldü. 1914'te Anadolu'nun yüzde 25-30'u Hıristiyandı. Savaş sonrasında bu oran yüzde 3-4'e düştü. Ermeni soykırımı da işte bu politikanın bir parçasıydı. İlk kitapla başladığımı bu kitapla tamamlayacağım."

AK PARTİ ARŞİVLERİ AÇIYOR
AK Parti zamanında arşivlerden daha iyi yararlanabildiğini de söyleyen Akçam, daha önce bu tür konuları araştırmak isteyenlerin soruşturmaya uğradığını ancak uluslararası baskılar sonucu arşivlerin açıldığını ve çalışmaya elverişli hale geldiğini belirtti. Akçam ikinci kitabındaki iddiaları da arşivlerdeki Osmanlı belgelerine dayandırdığını anlattı. İstanbul'daki yayın evinin halen bir makale beklediğini belirten Akçam, diğer projelerini de şöyle anlattı: "Bazı araştırma projeleri üzerinde çalışıyorum. Bu konuda önde gelen bir akademisyen olan arkadaşım Vahakn Dadrian'la çalışmamızı yeni tamamladım. İstanbul davaları, kararlar ve tutanaklarla ilgili 2 ciltlik bir kitap yazıyoruz. Bu da soykırım için çok önemli birinci el bir kaynak olacak."

KÜRTLERE HAKLARI VERİN
Türkiye'nin azınlık hakları konusunda parçalanma korkusu yaşadığına da dikkat çeken Akçam, şöyle devam etti: "Bugün Ermeni soykırımından bahsetmek bir güvenlik tehdidi olarak algılanıyor. ABD'nin 1920'de Sevr'de olduğu gibi Anadolu'yu Yunan, Kürt ve Ermeniler arasında paylaştırmak istediklerini düşünüyorlar. Ancak ABD'nin böyle bir amacı yok. Fakat, eğer Türkiye Kürtlerin haklarını tanımamaya devam ederse, azınlıkların haklarını vermezse o zaman parçalanma kendi kendisini doğrulayan bir kehanet gibi gerçekleşebilir."