kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Siyasi açılım mı?

Terör örgütüne yönelik operasyonların ardından pişmanlık benzeri bir af; kültürel ve siyasi haklara ilişkin açılımlar gelir mi?
İddia o ki, Anayasa değişiklik paketi ile birlikte dil, kültürel hak, milliyetle ilgili fikri düzeydeki çalışmalar kağıt üzerine dökülecek.
Zamanında yapılması halinde de 2009 yerel seçim öncesi kanunlaşacak.
Bunların hepsi başta da belirttiğimiz gibi birkaç kişinin sohbet konusundan öteye giden hazırlıklar olarak görülmüyor.
Bununla birlikte, Başbakanlık ve AK Parti'de "fikri düzeyde" de olsa bazı hazırlıklar var.
Ancak bunlar da yansıdığı gibi çok geniş kapsamlı siyasi ve kültürel haklar değil.
Ayrıca, AK Parti'nin Meclis yapısı da buna hiç uygun değil...
Proje, terör örgütünü tamamen izole edecek açılımlardan oluşuyor.
Örneğin DTP'nin Anayasa Mahkemesi'nde açılmış bulunan kapatma davasının olumsuz sonuçlanması arzulanıyor.
Etnik temele dayalı politika yapmak isteyenlere de kapının açık olduğu, isteyenin Kürtçe konuşma, okuma ve müzik dinleme özgürlüğüne sahip bulunduğu; dolayısıyla bu hakları elde etmek için silahlı mücadeleye gerek olmadığı savının özellikle AB nezdinde kayda geçirilmesi için çaba gösteriliyor.

Trakya örneği
Devletin güvenlik ile ilgili birimlerindeki hazırlık da bunun ötesine gitmiyor.
Kültürel veya siyasi hak konusunda ise bu birimlerin etkin isimleri AB'nin iki ülkesini örnek gösteriyor.
Yunanistan ve Bulgaristan'da yaşayan Türk kökenliler uluslararası anlaşmalar gereği de azınlık olarak kabul edilmelerine rağmen bir azınlık okullarının bulunmadığı vurgulanıyor.
Bulgaristan'ın Kırcaali bölgesinin 7 belediye başkanlığını Türk azınlığa mensup kişilerin kazandığı anımsatılıp şu soru yöneltiliyor:
"Bu belediyelerde Türkçe dilekçe kabulü, Türkçe konuşan birinin görevlendirilmesi diye bir şey var mı; yok. Batı Trakya'da Türkçe eğitim verilmesi bile 'zorunlu seçmeli ders' olarak gösteriliyor. Türkiye'den öğretmen atanmasına bile izin verilmiyor. AB hangi modeli dayatacak?"
Dolayısıyla bazı bireysel talepler olsa da hükümet içinde ve devletin konuyla ilgili birimlerinde geniş kapsamlı hazırlık bulunmuyor.

Barzani'den PKK tedavisi
Irak'ın kuzeyinde üstlenen teröristlere karşı devam eden operasyonlara gelince...
Irak Cumhurbaşkanı Talabani, Yardımcısı El Haşimi ve Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani dün Dokan kasabasında bir araya gelip Türkiye'ye tepki gösterse de Ankara operasyona devamda ısrarlı...
Barzani'ye de oldukça öfkeli...
Bu öfkenin nedeni de Barzani'nin sözlerinden çok Türk jetlerinin bombaladığı bölgelerde yaralanan PKK'lıları Süleymaniye ve Erbil'deki hastanelerde tedavi altına aldırmış olması.
Ankara bu açıdan Barzani'yi bir daha muhatap almamakta kararlı...
Ayrıca, Kürt liderlerin toplantısı esnasında Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Bush ile "mücadele ve istihbarat paylaşımına devam" kararı da Dokan'a gönderilmiş önemli bir mesaj...