kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül'ün Türkmenistan'a sözünü verdiği camiyi Ahmet Çalık inşa edecek

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkmenistan ziyaretinde, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'a sözünü verdiği camiyi Gap İnşaat yapacak. Çalık Holding ve Gap İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ı kabul eden Berdimohammedov, caminin projesi hakkında bilgi aldı.

Başkanlık Sarayı'nda Ahmet Çalık'ı ve Aşkabat'taki Ertuğrul Gazi Camisi'nin Türk mimarı Hikmet Şenali'yi birlikte kabul eden Berdimuhamedov, Köhneürgenç kentinde Necmeddin Kübra Türbesi'nin yakınlarına yapılacak caminin projesi üzerinde durdu.

Türkmenistan'da başta tekstil olmak üzere birçok projeye imza atan Ahmet Çalık, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Berdimuhamedov'a selamlarını iletti. Abdullah Gül'ün Türkmenistan ziyaretinden son derece memnun kaldığını belirten Çalık, özellikle Köhneürgenç kentinden çok etkilendiğini kaydetti.

Türkmen lider Berdimuhamedov, caminin yanında büyük konferans salonu olan bir otelin de inşa edilmesini istedi. Bu konuda Ahmet Çalık'a talimat veren Berdimuhamedov, Köhneürgenç kentinde inşa edilecek caminin temel atma töreninin, 4-6 Eylül 2008 tarihlerinde , "Necmeddin Kübra ve Doğu'nun Kadim Kültürel Dünyası" başlıklı uluslararası konferans sırasında yapılmasının isabetli olacağını söyledi.

Görüşmeden sonra Ahmet Çalık ve mimar Şenali gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Gazetecilere açıklamada bulunan Çalık," Köhneürgenç kentinde iki devlet başkanı cami yapılması konusunda karar aldılar. Bu konuda da bizi görevlendirdiler. Görüşmede kendisine Cumhurbaşkanı Gül'ün selamını ilettik. Dünyaca ünlü cami mimarı Hikmet Şenali bey cami konusunda sunuş yaptı. Köhneürgenç'teki cami için çalışmalara başlıyoruz.' dedi.
Mimar Şenali ise Aşkabat'taki Ertuğrul Gazi camisinin mimarı olduğunu hatırlatarak, " 6-7 yıl bu ülkeye emek verdik. Köhneürgenç Necmeddin Kübra'nın ve 360 evliyanın yattığı çok mübarek bir yer. İslam medeniyetinin merkezi olan bir yer. Bize de Allah böyle bir iş nasip ettiği için şükür ediyoruz'. ifadesini kullandı.

Mimar Hikmet Şenali bu caminin projesini yapmaktan şeref duyduğunu belirterek, Necmeddin Kübra'nın hayatını yerinde ayrıntılı bir şekilde öğrenmek istediğini sözlerine ekledi.

Köhneürgenç Harzemşahlara başkentlik yapmış tarihi kalıntıları olan bir kent. Başkent Aşkabat'a 400 km uzaklıktaki Köhneürgenç UNESCO'nun Orta Asya'da koruma altına aldığı tarihi yerlerden biri.

Öte yandan, geçtiğimiz hafta Türkiye'nin Aşkabat'taki büyükelçisi Hakkı Akil'i kabul eden Berdimuhamedov, 2008 yılının başında Ankara'ya resmziyarette bulunmak istediğini aktarmıştı.

CİHAN