kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kışın fren pedalına nazik davranın yoldan çıkmayın

26.12.2007
Kışın ıslak ve kaygan zeminlerde hızınızı iyice düşürün. Özellikle yağışlı havalarda erken ve yumuşak fren yapın. Ani ve sert frenaj otomobilinizin kaymasına ve yoldan çıkmanıza neden olur..
ış aylarında yollar kaygan ve görüş mesafesi az olduğu için hızınızı azaltın.

* Islak ve kaygan yollarda hızınızı düşürün. Unutmayın ki durma mesafeniz yaz aylarına oranla daha uzundur.

* Su birikintilerinden geçerken hızınızı iyice düşürün. Saatte 40 km'nin üzerindeki hızlar, kızaklanmaya ve aracın kontrolden çıkmasına yol açabilir.

* Yağışlı havalarda erken ve yumuşak fren yapın. Uygun vitesin size sağlayacağı kompresyon freni servis freninden daha güvenlidir.

* Karlı havalarda yola çıkmadan önce, aracınızın üzerinde biriken karı tümüyle temizleyin, yalnızca camları temizlemekle yetinmeyin.

* Camların buharlanmasını önlemek ve temiz hava girişi sağlamak için camlardan birini hafifçe açık bırakın.

* Yakıt deposunda su yoğunlaşmasını önlemek için, depoyu mümkün olduğu kadar dolu tutun.

* Meteoroloji bültenlerini, trafik yol durumu raporlarını dinleyin ve seyahatinizi ona göre planlayın.

* Diğer sürücüler tarafından iyi görülebilmeniz için, cam sileceklerinizi çalıştırdığınız her koşulda farlarınızı açık tutun.

* Şürüşe başladığınızda frenlerinizin ne kadar etkili olabildiğini test edin.

* Köprü, viyadük, üst geçit ve gölge alanların diğer kesimlerden daha önce donmaya başladığını unutmayın. İlerinizdeki bu gibi tehlikeli noktalara karşı daha dikkatli olun. Bu kesimlerde frene basmayın, yavaşça hız azaltın ve taşıtı olabildiğince kararlı tutun.

* Beklenmeyen durumlara karşı daha dikkatli olun ve diğer taşıtlarla aranızdaki güvenli takip mesafenizi normalde bıraktığınızın en az iki katına çıkarın. Kaygan yollarda bu mesafeyi daha da artırın. K