kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sahte pasaportlu MİT Müsteşarı

Ferhat ÜNLÜ
Eski MİT Müsteşarı Burhanettin Bigalı'nın terör saldırısı endişesiyle yıllarca sahte pasaportla dolaştığı ortaya çıktı. Bigalı hâlâ güvenlik kaygısıyla teşkilat arkadaşları da dahil, pek kimseyle görüşmüyor..
Milli İstihbarat Teşkilatı tarihinin en ilgi çekici müsteşarlarından biri 1981-86 arasında görev yapan Burhanettin Bigalı idi. Tartışmalı umre seyahati, sadece yakın çevresiyle paylaştığı şiirleri, ağabeyinin ressamlığı ve güvenlikle ilgili kaygıları yüzünden insanlarla görüşmeme tercihi Bigalı'yı ilginç kılan başlıca özellikler. 1991'de korumayla dolaşmayı sevmeyen eski müsteşarlardan Adnan Ersöz'ün bir terör saldırısı sonucu şehit olması, Bigalı'nın güvenlikle ilgili kaygılarının yersiz olmadığını gösteriyor. Bigalı, bu dönemden önce de Emniyet'in kendisine verdiği bir başka isme düzenlenmiş pasaportu seyahatlerinde kullandı.

'AYNA' ADLI BİR ŞİİRİ VAR
Arkadaşları, Suudi Kralı Fahd'ın özel daveti üzerine 1986'da Arabistan'a giden Bigalı'nın bu umre seyahatini gülümseyerek, "Bu konu açıldığı zaman kızıyor. Dinci olmadığını üzerine basa basa söylüyor" sözleriyle değerlendiriyorlar. Burhanettin Bigalı'nın, Suudi Arabistan seyahatinden Mikdat Alpay'la birlikte döndüğü de geçmişte İstanbul'da görev yapmış eski bir MİT mensubunun verdiği bilgi. Arkadaşları, Bigalı'nın sanatçı ruhlu biri olduğunu ve "Ayna" isminde çok güzel bir şiirinin bulunduğunu söylüyorlar. 1927'de İzmir Bergama'da doğan emekli orgeneral Bigalı, soyadından anlaşılacağı üzere aslen Çanakkale'nin Biga ilçesinden ve Çerkez kökenli. Seksen yaşındaki Bigalı, şimdilerde tuttuğu takım Beşiktaş'ın maçlarını arada izleyerek mütevazı, sakin bir hayat sürüyor.

AÇIKLAMA: MİT eski Müsteşarı Şankal Atasagun, bir açıklama yaptı ve Karslı değil İstanbullu oluğunu; MİT'e işsiz kaldığı için değil kendisine teklif geldiği için döndüğünü söyledi.