kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şeker hastalarına bayramda meyve ikram edilmeli

SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ
19.12.2007
Şeker hastalarının bayramda baklava yerine meyve yemelerini öneren Prof. Dr. Ziya Mocan, kurban etinin de dikkatli tüketilmesini öneriyor. Mocan; "Gizli şekeri olanlar da ter basması, çarpıntı veya halsizlik hissettiklerinde bir uzmandan yardım almalı" diyor..
Kurban ve Şeker Bayramları şeker hastaları için oldukça zor geçiyor. Bayram sofralarını süsleyen kalorili yiyeceklere, özellikle de tatlılara karşı koyamayan şeker hastaları, bunun bedelini sonradan ağır ödeyebiliyor.

Kavurmayı unutun

Uzmanlar şeker hastalarına bayramda baklava yerine meyve tüketmelerini öneriyor. Kurban etinin fazla yağlı olduğunu söyleyen İç hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, "Kavurma yapmak yerine, kurban etinin yağlarını iyice temizleyin ve eti ızgara şeklinde tüketin" diyor. Dr. Ziya Mocan'la bayramda nasıl beslenilmesi gerektiğini konuştuk...

* İnsülin kullanan çocuklar bayramda tatlı yiyebilirler mi? Tatlı yememelerini tavsiye ediyorum. Ancak anneler çocukları için hem damak, hem de göz zevki açısından diyabetik reçellerle kurabiye yapabilir. Az miktarda diyabetik şeker ya da çikolata da yiyebilirler.

Etin yağını ayıklayın

* Şeker hastaları tatlı kaçamaklarından nasıl sakınmalı? Doktor gözetiminde, şekerin bağırsaklardan kana geçişini yavaşlatan ilaçlar kullanabilirler. Hem şeker hastalığının tedavisinde kullanılan, hem de kişilerin iştahlarını kesen yeni ilaçlar var. Bunlar da hekim kontrolünde kullanılabilir. Şeker hastaları bayramda aç kalmamalı. 2 saatte bir gıda tüketmeli. İkramlarda baklava veya diğer tatlılar yerine şeker hastalarına meyve verilmesi daha sağlıklı olur. Ev sahipleri bu konuda bilinçlenmeli.

* Taze et tüketimi şeker seviyesini yükseltir mi? Etin bir zararı yok. Ancak kurban eti fazla yağlıdır. Bu, ilerleyen yıllarda damar sertliğine yol açabilir. Şeker hastaları kurban eti yemek istiyorlarsa, mutlaka yağlarını temizlemeli. Eti de ızgara veya fırında pişirilimiş halde tüketmeleri daha doğru olur.

Bol bol yürüyün


* Şeker ilaçlarına bayrama özel ayarlama yapılmalı mı? Hayır, ilaçlarda değişikliğe gerek yok. Ancak tatilde alınacak fazla enerjinin yakılması için yürüyüş yapabilirler. Ziyaretlere araba yerine yürüyerek gidilebilir. Ev ziyaretlerinde ise asansör yerine merdiven kullanılabilir.