kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Pastanenin Kare As'ı

Şık kafelere ve restoranlara savaş açan pastaneler, artık sadece âşıkların buluşma mekânı olarak anılmıyor. Lezzetli çikolatalardan pastalara kadar pek çok çeşidiyle tatlıseverlerin uğrak noktası olan pastanelerin en iyilerini belirledik..
Gezi İstanbul
Taksim'de AKM'nin hemen yanında 25 yıldır hizmet veren Gezi Pastanesi, üç yıl önce isminden logosuna, dekorasyonundan ürünlerine kadar yenilenip Gezi İstanbul adını aldı. İstanbul'un kaybolmaya yüz tutan lezzetlerini canlandırmak amacıyla yeniden yapılanan Gezi İstanbul'un pastane mönüsünde çeşit bolluğu dikkat çekiyor. Çikolata, pasta, kek ve kurabiye çeşitlerinin yanı sıra simit, açma, poğaça, börek, brioche gibi hamur işi ürünler bulunuyor. Ahmet Örs, Gezi İstanbul'un kafelerle dolu bu semtte pastanenin de ilgi göreceğini kanıtladığını söylerken Semih Somer, bu mekânın geleneksel lezzetleri korumadaki ustalığını takdir ediyor. Aydan Üstkanat, "İçeriye adım atınca tatlı cennetine girmiş gibi hissediyorsunuz," diyor. Deniz Gürsoy ve Elif Edes de Gezi'nin elde yapılmış çikolatalı pastalarda bir numara olduğu görüşünde. Tel: (0212) 292 53 53 (Aldığı oy: 5)

Divan Pastanesi
1956 yılından beri Elmadağ'daki Divan Oteli'nde hizmet veren Divan Pastanesi'nin, bugün 18 noktada şubesi bulunuyor. Çikolatası, madlenleri, lokumları, dondurmaları, rokokosu ile ünlü bir marka haline gelmiş durumda. Aydan Üskanat, Divan'da hazırlanan her ürüne çok büyük özen gösterildiği ve bunun da ürünlerin lezzetine yansıdığı görüşünde: "Özellikle meyve ve baharat aromalı, hem tatları hem de görüntüleriyle mükemmel olan çikolata türüflerine bayılıyorum." Divan Pastanesi için "Kalitesiyle bir numara," diyen Berna Laçin, buradan her türlü ürünün gözü kapalı aldığını söylüyor. Deniz Gürsoy, "Yıllardır her ürünü aynı tat ve tazelikte," derken Gönül Paksoy Divan'ın en çok rokokosunu beğendiğini belirtiyor. Dilara Koçak da favori pastaneleri arasında Divan'ı gösteriyor. Tel: (0212) 315 55 00 (Aldığı oy: 5)

Pelit
1957 yılında ilk olarak Tepebaşı'nda hizmet vermeye başlayan Pelit Pastaneleri'nin 1967 yılında Osmanbey Rumeli Caddesi'nde şubesi açıldı. Bugün 19 şubesiyle İstanbullulara hizmet veren Pelit, en çok çikolatalarıyla ünlü. Onun dışında börek, simit, açma, pizza çeşitleri, mekikler, kurabiye ve baklavası çeşitleri, sütlü tatlılar da var. Pelit'in ayrıca doğum odası süsleme, bebek karşılama partisi organizasyonu, kişiye özel hazırlanan ürünler gibi hizmetleri de bulunuyor. lüri üyelerimizden Ahmet Örs, Pelit'in nispeten büyük bir pastane zinciri olmasına rağmen kalitesini tüm şubelerinde koruduğu görüşünde. Deniz Gürsoy ise Pelit'in pastalarının müdavimi olduğunu söylüyor: "Vişneli çikolatalı pastası benim favorim." Diğer lürilerimiz Dilara Koçak ve Eif Edes de en çok beğendikleri pastaneler arasında Pelit'i de gösteriyorlar. Levent Tel: (0212) 269 41 22 (Aldığı oy: 4)

