kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Bennu Yıldırımlar Çehov oyunlarının onun için ayrı bir yeri olduğunu söylüyor.

Bırakıp gitmek kolay değil

Figen YANIK
14.12.2007
Yaprak Dökümü dizisindeki 'sabırlı abla Fikret' rolüyle izleyicilerin bile sabrını zorlayan Bennu Yıldırımlar, Şehir Tiyatroları'nda sahnelenen Üç Kız Kardeş oyununda da evliliğinde aradığı heyecanı bulamayan Maşa rolünde Üç Yaprak..
Rusya, 1900'lü yılların başı... Bir yıl önce kaybettikleri babalarıyla 11 yıl önce ayrıldıkları Moskova'nın özlemini çeken üçü kız, biri erkek dört kardeş, gündelik hayatın sıradanlığı içinde yaşamaktadır. En büyük abla Olga, lisede öğretmendir. Erkenden evlenen Maşa ise aradığı heyecanı evliliğinde bulamamıştır. 18 yaşındaki İrina, henüz hayatın çok başındadır. İçlerinde tek erkek olan Andrey ise mutluluğu nişanlısı Nataşa'da aramaktadır. Kırsal kesimde süren bu sıradan yaşam, yakışıklı yarbay Verşinin'in ziyaretiyle değişmeye başlar.

ÇEHOV'UN ANISINA
Yazarlıkla doktorluk arasında hep çelişkide kalan, yine de Martı, Vanya Dayı, Vişne Bahçesi gibi oyunlarını yazmamış olsaydı, bugün adını kimsenin hatırlamayacağı Anton Çehov'un çok bilinen oyunlarından Üç Kız Kardeş, bir kez daha Şehir Tiyatroları'nda sahneleniyor. Ama bu kez Yugoslav yönetmen Nikita Milivojeviç tarafından ve çok farklı bir dramaturjiyle... Oyunun başrol oyuncularından, televizyonda da Yaprak Dökümü dizisinde Fikret rolünde izlediğimiz Bennu Yıldırımlar için Çehov oyunları arasında Üç Kız Kardeş'in yeri ayrı... Öğrenciyken en küçük kızkardeş İrina rolünü canlandıran Yıldırımlar, bu kez ortanca kardeş Maşa rolünde... Yıldırımlar, tiyatroda Çehov oynamaktan büyük zevk aldığını söylüyor: "Kendimi Çehov'un duygusuna, insani bakış açısına yakın hissediyorum. Konservatuvardan da Üç Kız Kardeş oyunuyla mezun olmuştuk. Öğrencilik yıllarımı hatırlayarak sahnede çok duygulanıyorum.'' İki perdelik ve dört sahneden oluşan oyunda, birer yıl aralarla Sovyet toplumunun değişimi de sergileniyor. Sanatçı, evliliğinde mutluluğu bulamayan ortanca kardeş Maşa'yı da şöyle anlatıyor: "Maşa, biraz serbest düşünen bir kadın. Evlenmek için aceleci davranmış. Mutlu değil. Bir gün ortaya çıkan Yarbay Verşinin ile mutluluğu yakaladığını sanıyor, ama yanılıyor. Hayat öyle çelişkilerle dolu ki onun her şeyi bırakıp gitmesi mümkün değil.'' Yıldırımlar, Yaprak Dökümü dizisinde canlandırdığı, baskılara ve kendisine yapılan kötülüklere karşı sabırla mücadele eden 'abla Fikret' rolünün "Bu kadarı da fazla," düşüncesiyle herkesi isyan ettirdiğinin farkında... Sanatçı, ne kendi evinde ne de evlenerek gittiği evde mutlu olabilen Fikret'in de 'aile'ye verdiği değer nedeniyle bütün bunlara katlandığını söylüyor. Aslı İçözü, Yeliz Gerçek, Cengiz Tangör, Hüseyin Köroğlu, Haldun Ergüvenç, Ayşegül Devrim, Yiğit Sertdemir gibi oyuncuların da rol aldığı Üç Kız Kardeş, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde sahneleniyor. Tel: (0212) 240 77 20
Haberin fotoğrafları