kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Irak'taki siyasi süreçten memnun değil

Yeni Haber
ABD Başkanı George Bush, Irak'taki siyasi süreçten "tatmin olmadığını" söyledi.

Bush, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, önemli yasaların geçmesi için Irak hükümetine baskı yapmaya devam edeceklerini belirtti.

ABD Başkanı, "Halen yapacakları çok şey var. Bu yasaların (petrol gelirinin paylaşımı ve eski Baas üyelerinin yeniden resmi görevlere getirilmesine ilişkin yasalar) geçmesi için Irak hükümetine baskı yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

AFGANİSTAN

Afganistan konusunda Bush, "bazı müttefiklerin Afganistan'a ilişkin verdikleri sözü tutmamaları ve tam olarak istikrara kavuşmadan bu ülkeyi bırakmalarından endişe duyduğunu" söyledi.

Afganistan'da müttefiklerin rolüne ilişkin soru üzerine Bush, "En büyük endişem bazılarının 'Afganistan'dan yorulduk, gitmeyi düşünüyoruz' demeleri" diye konuştu.

İngiltere, Kanada, Danimarka, Avustralya ve diğer ülkelere katkıları nedeniyle teşekkür eden Bush, "Amacım müttefiklere, kolayca yerine getirebilecekleri bir görev bulmaya yardım etmek ve Afganistan'daki demokratik deneyimin işlemesi için bunun zaman alacağına ikna etmek" dedi.

SURİYE

Bush, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile doğrudan görüşme fikrini reddettiğini ve "sabrının tükendiğini" de açıkladı.

"Hamas'ı barındırması, Hizbullah'a, Suriye'den Irak'a giden intihar eylemcilerine yardım etmesi, Lübnan'daki istikrarı bozması nedeniyle uzun zamandır Devlet Başkanı Esad karşısında sabrım tükendi" dedi.

Lübnan'daki siyasi krize son verebilmek için Suriye Devlet Başkanı'yla konuşma niyeti olup olmadığına ilişkin soru üzerine Bush, "Dinlerse, aslında Esad'ın telefon görüşmesine ihtiyacı yok, tutumumu çok iyi biliyor" diye konuştu.

RUSYA

Bush, martta görev süresi dolacak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in siyasi geleceğini dikkatle izleme sözü de verdi.

ABD Başkanı, "Putin'in başbakan olma ihtimaline ilişkin spekülasyonlar var. Bu konuda bir şey bilmiyorum, beklerken olup biteni yakından izlemek daha iyi" dedi.

Amerikan Time dergisinin, Rusya Devlet Başkanı Putin'i "Yılın Adamı" olarak seçmesiyle ilgili soruya Bush, gelecek yıl yeni devlet başkanının nasıl çalıştığını, dış siyasetin nasıl olacağını ve devlet başkanının rolünü görmek ilginç olacak, "bekleyip göreceğiz" yanıtını verdi.

Rusya'nın güçlerin denetimi ve dengesinin, özgür ve adil seçimlerin, basın özgürlüğünün gerekliliğini anlayan bir ülke olmasını ümit ettiğini belirten Bush, Rusların insan hakları ve insanın onurunun ülkeyi daha iyiye götüren değerler olduğunu anlamalarını da umduğunu kaydetti.

SERA GAZI ETKİSİ

Küresel ısınma konusundaysa Bush, sera gazının etkilerini "ciddiye aldığını" söyledi.

Endonezya'nın Bali adasında düzenlenen iklim değişikliği konferansıyla ilgili olarak Bush, "Eski ABD başkan yardımcısı Al Gore'a bu sorunu ciddiye aldığımı söyledim. Bununla ilgilenmek için bir strateji geliştiriyoruz" dedi.

Bush, sera gazının etkileri gerçekten ciddiye alınırsa nükleer enerjiden yana olunması gerektiğini, nükleer enerjinin sera gazı yaymadan elektrik üretmeyi sağladığını da sözlerine ekledi.