kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

İnsana değer!..

RIXOS'A alkış.. Hem de nasıl alkış..
Antalya'da kış gelince işten çıkarmalar başlar.. Oteller tatil köyleri boşaldığı için.. Yaz başlarken de, önüne gelen alınır..
Çukurova pamuk işçiliği gibi mevsimliktir, yörede turizm işçiliği..
Ne varki turizm, pamuk değildir.. Kalifiye hem de çok kalifiye işçi gerektirir.
Her kış adamı işten atar, her yaz bulduğunu alırsan, kalifiye işçiye sahip olman mümkün mü?.. Kalifiye de yetmez ya.. Seni, müşterini tanıyan işçi esastır..
Nerde?..
Bizde sanıyorlar ki, 5 yıldızlık, 7 yıldızlık oteller yaptın mı iş bitiyor.. İstersen 77 yıldızlık yap.. Bir, tek bir servis elemanı, o 77 yıldızın içine edebilir, tüm emeklerini, tüm masraflarını sıfırlayabilir..
Turizmde en önemli unsur, insandır.. Doğa, güneş, deniz, tarih, kültür, sanatın da önünde en önemli unsur, insandır..
1960'lı yıllarda başladım tatil yapmaya.. Giderken "Tesis" seçtiğimi bilmem.. Hep "insan"a gittim ben.. İşim insanlarla çünkü..
Antalya'nın bugünkü "Her şey dahil" denen ve aptalca işletilen bir turizm politikası var. Akıl almaz bir yok edici rekabet anlayışı içinde fiyatlar durmadan aşağı çekilirken tasarruf hep insan unsurundan yapılınca, kalifiye, yetişmiş adam iyice bulunmaz oldu. Aranmıyordu ki..
Sistem hele bir de açık büfe üzerine kurulunca, hele servis elemanı hiç aranmaz oldu. Kirli masayı toplasın, silsin yeter.. Ver eline 3 otuz para, altı ay. Sonra salla gitsin..
Şimdi bu ortam içinde Rixos'un yaptıklarını Vatan'da okuyunca, kendimi başka ülkede sandım. Yöreye en büyük ve en mükemmel yatırımları yapan Rixos, kış gelip işler azalınca, yapacak işi kalmayan 4 bin elemanını işten çıkarmamış. Ya ne yapmış?.
İnanmayacaksınız.. Tekirova'da 5 yıldızlık Rixos Oteli'ni akademiye çevirmiş. Bu 4 bin kişiyi burada 4 ay boyu konaklatarak kursa almış. İngilizce, almanca, Fransızca dilleri dahil, turistle muhatap olacak her elemana en yararlı bilgiler verilecek. Projenin Rixos'a maliyeti 2.5 milyon dolar.. Oooo!.. Çok para!..
Hayır değil. Çok kısa zamanda fazlasıyla geri dönecek akılcı bir yatırım.
Rixoscuları yürekten kutluyorum..
Bir ilave bilgi..Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Osman Ayık "Antalya yöresinde yaz aylarında 350 bin işçi çalışıyor. Bunun 200 bini başka illerden geliyor. Bu işçilerin yüzde 80'i kışın işten çıkarılıyorlar. İşsizlerin çoğu memleketlerine dönmüyor ve işsiz ve parasız Antalya'da kışı geçiriyor, bu da kentte suç oranını artırıyor" demiş..
Doğru ve haklı bir gözlem ve yorum!..