kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tutuklanmasak öldürülecektik

ANKARA
Eski DEP'li Hatip Dicle, "Bizi ölümden Çiller kurtardı. Tutuklanmasak öldüreceklerdi, Orgeneral Güreş bunu Başbakan Çiller'e söyledi" dedi. Eski DYP'liler ise yalanladı..
Kapatılan DEP'in Genel Başkanı ve eski Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle'nin, "Hapse atılmasaydık öldürülecektik" iddiası gündeme damgasını vurdu. Dicle, dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'in, Başbakan Tansu Çiller'e, "Ya DEP'lilerin dokunulmazlıklarını kaldırın ya da teker teker öldüreceğiz" dediğini öne sürdü. Eski DEP Milletvekili Selim Sadak da, dönemin DGM Başsavcısı Nusret Demiral'ın kendisine, "Sizi can güvenliğiniz için aldık" sözlerini anımsatarak , "Can güvenliği için 10 yıl hapis yattık" dedi. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in yakın çalışma arkadaşları Nahit Menteşe ve Bekir Sami Daçe ise bu iddiaları yalanladı. DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın tutuklanması, DEP'li milletvekillerinin 1994'te Meclis'te dokunulmazlıkları kaldırılarak tutuklanmasını yeniden gündeme getirdi. Taraf gazetesinin gündeme getirdiği, DEP eski Genel Başkanı Hatip Dicle'nin iki ay içinde yayınlanması beklenen "Yargılananlar Yargılanıyor" kitabında ilginç iddialar yer alıyor. Dicle, dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'in, Başbakan Çiller'e "Ya DEP'lilerin dokunulmazlıklarını kaldırın ya da teker teker öldüreceğiz" uyarısında bulunduğunu öne sürdü. İddiaya ilişkin olarak, Dicle, eski DEP Milletvekili Selim Sadak ve Çiller'in yakın arkadaşları ise şunları söyledi:

MGK'DA SÖYLENDİ
Hatip Dicle: Güreş, bu sözleri MGK toplantısında Çiller'e söyledi. Çiller de apar topar dokunulmazlıkları kaldırdı ve biz tutuklandık. Bu bilgilere çok sonra ulaştık. Duyduğumuzda gülmüştük. Ama sonradan can güvenliğimiz için alındığımızı öğrendik. DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın durumu bundan farklı. Koşullar çok farklı. Faili meçhul cinayetlerin yoğun olduğu bir dönemdi. Demirtaş'a yapılan hukuki değil siyasi bir tavır. DTP'ye yapılan yeni değil.

SADAK'TAN DESTEK
Eski DEP Milletvekili Selim Sadak: Doğan Güreş'in Çiller'e talimat verdiğini biliyoruz. Çiller yargıdan rica etti. 'Bu işi bitirin, dokunulmazlıkları kaldırın' dedi. Biz zaten öldürüldük. Mehmet Sincar öldürülmedi mi? Öldürüldüğünü, nasıl kimler tarafından hedef alındığını biliyoruz. DEP'lilerin öldürülmesi gerektiğini söylediklerini biliyoruz. Parlamento dışına atın talimatını verdi. O dönemki mahkemelerdeki savunmalarımızda da var. Nusret Demiral'a 'Niçin gözaltına aldınız?' diye sordum. O da, "Can güvenliğiniz için sizi aldık" dedi. Her ne hikmetse can güvenliğimiz için 10 yıl içerde kaldık. Yaşamımız tehdit altındaydı. Ölümle tehdit ediliyorduk. Mehmet Sincar'la ölmeden iki gün önce yemek yedik. 'Bu alçaklar bizi öldürecekler' dedi. Ve dediği oldu. Nurettin Demirtaş, DTP genel başkanı olmasaydı kimse bu dosyayı karıştırmazdı. Bu da Türkiye'nin bir ayıbıdır.
Haberin fotoğrafları