kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Talabani:Savaş ilan edecek değiliz

Yeni Haber
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani son dönemdeki gelişmeleri değerlendirmek için bir araya geldi. Ortak basın toplantısında konuşan Talabani meseleyi büyütmek istemediklerini belirterek, "Savaş ilan edecek değiliz" diye konuştu. Barzani, Türkiye'nin saldırılarını kınadıklarını söyleyerek,"Çok sayıda vatandaşımız öldü" iddiasında bulundu.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Haşimi ile Süleymaniye kentine bağlı Dukan Kasabasında biraraya geldiler. Toplantının ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Irak devlet başkanı Celal Talabani, "Terör örgütüne karşı Türkiye'nin kendisini savunmasına hak veriyoruz. Biz Türkiye'nin hassasiyetlerini de biliyoruz. Sessiz kalmıyoruz ancak savaş ilan edecek değiliz" diye konuştu.

Talabani, bir gazetecinin sınır ötesi operasyonlar öncesi anlaşma yapılıp yapılmadığı konusundaki soruya, "herhangi bir anlaşma yapılmadı" yanıtını verdi.

Türkiye'ye nota verdiklerini belirten Talabani, "Ancak olayı büyütmek istemiyoruz" ifadesini kullandı ve "Türkiye'den dostluk elini uzatmasını istiyoruz"dedi.

Barzani de konuşmasında sınır ötesine yapılan hava harekatıyla ilgili olarak, "Bu konu kabul edilemez. Bu olayı şiddetle kınıyoruz" dedi. Barzani, sivil yerleşim yerlerinin de bombalandığını ileri sürerek, "Çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti" iddiasında bulundu.
Barzani, "ABD Türkiye'nin Irak köylerini bombalamasına karşıdır, razı değildir" şeklinde konuştu.

Gazetecilerin ABD Dışişleri bakanı Condelezza Rice'ın Irak ziyareti sırasında neden görüşmediklerine ilişkin bir soruya Barzani, Türkiye tarafından köylerimiz bombalanırken hiçbir şekilde terk edip Bağdat'a gidemezdik" dedi.

Barzani konuşmasında, bombalanan köylere gazetecilerin girmesinin önlenmesini de doğru bulmadığını söyledi.

Talabani ve Barzani, Kerkük'de referandumu öngören anayasanın 140. maddesinin de işletilmesi gerektiğini dile getirdiler.

Süleymaniye'deki toplantıya katılan Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık Haşimi de yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin operasyonlarını kınıyoruz" diye konuştu.

(AJANSLAR)