Reyhan Pastanesi
1965'ten bu yana İzmir Alsancak'ta hizmet veren Reyhan Pastanesi, özel çayı ve kahveleri, meyveli tartoletleri, lezzetli pastaları, çikolataları, kekleri, kurabiyeleriyle tercih edilen bir mekân. lüri üyelerimizden Aydan Üstkanat, Reyhan Pastanesi'ni öve öve bitiremiyor: "Bence Türkiye'deki en iyi cheesecake'ler burada. Tatlı ve tuzlu çeşitleri, kupları çok lezzetli. Ben en çok peynirli brownie'sini seviyorum." Reyhan'ın müdavimlerinden biri de ünlü oyuncu Berna Laçin. Laçin, Alsancak'ın göbeğindeki pastanenin hem çok merkezi hem de şık olması nedeniyle çok beğendiğini söylüyor. İzmir'e gittiğinde dostlarıyla buluşmak için burayı tercih ettiğini belirten Laçin, Reyhan Pastanesi'nde mutlaka supangle yediğini ekliyor. Bir diğer lürimiz Öncel Öziçer'in favori pastanelerinin başında Reyhan geliyor. Tel: (0232) 422 28 02 (Aldığı oy: 3)

Baylan Pastanesi
İstanbul'un en eski pastanesi olan Baylan, 1923 yılından beri hizmet veriyor. 1961 yılından beri de Kadıköy Çarşısı'ndaki yerinde. Dondurma, karamel, badem, vanilya, fıstık ve krem şantiyle yapılan, üstüne bal ve karamel sosu dökülerek, servis edilen 'Kup Griye', Baylan'la özdeşleşmiş bir tatlı. Ahmet Örs Baylan Pastanesi için pastacılığın İstanbul'daki kalesi diyor ve ekliyor: "84 yıllık geleneği yaşatarak, çağdaş damak zevkine uyarlıyor." Semih Somer Baylan'ın Türkiye'deki en iyi pastane olduğu görüşünde. Tel: (0216) 336 28 81 (Aldığı oy: 2)

Beyaz Fırın
1800'lü yıllarda Makedonya'dan İstanbul'a göçen George Stoyanof`un kurduğu Beyaz Fırın, birbirinden lezzetli pasta, çikolata, tart ve kurabiyeler sunuyor. Doğal ürünlerle elde hazırlanan çikolatalarda margarin yerine kakao yağı kullanılıyor. Klasik çikolata çeşitlerinin yanı sıra hurmalı, mürdüm erikli gibi farklı aromaların kullanıldığı farklı çikolata çeşitlerini de bulabilirsiniz. Altı şubeyle hizmet veren Beyaz Fırın'a oy veren isimler Ahmet Örs ve Öncel Öziçer. Tel: (0216) 345 40 66 (Aldığı oy: 2)

Bahar Pastanesi
1951'den bu yana hizmet veren Bahar Pastanesi'nin, Teşvikiye, Arnavutköy, Kınalıada ve Büyükada'da şubeleri bulunuyor. Pasta, sütlü tatlı, unlu mamüller, yüzlerce ekmek çeşidi ve kestane şekeri gibi ürünleri var. lüri üyelerimizden Dilara Koçak, Bahar Pastanesi'nin ürünlerinin her zaman kaliteli ve taze olduğunu söylerken, Oğul Türkkan da Bahar'da sunulan lezzetleri beğendiğini söylüyor. Teşvikiye Tel: (0212) 236 15 06 (Aldığı oy: 2)

İnci Pastanesi
Profiterol konusunda alternatif tanımayan İnci Pastanesi, 100 yıla yakın geçmişiyle Beyoğlu'nun klasikleri arasında yer alıyor. Yıllardır değişmeyen sade dekorasyonuna ve az çeşidi olmasına rağmen birçok lezzet tutkununu Beyoğlu'nda buluşturan İnci, lüri üyelerimizden Aydan Üstkanat'ın favori pastaneleri arasında yer alıyor. Üstkanat, İnci'yle ilgili şunları söylüyor: "Aslında fazla söze gerek yok... Profiterol demek yeterli... Bunun haricinde yiyecek çok az şey var ama ürünlerinin her birinin lezzeti standart." Tel: (0212) 243 24 12 (Aldığı oy: 1)

