kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İç savaşın ayak sesleri

Yeni Haber
Pakistan'da dün Ravalpindi kentinde uğradığı suikast sonucu ölen eski başbakan Benazir Butto bugün doğum yeri olan Larkana'da toprağa verildi.

*SUİKASTİN ARDINDAN PAKİSTAN SOKAKLARI- GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

CENAZEYE YÜZ BİNLERCE KİŞİ KATILDI

Pakistan'ın dün suikaste uğrayan eski Başbakanı Benazir Butto, Sindh eyaletinin Garhi Hodabahş köyündeki aile kabristanında toprağa verildi.

Butto'nun naaşı, Ziya Ül Hak askeri rejiminde idam edilen babası Zülfikar Ali Butto'nun kabrinin yanına defnedildi. Butto'nun yaptırdığı beyaz mermer anıt mezarda erkek kardeşleri Murtaza ve Şahnavaz'ın da kabirleri de bulunuyor.

Cenazeye traktörler, otobüsler ve diğer araçlarla gelen yüz binlerce kişi katıldı.

Naaş, eski Başbakanın ailesinin Sindh eyaletinin Larkana bölgesindeki Naudero kasabasında bulunan evine, buradan da ambulansla kasabanın 5 kilometre kadar uzağındaki Garhi Hodabahş'taki anıt mezara götürüldü.
Ağıtlar yakan yaslı binlerce kişi Butto'nun evinin çevresindeki sokakları da doldurdu.

Tepkili kalabalık, zaman zaman "Benazir ölmedi, Butto ölmedi", "Kaç Butto", "Öldürürseniz öldürün her evden bir Butto çıkacak" diye bağırarak, tepkilerini dile getirdi.

Üç çocuğuyla birlikte dün Dubai'den gelen eşi Asıf Ali Zerdari ise Butto'nun Pakistan'ın yeşil, kırmızı ve siyah renkli bayrağına sarılı tabutunun yanı başından ayrılmadı.

SUİKASTI EL KAİDE ÜSTLENDİ

El Kaide, Pakistan'ın eski başbakanlarından Benazir Butto'nun öldüğü saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto'nun suikaste kurban gitmesi dünya basınında yankılandı. Dünya basını ağırlıklı olaral iç savaş endişesini vurguladı.

BİNLERCE KİŞİ PEŞAVER'DE TOPLANDI

Pakistan'ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde, dün suikasta uğrayan eski başbakanlardan Benazir Butto yandaşlarından yaklaşık 4 bin kişinin toplandığı ve yüzlercesinin Devlet Başkanı Pervez Müşerref yanlısı partinin kentteki bürosunu yağmaladığı haber veriliyor.

YAĞMALAMA HABERLERİ

AP ajansı, göstericilerden yüzlercesinin parti bürosundaki mobilyaları, malzemeleri ateşe verdiğini bildirdi. Parti bürosunun saldırı sırasında boş olduğu, olaylarda yaralanan olmadığı kaydedildi.

ŞİDDET OLAYLARINDA 23 KİŞİ ÖLDÜ

Pakistan'ın eski başbakanlarından Benazir Butto'nun öldürülmesinin ardından ülkede çıkan olaylarda 23 kişinin öldüğü bildirildi. Pakistan'ın güneyindeki bazı kentlerde, Benazir Butto'nun öldürülmesinden sonra çıkan olayları yatıştırmak için ordudan yardım istendiği öğrenildi.

Sindh eyaletinin yönetiminden bir yetkili, Karaçi, Haydarabad, Mirpurkhas, Navap Şah ve Gotki kentlerinde düzenin sağlanması amacıyla ordudan yardım talep edildiğini söyledi.

Görgü tanıkları, yardım çağrısının ardından Haydarabad ve Karaçi'de ordunun devriye gezmeye başladığını belirtti. Pakistan ordusu sözcüsü Tümgeneral Vahid Erşad, Sindh'deki 4 kentte alarm durumuna geçildiğini belirtmişti. Öte yandan Sindh eyaletinde çıkan şiddet olaylarında ölü sayısının 23'e yükseldiği açıklandı.

