kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sultanahmet katlediliyor!

Yeni Haber
Sultanahmet'teki Four Season Oteli'nin ek binaları, Bizans Sarayı bölgesine inşa ediliyor. Tarih adeta katlediliyor. İnşaatın durdurulması için tarihçiler çağrıda bulunuyor.

Four Seasons Oteli'nin ek binalar projesi, Osmanlı ve Bizans döneminden kalma tarihi kalıntıların üzerine inşa ediliyor. Milliyet gazetesinde yer alan haberde, Four Seasons Oteli'yle ilgili kararın kendisinin yer almadığı toplantıda verildiğini belirten Anıtlar Kurulu üyesi Prof. Ahunbay, 'İnşaat izni verilmesi suç' dedi. Topkapı Sarayı Başkanı Prof. Ortaylı da, "Koskoca Bizans kalıntıları orada ama kimsenin umurunda değil. Sultanahmet katlediliyor" açıklamasını yapıyor.

BİZANS SARAYI

Tarihi Sultanahmet Cezaevi'nin binasında hizmet veren Four Seasons'ın, yeni binası için seçtiği alanın tarihi, 4. yüzyıla dayanıyor. I. Konstantinius döneminde inşa edilen Büyük Saray en önemli kalıntılar arasında. Alanda inşaat için yapılan çalışmalar sırasında, 7. ve 10. yüzyıla ait freksler, mozaik döşeme kaplamaları, hamam kalıntıları ve sarnıçlar bulundu.

Otelin üçer katlı, 50 oda ve spa merkezinin yer alacağı ikiz bina projesi, 15 milyon dolara mal olacak. İnşaat, "Tarihi alanın üzerine temel atılmaması için" yaklaşık 2.5 metre yüksekliğinde çelik ayaklar üzerine yükseliyor. Kalan bölüm ise, tarihi eserlerin sergileneceği bölgeyi oluşturacak. Bu alan, "Arkeolojik park" adını alacak.

Topkapı Sarayı Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Ben inşaatın bu şekilde yürümesine kesinlikle taraftar değilim. İnşaat alanı Bizans Sarayı bölgesi, çok kritik bir nokta. Sultanahmet katlediliyor. Koskoca Bizans kalıntıları ortada ama kimsenin umurunda değil. Ayrıca niye genişlediği, genişlemesine nasıl izin verildiği niye tartışılmıyor?" dedi.

Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, projeye kesinlikle karşı olduğunu dile getirerek, "Orası saray arazisi. İnşaat olarak izin verilmesi aslında suç teşkil ediyor. Kurul nasılsa ikna edilmiş. Tarihi alan otele ait olamaz" diye konuştu.

PROJEYİ ONAYLAYANLAR

İstanbul 1 No'lu Koruma Kurulu, ek binanın arkeolojik alan üzerinde yapılmasını öngören projeyi 23 Ocak 2006'da onayladı.
Kurul, Prof. Dr. Cengiz Eruzun başkanlığında toplandı. Prof. Dr. Zeynep Ahunbay toplantıya katılamadı. İhsan Sarı da otel projesine muhalefet şerhi koydu. Cengiz Eruzun, Cem Eriş, Sinan Kılıçoğlu, Murat Tuncay ve Mustafa Karasu da projeye onay verdi.