kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yeni doğan kediye işte böyle bakılır

NESLİHAN TUNÇ
Annesini kaybetmiş, yavru bir kedi bulduğunuzda ne yapacağınızı biliyor musunuz? Veteriner hekim Tarık Akan, yenidoğan kedilerin bakımıyla ilgili önemli uyarılarda bulunuyor..
Sokakta annesini kaybetmiş bir kedi yavrusu gördüğünde kim yardım etmek istemez ki? Ufaklığı hemen alıp evinize götürebilirsiniz ama şunu da bilmelisiniz ki, onun bakımı en az yenidoğan bir bebeğinki kadar zor olabilir. Planet Pet Veteriner Kliniği'nden Veteriner hekim Tarık Akan, sokakta yavru kedi bulduğunuzda bir veteriner hekimden yardım almanız gerektiğini belirtiyor. Ancak böyle bir imkân yoksa yapılması gereken ilk şeyin yavrunun vücut ısısını normal hale getirmek olduğunu söylüyor: "En kolayı kendi vücut ısınızdan yararlanmak olabilir. Bulduğunuz yavruyu direkt olarak teninize temas ettirebilir, ya da bir battaniyeye sarabilirsiniz. Yavru kedinin hareketleri yavaş, tepkileri donuksa saç kurutma makinesi kullanmanız gerekir. Tabii çok yaklaştırmadan..." Tabii yavru kedinin nasıl besleneceği de en önemli noktalardan biri. Tarık Akan, "Nasıl ki insan iki aylık bebeğine kuru fasulye vermiyorsa, yavru kedi için de durum aynıdır," diyor ve şu önerilerde bulunuyor: "Yavru kediye birinci aydan önce biberonla, süt tozuyla elde edilen süt verilmeli. Yavrunun büyüklüğüne göre her saat başı veya dört saatte bir de verilebilir. Marketlerdeki pastörize süt, çok zorda kalmadıkça kullanılmamalı; kullanılacaksa bire üç oranda sulandırılmalı."

TUVALETİNİ YAPAMAZ
Yavru kedinize yardımcı olmanız gereken konulardan biri de tuvalet ihtiyacının giderilmesi. Veteriner hekim Akan, bebek kedilerin tuvaletlerini kendi kendilerine yapmakta zorluk çektiklerini söylüyor: "Bir pamukla gene birkaç saatte bir rektal bölgelerine masaj yapmak gerekir. Bu annesinin popolarını yalamasının taklidi bir davranıştır ve bunu yaptığınızda hemen çişlerini bırakacaklardır, devam ettiğiniz taktirde dışkılarını da yaparlar. Yavruların dışkısı yumuşak kıvamlıdır; yani ishal olduğunu sanmayın. Böyle olması normaldir. Biz bu kıvama püre kıvamı diyoruz. Tabii sulu bir dışkı tehlikelidir ve derhal hekime gidilmesi gerekir." Doğumdan sonra alınan süt, herkesin yaşamında çok büyük önem taşıyor ve buna kolostrum deniyor. Tarık Akan bu sütün bağışıklık açısından çok önemli olduğunu söylüyor ve anne sütü içemeyen yavruların hastalıklara karşı savunmasız olduğunu ekliyor: "Bu sebeple bu yavruların çok yoğun kedi populasyonlarına sokulmaları doğru olmaz. Birkaç ay tek başlarına bakılmaları gerekebilir. Bu en azından aşıları başlayana kadar çok önemli." Veteriner hekim Tarık Akan yavruların hayatını tehdit eden en ciddi problemlerden birinin de iç parazitler olduğunu söylüyor: "Eğer yavru normal görünüyorsa, yapılması gereken ilk iş parazit mücadelesi. Dış parazit için uygulanan damlaların, erişkin kedilerde kullanılanlar olmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde yavru kedi zehirlenebilir. Aynı şekilde iç parazit için kullanılan tabletlerin de yavrunun vücut ağırlığına göre ayarlanması gerekir. Biz bu konuda ciddi problemlerle karşılaşıyoruz. Yani bir kedi sahibi evindeki ilacı yeni bulduğu bir yavruya verebiliyor ve bu da sorunlara yol açıyor."
Haberin fotoğrafları