Liva Pastaneleri
1993 yılında ilk olarak Ankara Aşağı Ayrancı'da hizmet vermeye başlayan Liva Pastaneleri, hızlı bir gelişme göstererek bugün beş şubeyle yoluna devam ediyor. Pastaların günlük olarak hazırlandığı pastanede, özellikle kestaneli krokanlı pasta en çok beğenilen çeşitler arasında yer alıyor. lüri üyelerimizden Oğul Türkkan, Liva Pastaneleri'nin her zaman taze ve kaliteli ürünler sunduğunu söylüyor. Ankaralılar tarafından oldukça sevilen bu pastanenin en önemli özelliği bol çeşit sunması. Tel: (0312) 466 82 30 (Aldığı oy: 1)

Savoy Pastanesi
İstanbul'un en köklü pastanelerinden biri olan Savoy, 1950 yılından beri Cihangir'de hizmet veriyor. Milföy pastası, profiterolü ve farklı spesiyalleriyle ünlü olan pastanede hafta sonu kahvaltı saatlerinde yer bulmak pek mümkün olmuyor. lüri üyelerimizden Gönül Paksoy, favori pastanelerinden biri olan Savoy'la ilgili şunları söylüyor: "Burası hiçbir pastanede olmayan, çok özel, değişik tatlar sunuyor. Örneğin incirli kayısılı çikolata bunlardan biri. Bunu başka yerde bulamazsınız." Tel: (0212) 249 18 18 (Aldığı oy: 1)

Ahmet Örs (SABAH gazetesi yazarı)
* Baylan Pastanesi
* Pelit
* Gezi İstanbul
* Beyaz Fırın

Deniz Gürsoy (Gurme)
* Gezi İstanbul
* Divan Pastanesi
* Pelit
* Monet

Semih Somer (Mutfak Dostları Derneği Üyesi)
* Baylan Pastanesi
* Hacıbozanoğulları
* Orkide Pastanesi
* Gezi Pastanesi

Dilara Koçak (Beslenme ve Diyet Uzmanı)
* Bahar Pastanesi
* Pelit
* Karafırın
* Divan Pastanesi

Elif Edes (Mekân işletmecisi)
* Mulino
* Gezi İstanbul
* Senem Betil
* Pelit

Oğul Türkkan (Ankaralı gurme)
* Bahar Pastanesi
* Konak Pastanesi
* Liva Pastaneleri
* Palet Pastanesi

Öncel Öziçer (SABAH Pazar yazarı)
* Reyhan Pastanesi
* Bravo Pastanesi
* Rain Pastanesi
* Beyaz Fırın

Aydan Üstkanat (Yemek stilisti)
* Divan Pastanesi
* Reyhan Pastanesi
* Gezi İstanbul
* İnci Pastanesi

Berna Laçin (Oyuncu)
* Reyhan Pastanesi
* Divan Pastanesi
* Şekerci Cafer Erol

Gönül Paksoy (Modacı)
* Savoy Pastanesi
* Divan Pastanesi
* Amandine

Diğerleri
Amandine Tel: (0212) 368 44 44
Bravo Patisserie, İzmir Tel: (0232) 362 91 91
Cafe Marmara Tel: (0212) 251 46 96
Hacıbozanoğulları Tel: (0212) 268 03 07
Karafırın Ulus Tel: (0212) 265 21 51- 52
Konak Pastanesi Tel: (0212) 225 28 72
Monet Pastanesi Tel: (0212) 227 30 00
Mulino Tel: (0212) 299 97 02
Orkide Pastanesi, Gaziantep Tel: (0342) 215 15 00
Palet Pastanesi, Ankara Tel: (0312) 437 20 21
Rain Pastanesi, İzmir Tel: (0232) 421 12 91
Senem Betil Tel: (0216) 462 12 10
Şekerci Cafer Erol Tel: (0216) 337 11 03
Haberin fotoğrafları