kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyanın kayadan oyma ilk oteli

Yeni Haber
Dünyanın kayadan oyma ilk oteli olma özelliği taşıyan Nevşehir'in Uçhisar beldesindeki Uçhisar Kaya Otel, yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Otel Genel Müdürü Yaşar Bostan,1964 yılında inşasına başlanan ve 1968'de hizmete açılan otellerinin, Kapadokya bölgesine özgü tüf kayaların insan gücüyle oyulmasıyla yapıldığını belirtti.

Otellerinin dünyanın kayadan oyma ilk konaklama tesisi olduğunu ve bu özelliğiyle tanındığını ifade eden Bostan, otellerine daha çok yabancı turistlerin ilgi gösterdiğini kaydetti.

Otellerinin Güvercinlik Vadisi manzarası ile Kapadokya'nın eşsiz doğal güzelliklerini konuklarına izleme imkanı sunduğunu bildiren Bostan, şunları söyledi:

''Otelimiz, yöredeki taş ustalarının çalışmasıyla, tamamen insan gücüyle kayaların oyulmasıyla inşa edildi. Güvercinlik Vadisi'ndeki otelimizin bir kısmı doğal kayaların oyulmasıyla, bir kısmı yöreye özgü kayalardan yapılan taşlardan duvar örülmesiyle yapıldı. 73 odalı otelimizin 32'si tamamen kayadan oyularak oluşturulmuş. Tesisimiz, bu özelliğiyle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Peri bacalarıyla dünyada tanınan Kapadokya'ya gelen turistler, yeryüzü şekilleriyle iç içe olan kayadan oyma otelimizde konaklamayı tercih ediyorlar. Başta Fransızlar ve Japonlar olmak üzere yabancı turistler, özellikle yaz aylarında otelimize akın ediyor.''

İki yıldır kendi şirketlerinin işlettiği otelin tüm iç donanımını yenilediklerini belirten Bostan, otellerinde yüzme havuzu, bar, amfi tiyatro, hamam, sauna, masaj odası, açık ve kapalı iki restoranı ile hizmet verdiğini anlattı.

BELDEYE EKONOMİK KATKI

Uçhisar Belediye Başkanı Mustafa Zühal de mülkiyeti belediyeye ait olan dünyanın kayadan oyma ilk otelinin, beldenin önemli maddi kaynaklarından birisi olduğunu söyledi.

Belediye tarafından 1968 yılında yaptırılarak hizmete açılan otelin, 38 yıldır Fransız bir firma tarafından işletildiğini ifade eden Zühal, geçen yıl düzenledikleri ihaleyle otelin işletmeciliğini 9 yıllığına özel bir şirkete verdiklerini bildirdi.

Otelin kiralanması için düzenledikleri ihale nedeniyle ciddi gelir elde ettiklerini anlatan Zühal, şunları kaydetti:

''Bizden önceki dönemde otelin işletmeciliği Fransız firmaya verilmişti. Bu firmadan 2005 yılında 11 bin 200 YTL yıllık kira alınıyordu. Geçen yıl düzenlediğimiz ihale ile yıllık kira ücretini 356 bin YTL'ye çıkardık. Üstelik Bu rakam Maliye Bakanlığının belirlediği artış oranında her yıl aratacak. Bu gelir, belde halkına hizmet götürmemizde ciddi maddi kaynak oluşturuyor. Üstelik kayadan oyma özelliği nedeniyle yabancı turistlerin akınına uğrayan otel, bölgenin tanıtılmasına ve turizm faaliyetlerinin geliştirilmesine de katkı sağlıyor.''