kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Beslenme-keyif-bedel dengesini öğrenin

Sadece boy uzunluğuna bakarak ideal kilo hesaplanamaz! Önemli olan, ağırlığınızın ne kadarının yağ olduğudur. Vücudunuzdaki kas ve su miktarı ideal kiloyu belirler. Aynı kiloda iki insana baktığınızda vücut yağ oranlarına göre çok büyük bir şekil farklılığı görebilirsiniz. Kas kütlesi çok önemlidir. Genelde vücut yağ analizi cihazları ile bu oran elde edilebiliyor.

Yağ nerelerde?
Ölçüm sonucunda sadece vücuttaki toplam yağ miktarını değil, bu yağın hangi bölgelerde dağılım gösterdiğini de öğrenmek önemli. Çünkü yağın nerelerde depolandığı çok önemlidir. Karın çevresinde depolanan yağ, kalp krizi riski yaratabilir ve şeker hastalığı için son derece tehlikelidir. Kas, bazal metabolizma hızını direkt belirler ve kas kütlesi kaybı metabolik hızın yavaşlaması demektir. Bu durumda 1 gram kas kaybı, 2.7 gram su kaybı yaratır ve vücutta istenmeyen şekil bozuklukları oluşur. Kişi, istediği fit görüntüyü elde edemez. Eğer vücuttaki kas kütlesini artırmak gerekiyorsa, bu beslenme ve egzersiz uzmanının beraber hazırlayacakları bir program dahilinde gerçekleştirilmeli ve kişiye hangi aşamalardan geçeceği anlatılmalıdır.

Kilo odaklı olmayın
Maalesef hala kasın büyümesi, vücudun şişmesi gibi algılanmakta ve istenmeyen bir durum gibi ifade edilmektedir. Kişileri buna inandırmak ve kilo odaklı olmamaları gerektiğini sağlayabilmek çok önemlidir. Stratejik bir plan ile değişime başlanmalıdır. Büyük hedefler yerine, küçük ve gerçekçi hedefler kişiyi başarıya götürür. Aksi halde hayal kırıklıkları kısır döngü yaratacaktır. Bilmediğiniz ve öğrenmediğiniz hiçbir işte başarılı olamazsınız. Doğru beslenmeyi öğrenmeye çalışmalı ve küçük hedefler ile yol almalısınız.

Bedel ödemek gerekiyor
Yemek yemek vücut için fizyolojik bir ihtiyaçtır ancak yemeğin esiri olmaya başladığınız anda, tehlike sinyalleri de çalıyor demektir. Lezzetin tuzağına düşmeden yemeğe 'dur' diyebilmelisiniz. Beslenme-keyif-bedel dengesini kendiniz öğrendiğinizde, çok kolay uygularsınız. Kabul etmek gerekir ki; her şeyin bir bedeli var. Örneğin gereğinden fazla alkol aldığınız bir günün ardından, bunun bedelini daha az yiyerek öderseniz veya öğle yemeğinde pizza yemenin karşılığında akşam yemeğini sadece sebze ve yoğurt yiyerek geçirirseniz, kilo alma riskini sıfırlarsınız.
Haberin fotoğrafları