kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Spor gençleştirir

Dr. Yasemin Fatih Amato
19.12.2007
Hareketsizlik sağlığın bozulmasına yol açan en önemli etkendir. Tüm bilimsel araştırmalar, fiziksel aktivitenin ve düzenli spor yapmanın önemi üzerinde ısrar ediyor. Özellikle orta yaştan itibaren, en ılımlı egzersizler dahi uzun yıllar sağlıklı kalmanın en güvenilir yolu olarak görülüyor. Düzenli hareket veya spor ulaşabileceğimiz en etkili antiaging tedavisidir. Ve bedavadır!

Hareket yaşamdır
Hareket olmayan yerde yaşamdan söz edemeyiz. Sağlığı geliştirmenin, kilomuzu kontrol etmenin ve kendimizi huzurlu hissetmenin en etkili yolu fiziksel aktiviteyi arttırmaktır. Hareket insanın moralini yükseltir, sinirlerini yatıştırır, zihnini dinlendirir, uykuyu düzene sokar, iyimserlik ve keyif verir. Bütün bunlar gençliğin ta kendisi değil midir? Kas gücünü arttırır, eklemleri, bağ dokularını ve kemikleri güçlendirir, fit bir yaşam sağlar.. Aynı zamanda tüm kan dolaşımını canlandırır, solunumu ve kalp atışlarını düzenler. Sağlıklı kan dolaşımı ise güzel cildin ilk koşuludur. (Selülit, kılcal damar çatlamaları, varislerin hepsi dolaşım sorunudur.) Vücutta biriken atık maddelerin dışarı atılmasını kolaylaştırır. Hormon seviyelerini ve metabolizmayı düzenler, savunma sistemini güçlendirir ve böylece birçok hastalığı önler. Bildiğiniz gibi tüm kırışıklık ve sarkmalar, hormonlarımızın zamanla düşmesiyle ilişkilidir. Spor yapan insanların cildi hemen canlanır. Yüzüne renk gelir, cildi gerilir, nemlenir, gözleri parlar! Gençliğin en büyük hazinelerinden biri büyüme hormonudur. Bu hormon tümüyle daha genç olmamızı ve görünmemizi, yağları yakmamızı, dayanıklı olmamızı ve yaşama güvenle bakmamızı yönetir. Ne yazık ki yıllar geçtikçe bu hormon azalır. Onu doğal olarak yükselten en önemli faaliyet ise egzersizdir. Ve bu şekilde edinilen büyüme hormonunun fiyatı sıfırdır!

Her yaşta gerekli
Özellikle yaşı ilerleyen insanlar vücutlarını zorlamaktan kaçınırlar. Oysa hareketsizlik daha fazla kas kaybına, kas kaybı da yeteneklerin kaybolmasına, günlük faaliyetin bile sürdürülemediği bir noktaya doğru ilerler. Hareketsiz bir yaşam sürerseniz çabucak yaşlanırsınız. Vücudunuz kendini yenilemekten aciz kalır. Hormonlar ve enzim üretimi tükenir, metabolizma bozulur.

Ödün vermeyin
Spor ve hareket günlük hayatın bir parçası olmalıdır. Bundan ödün vermeyin. Hangi sporu yaptığınız veya ne kadar güzel yaptığınız önemli değildir. İster sörf yapın, ister dans edin, ister yürüyün, ip atlayın, bir salonda aerobik yapın veya merdiven çıkın... Önemli olan, bunu düzenli yapmak ve alışkanlık haline getirmektir.