kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ekim ayında Antalya'da düzenlenen Avrupa Kulüpler Kupası'nda Alexander Morozevich (solda) ve Gata Kamsky. Arka planda hamle yapan da Michael Adams.

Amerikan rüyası gerçek oldu

Özgür AKMAN
1974'te Sibirya'da doğan Tatar Gata Kamsky satrançla St. Petersburg'da tanıştı. 1989'a kadar Rusya Gençler Şampiyonası'nı iki kez kazandı. Satrancın yeni harika çocuğu, birkaç yıl içinde yanından ayrılmayan babası Rustam ile New York'taki bir turnuvadan sonra basın toplantısı düzenledi. Bu basın toplantısından sonra Kamsky ailesinin siyasal sığınma talebi kabul edilince, dağılma sürecindeki SSCB'den kaçan yüzlerce satranççıya biri daha eklendi. Gazetelerde yer alan haberlerde babası, Tatar olduğu için oğluna zorluklar çıkartıldığını anlatıyordu. Böylece fırsatlar ülkesi Amerika'ya iltica eden Kamsky, henüz 16 yaşındayken büyükusta oldu. 1991'de Amerika Şampiyonu oldu ve ilk kez Linares'e davet edildi. Kamsky, Fischer'in dünya şampiyonluğunu bırakıp gitmesinden bu yana Amerika'nın ilk ciddi dünya şampiyonu adayı oldu. Genç Kamsky, 1993'te hem FIDE hem PCA dünya şampiyonalarında zirveyi zorladı. O dönemki ezeli rakibi, bugünün dünya şampiyonu olan Anand'ı FIDE Adaylar Maçları'nda elediyse de PCA dünya şampiyonasındaki eşleşmede gülen taraf Anand oldu. Kamsky, 1996'da FIDE Dünya Şampiyonası'nda, Karpov ile oynadığı dünya şampiyonluğu maçını 10,5-7,5 kaybetti ve ertesi yıl satrancı bıraktı. Eğitimine devam ederek tıp fakültesine başladıysa da hukuk bölümünü bitirdi. Kamsky, bu yıllarda satranç orucunu 1999'da Las Vegas'taki FIDE Dünya Şampiyonası'nda bozdu, ama ilk turda sonradan şampiyon olan Alexander Khalifman'a elendi. Satranç dünyasından uzakta, New York'un sayfiye bölgesi Long Island'da kendisine aile hayatı kuran Kamsky, önce internette oynayarak ısınma turları attıktan sonra 2004'te New York Ustalar Turnuvası'nda oynadı. 2005'te Amerika Şampiyonası'nda da oynayınca, satranca geri döndüğü anlaşıldı. Yeniden dünyanın en güçlü turnuvalarına davetler almaya başladı. Yeteneği tartışılmazdı, ama paslanmıştı. En üst seviyede önemli yer tutan açılış hazırlıkları, zamanın gerisinde kaldığı için zorlanıyordu. 2005'te Amerika Kıtası Şampiyonası'nda ikinci oldu ve 2005 Dünya Kupası'nda oynadı. 2007'de Adaylar Maçları'nda oynadı. Meksika'daki Dünya Şampiyonası'nda oynama yolunda önündeki son engeli aşamadı ve Gelfand'a elendi. Ekim ayında Antalya'da Linex Magic Merida takımıyla Avrupa Kulüpler Kupası'nı kazandı. Kamsky yaklaşık üç haftadır Khanty-Mansiysk'te devam eden Dünya Kupası'nda, eski günlerine döndüğünü ispatladı. Rus süper büyükusta Svidler haricinde kimseye karşı eşitlik bozma maçları oynamadı. Elediği rakipleri arasında eski dünya şampiyonu Ponamariov ve Norveçli genç yıldız Magnus Carlsen de bulunuyordu. Finalde de Letonya asıllı İspanyol Alexei Shirov'u 2,5-1,5 yenerek namağlup tamamladığı Dünya Kupası'nı kazandı. Kamsky, 2007 Dünya Kupası'nı kazanınca, 2008'de Topalov ile Adaylar Finali Maçı oynamaya hak kazandı. Bu maçı kazanan isim 2008 ekiminde, Almanya'da Kramnik ve Anand arasında oynanacak. Dünya Şampiyonluğu maçını kazanan da dünya şampiyonuyla karşılaşacak.

Haftanın Konumu: Dünya Kupası'nda Avrukh karşısında bu konumda Kamsky rakibine son darbeyi Kd1 hamlesiyle indiriyor. Şimdi beyaz Kd1 oynarsa Ae3'ten sonra kaleyi geri alıp, piyonu vezir çıkmasına çare olmayanı Avrukh, burada terk etti. Kamsky de yoluna devam etti.
Haberin fotoğrafları