kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

F-15'lerde yapısal çatlaklar bulundu

Yeni Haber
ABD Hava Kuvvetleri müfettişleri F-15 savaş uçaklarında temel yapısal çatlaklar buldu.

Washington Post gazetesinin haberine göre, Kasım ayı başında bir F-15'in Missouri eyaletinde havada parçalanarak düşmesinin ardından başlatılan incelemede ABD Hava Kuvvetleri müfettişleri 8 F-15 savaş uçağında temel yapısal çatlaklar saptadı. Kazanın ardından 30 yıldan beri ABD Hava Kuvvetlerinin hava savaş gücünün önemli bir bölümünü oluşturan 442 adet F-15 savaş uçağının uçuşları durdurulmuştu.

Gazeteye bilgi veren ABD Hava Kuvvetleri ve savunma yetkilileri, 8 adet F-15'in kokpitinin arkasındaki ana destek direklerinde çatlaklar bulunmasıyla birlikte Ocak ayına ve hatta daha ileri bir tarihe kadar bir dizi incelemenin sürdürüleceğini bildirdi.

Yetkililer, F-15'lerin Kasım ayından itibaren uçuşlarının durdurulmasının ABD savaş uçaklarının havalanmasına izin verilmeyen en uzun süre olduğunu ifade ettiler.

Savaş uçaklarının uçuşuna izin verilse bile pilotun ve uçağın normal durumuna dönmesi altı ay alabiliyor.

F-15E'LER UÇUŞA DÖNECEK

Diğer taraftan, incelemenin ardından yapısal bir soruna rastlanmayan 224 adet F-15E uçuşa dönüştürülecek. Diğer F-15'lerden yaklaşık 10 yıl daha genç ve daha güçlü bir yapıya sahip olan F-15E'ler Irak ve Afganistan'daki savaşları desteklemekte kullanılmıştı. F-15A-D'ler ise Washington üzerindeki hava kontrol görevi de dahil olmak üzere ABD'yi korumakla görevli.

ABD Hava Kuvvetleri'nin 1996-1999 yılları arasında Hava Savaş Komutanlığı'nı yapan emekli General Dick Hawley, ''Uzunca bir süre ulusun ana hava üstünlük kapasitesinden yoksun kalabilirsiniz, bu bizi risk altına sokar'' dedi.

Çatlakların bulunması yeni savaş uçaklarının alınması için ABD Hava Kuvvetlerinin yoğun lobi yaptığı bir dönemde geldi. Hava Kuvvetleri F-15'lerini, ABD Kongresi ve Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yeni onaylanan 183 adet F-22 Raptor'un yanı sıra 200 adet F-22 Raptor ile daha değiştirmek istiyor.

İlk kez 1972'de havalanan F-15 savaş uçaklarının 2025'e dek kullanılması öngörülüyordu. Lockheed Martin tarafından üretilen F-22 Raptor'ların her biri 132 milyon dolar tutarında.

(AA)