kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rice: "Biz 50 milyon insan kurtardık"

Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ülkesinin Irak ve Afganistan politikalarının başarılı olduğunu savunarak, "Biz 50 milyon insanı kurtardık" dedi...
Rice, haftalık siyasi Alman gazetesi "Die Zeit"a verdiği demeçte, Amerikan yönetiminin dış politikasını överek, "Biz El Kaide'nin yasa dışı nükleer pazar ağını çökerttik, Libya'nın atom programına son verdik. Kore'yi nükleer silahlardan arındırmak için kuzey doğu Asya ülkelerini bir araya getirdik. Müttefiklerimizle birlikte Balkanlar'daki sorunları ve Kosova sorununu çözüyoruz. Uluslararası topluluğu İran'ın atom programına karşı bir araya getirdik. Ve daha birçok şey yaptık" diye konuştu.

Amerikan istihbaratının son raporuna göre İran'ın 2003 yılında nükleer silah programından vazgeçtiğini de belirten Rice, "Benim bu raporda merak ettiğim; İranlıların 2003 yılından önce neler yaptıkları" ifadesini kullandı.

Tahran yönetimiyle görüşmeye her zaman hazır olduğunu da kaydeden Rice, "İranlılar uranyum zenginleştirme ve işleme çalışmalarına son verdikleri takdirde, İranlı meslektaşımla her yerde ve her zaman görüşmeye hazırım" diye konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'i de çalışmalarından dolayı takdir ettiğini ifade eden Rice, Almanya'ya BM Güvenlik Konseyi'nde daimi temsilcilik verilmesi konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine de: "Biz, Japonya, Brezilya ve Hindistan gibi, bu konuyla ilgilenen ülkelere, Güvenlik Konseyi'nin şeklinin farklı olması ve bir değişiklik gerektiğini, her iyi fikri inceleyeceğimizi söyledik" dedi.

Rice, Dışişleri Bakanlığı görevi sona erdikten sonra ne yapacağına dair soru üzerine de Stanford Üniversitesi'ndeki görevine dönmek istediğini kaydetti.