kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Arçelik devler liginde dördüncü

02.12.2007
Appliance dergisinin sıralamasına göre Arçelik elektrikli ev aletleri ve beyaz eşya pazarında 4'üncü sırada..
Avrupalı elektronik ev eşyaları ve beyaz eşya şirketleri 2006 yılında büyümelerini artırırken Arçelik; BSH, Electrolux ve Whirlpool gibi dünya devlerinin ardından ciro bazında yapılan sıralamada 4'üncü sırada yer aldı. Appliance dergisinin ağustos sayısındaki sıralamada elektrikli ev aletleri ve beyaz eşya pazarında Arçelik 3,9 milyar dolar ciro ile 4'üncü sıraya yükseldi. Arçelik dünya devi markalar listesinde yerini alırken Çin'de yaptığı yatırımlarla da kendinden söz ettirmeye başladı. Dergide yer alan 2006 yılı değerlendirmesinde BSH, Electrolux ve Whirlpool'un büyüme oranlarına dikkat çekiliyor. Şirketlerin çift haneli büyüme rakamını yakalamaları, Rusya ve Türkiye gibi gelişmekte olan pazarlara yatırımları irdeleniyor. Vestel sadece beyaz eşya üretiminden elde ettiği 780 milyon Euro ile listede 12'nci sırada yer alıyor. Bu arada Vestel'in Whirlpool ile gerçekleştirdiği ortaklık devler karşısında rekabetin çetin geçeceğini gösteriyor.

ÇALIŞAN VERİMİ YÜKSEK
Arçelik'in çalışan kişi başına geliri ise rakiplerine göre oldukça fazla. Yaklaşık 15 bin çalışanı olan şirketin toplam cirosu 3,9 milyar Euro. Arçelik'in üstünde olan 38 bin çalışana sahip BSH, 73 bin çalışana sahip Whirlpool ve 60 bin çalışana sahip Electrolux kişi başına kârlılıkta biraz daha alt sıralara iniyor. Appliance dergisi tarafından yapılan sıralamada bir önceki yıl gerçekleşen birleşmeler ve televizyon gibi elektronik eşya üretimleri dikkate alınmıyor. Avrupa'nın en büyük televizyon üreticisi Vestel bu yüzden ciro olarak sadece beyaz eşya satışları ile dikkate alınıyor.

BİRLEŞMELER BEKLENİYOR
Birkaç yıl içinde bu sektörde daralma yaşanması bekleniyor. Özellikle 6 firmanın yaşamaya devam edeceği tahmin ediliyor. Ayrıca, Türkiye ve Rusya pazarında büyüyen şirketlerin ilk 5 içinde kalarak yaşamına devam edebileceği düşünülüyor. Bu yüzden alt ve orta sıralardaki şirketlerin üst sıralardakilerle birleşmesi bekleniyor.
Haberin fotoğrafları