GÖSTERİCİLERE ATEŞ AÇILDI

Pakistan'ın güneyindeki Haydarabad kentinde polisin, eski başbakanlardan Benazir Butto'nun öldürülmesini protesto eden göstericilere ateş açtığı, 5 kişinin yaralandığı bildirildi.

Polis, gösterisi şiddete dönüşen protestocuları dağıtamayınca kalabalığa ateş açmak zorunda kaldığını belirtti. Butto'nun cenaze töreninin düzenleneceği Sindh eyaletinde de güvenlik güçlerine, şiddet eyleminde bulunanları vurma yetkisi verilmişti.

Öte yandan Hindistan'ın Cammu Keşmir eyaletinde yüzlerce kişi, Butto'nun öldürülmesini protesto etti.Eyaletin yazlık başkenti Şrinagar'da cuma namazından önce toplanan kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullanan polisle göstericiler arasında çatışma çıktığı belirtildi.

Protestocuların, kendilerini durdurmak isteyen polise taşlar atarak, "Özgürlük istiyoruz", "Çok yaşa Pakistan" sloganları attığı kaydedildi.

Keşmir'de ondan fazla ayrılıkçı örgüt, bağımsızlık ya da Pakistan'la birleşmek için 1989'dan bu yana merkezi hükümete karşı savaşıyor. Bölgedeki ayrılıkçı ittifakın çağrısıyla Şrinagar'da tüm işyerlerinin kapalı olduğu, yetkililerin okullardaki sınavları iptal ettiği kaydedildi.
Ayrılıkçı liderlerden Mirveyz Ömer Faruk, Şrinagar'daki Büyük Camide cuma namazından sonra Butto için özel tören yapma çağrısında bulundu.

ŞİDDET EYLEMİNDE BULUNANLARI VURMA YETKİSİ VERİLDİ

Suikasta kurban giden Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto'nun cenaze töreninin düzenleneceği Sindh eyaletinde güvenlik kuvvetlerine, şiddet eyleminde bulunanları vurma yetkisi verildi.Bölge yetkilisi Akhtar Zaman, Reuters'a yaptığı açıklamada, güvenlik kuvvetlerine, kamu mülküne ve sivil halkın hayatına kastedenleri vurma izni verildiğini söyledi.Bu arada Pakistan'ın orta kesimlerindeki Multan kentinde, güvenlik kuvvetleriyle göstericiler arasında çatışma çıktığı bildirildi.

Görgü tanıkları, polisin, taş atan göstericilere göz yaşartıcı bombayla karşılık verdiğini söylediler. Kentteki 7 bankayla bir benzin istasyonunun da yağmalandığı bilgisi verildi. Bu arada, Karaçi'de de 3 bankanın kalabalık bir grup tarafından yağmalandığı ve daha sonra ateşe
verildiği belirtildi.

NAVAZ ŞERİF: "SEÇİMLER, ÜLKEYİ FELAKETE SÜRÜKLER"


Pakistan'da eski başbakanlardan Navaz Şerif, muhalefetin diğer lideri Benazir Butto'nun dün öldürülmesinden sonra seçimlerin öngörüldüğü gibi 8 Ocakta yapılmasının, ülkeyi felakete sürükleyeceği uyarısında bulundu.İslamabad'da gazetecilerle konuşan Şerif, "Hükümet 8 Ocakta ısrar ederse, bu kendi mahvımıza giden yolu açar. Bu yol sadece hükümeti değil, bütün ülkeyi mahva sürükler" dedi.Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in iktidardan derhal çekilmesini isteyen Şerif, "Halkımız da bu istiyor" diye konuştu.Şerif, dünkü suikastın Müşerref'in seçimlere hile karıştırmak istemesinin kanıtı olduğunu da iddia etti ve "Müşerref, seçimlerin hür ve adil şekilde yapılmasını arzu etmiyor. Dünkü olay da bunu gösteriyor" dedi.

DÜNYADA YANKILAR....

VOANEWS: "ANKARA'DAN İSLAMABAD'A SAĞDUYU ÇAĞRISI"


Washington'dan yayın yapan Amerika'nın sesi televizyonu Pakistan eski başbakanı Benazir Butto'nun suikastte ölmesini, "Ankara, Pakistan Halk Partisi lideri Benazir Butto'nun uğradığı suikast sonrasında hayatını yitirmesi üzerine Pakistan'a 'güç birliği ve sağduyu' telkininde bulundu. İlk tepkinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den geldiğini belirten televizyon, Gül'ün "Gerçekten çok üzüldüm. Çok Üzücü" sözlerine yer verdi.

