kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Zamları geciktiren hükümet faiz için bize baskı yapamaz'

Hazal ATEŞ ANKARA
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bilgi veren Merkez Bankası Başkanı, "Hükümetin faiz indiriminde baskısı yok" derken hükümeti zamları zamanında yapmadığı için eleştirdi..
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda milletvekillerinin "enflasyon ve faiz indirimi" eleştirileriyle karşılaştı. İstanbul Ak Parti Milletvekili Alaaddin Büyükkaya, "Siz 2007 için bir hedef koydunuz ve gerçekleştiremediniz. Bunu açıklamalısınız" dedi. Bu eleştiriyi yazılı yanıtlamak istediğini söyleyen Yılmaz, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yapılacak artışların 2008 enflasyonuna etkisinin yarım puan olacağını söyledi. Yılmaz'ın sunumu 3 saat sürdü. Gerek Yılmaz'ın açıklamalarında gerekse dün duyurulan 13 Aralık tarihli Para Politikası Kurulu toplantı özetinde şu konular dikkat çekti:

HÜKÜMET BASKISI YOK: Faiz indirimi için, risk primi, enflasyon beklentisi ve reel faize bakıyoruz. Bu konuda bize hiç kimse baskı yapmaz, yapamaz. Faiz indiriminde hükümetin baskısı yok. Yanlış yapıyorsak sorumlusu da biziz. Veriler neyi gerektiriyorsa onu yapıyoruz.

ZAM ZAMANINDA YAPILMALIYDI: Elektrik zammı enflasyon beklentisini etkiliyor. Zamlar zamanında yapılmalıydı. Enflasyondaki artışı kuraklık, enerji fiyatları etkisini gösterdi.

VERGİ ARTIŞLARI ETKİLİ: Vergi ayarlamaları da enflasyonu etkiliyor. Ancak orta vadeli enflasyon beklentileri üzerinde etkisi sınırlı. Elektrik ve doğalgaza yapılacak zamların ikincil etkileri yakından izlenecek.

İHTİYAT PAYI: Başta akaryakıt, sigara olmak üzere vergi artışları enflasyonu artırdı. Kuraklığın etkisi kasımda da sürdü. Bu tür riskler bizi ihtiyatlı olmaya yöneltiyor.