Televizyondaki haberde şu ifadeler yer aldı:
"Türkiye'nin 'dost ve kardeş ülke' saydığı ülkeler arasında özel bir öneme sahip olan Pakistan'da eski başbakanlardan Benazir Butto'nun, partisinin düzenlediği bir seçim mitinginde uğradığı saldırı sonucu hayatını yitirmesi Ankara'yı üzüntüye boğdu."

THE TELEGRAPH: BENAZİR BUTTO'YA SUİKAST GİRİŞİMİNDEN SONRA PAKİSTAN İÇ SAVAŞLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİR

İngiliz The Telegraph gazetesi, "Pakistan'ın eski başbakanı Benazir Butto'nun suikaste uğraması Pakistan'da iç savaşı hortlatabilir" dedi.
Gazete, "Pervez Müşerref'in elinde tuttuğu Nükleer silahlı ülke son on yılın en kötü politik kriziyle karşı karşıya" yorumunu yaptı.

EL CEZİRE: "YÜKSELEN ÖFKE"

Katar'dan yayın yapan El Cezire Televizyonu Eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto'nun suikaste uğramasından sonra ülkede öfkenin yükseldiğini belirtti. Haberde Butto'nun yandaşlarının camları kırdığı ve arabaları taşladığı ifade edildi. Binlerce kişinin Butto'nun memleketi Sindh eyaleti caddelerinde toplandığının ve öfkenin yükseldiğinin kaydedildiği haberde Butto yandaşlarının iktidar partisinin seçim afişlerini yaktığı ifade edildi.

NEW YORK TİMES: "BUTTO SUİKASTİ KARGAŞAYI ATEŞLEYEBİLİR"

Amerikan Newyork Times gazetesi, "Pakistan''da iki kez başbakanlık yapmış olan Butto'nun uğradığı suikast ülkedeki politik kargaşayı derinleştirebilir. Butto'nun öfkeli yandaşları tarafından yaygın şiddet ateşlenebilir" diye yazdı.

THE INDEPENDENT: "ŞİMDİ NE OLACAK?"

İngiliz The Independent gazetesi, "Ravalpindi'de suikaste uğrayan ve geçmişte iki kez başbakanlık yapmış olan Benazir Butto gelecek seçimlerde üçüncü kez yarışacaktı. Butto'nun ölümü Pakistan'da demokrasi umutlarını kırdı" diye yazdı.

LOS ANGELES TİMES: "SUİKAST ÜLKEDE İSTİKRAR UMUTLARINI YOK EDEBİLİR"


Amerikan Los Angeles Times gazetesi, "Bush Yönetimi aylardır süren Benazir Butto'nun gelmesi ile ülkedeki istikarın sağlanacağı umudunu taşıyordu. Ancak Butto'nun uğradığı bu suikast terörizmle savaş, Nükleer silahların güvenliğinin garanti altına alınması ve bölgesel kaos umutlarını kırdı" ifadelerini kullandı.

CNN: "BUTTO'NUN NAAŞI EVE GETİRİLDİ"

CNN İnternational Televizyonu, haberinde, "eski Pakistan başbakanı Benazir Butto'nun korkunç ve ızdıraplı bir suikaste uğramasından sonra bugün Pakistan sokakları bomboş ve sessiz. Naaş eşi ve üç çocuğu tarafından alınarak Sindh eyaletinin Larkana kentine bağlı Garhi Hüda Bakş köyünün mezarlığına getirildi. Cenaze töreninin cuma öğleden sonra yapılması planlandı" dedi.

DEUTSCHE WELLE: "YANDAŞLARI ŞOK İÇİNDE"


Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, Butto'nun yandaşlarının şok içinde olduğunu kaydetti. Haberde, Butto'nun kaldırıldığı hastaneye gelen Butto yanlılarının Devlet Başkanı Pervez Müşerref karşıtı sloganlar attığı belirtilirken, "Bazıları gözyaşlarına tutamazken, bazıları da hastanenin acil girişindeki cam kapıyı kırdı" denildi.

AJANSLAR