kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Konutta 'binler kulübü'

MENEKŞE ATASELİM
13.12.2007
Son dönemde konut sayısının bini aştığı projelerin sayısı çoğalırken, şirketler geniş sosyal alanlar ve uygun fiyatlarla hem tüketiciyi hem yabancıları cezbetme peşinde..
Hızlı kentleşmenin 2000'li yılların başında kendini gösterdiği Türkiye'de 'nitelikli konut' ihtiyacı hala devam ediyor. Son birkaç yıldır altın çağlarını yaşayan gayrimenkul sektörünün de piyasaya yansıyan arzı bu ihtiyaca paralel şekilleniyor. 2015 yılına kadar sadece İstanbul'da 2.1 milyon konuta ihtiyaç olduğunu göz önünde bulunduran sektör, hızlı çalışıyor ve mümkün olduğunca çok üretiyor. Son dönemde, özel sektörün hem kendi başına yaptığı hem de Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile hasılat paylaşımı modeliyle inşa ettiği konut projelerinde daire sayıları gittikçe artıyor. Öyle ki, tek projede 10 bin konuttan fazlasını inşa eden şirketler bile var.

Sağlam finans kaynağı gerekli
Konut sayısının fazla olması, daire çeşitliliği konusunda da avantaj sağlayabiliyor. Böylece aynı projede farklı tiplerde bloklar ve değişik büyüklüklerde daireler üretebilmek daha geniş bir kitleye ulaşabilme imkanı tanıyor. Ancak büyük projeler için tabii ki büyük arsalar ve ciddi bir finans kaynağı gerekiyor. Son dönemde sayıları binlerle ölçülen konutların üretildiği projelerin sayısının artması da sektörde gözlenen büyümenin ciddi bir yansıması.

Vizyon genişliyor
Bursa, İzmir ve Ankara'daki birkaç proje de dahil edildiğinde İstanbul'dakilerle birlikte 60 bine yakın konutun bu büyük projelerle hayata geçirildiği hesaplanabiliyor. Bir kısmı tamamlanan ve sahiplerine teslim edilen büyük projelerin önemli kısmı ise hala inşaat aşamasında. Konut sayısının bini aştığı projelerde daha parlak bir ürün ortaya koymak adına şirketler çeşitli ortaklıklar da yapıyor. Örneğin, Teknik Yapı ve Varyap'ın İstanbul Ataşehir ve Bahçeşehir'de inşa ettiği Uphill Court projesi bu önemli ortaklıklardan biriyle hayata geçirildi. Öte yandan, binlerce konuttan ve geniş sosyal donatı alanlarından oluşan projeler yabancı yatırımcıların ilgisini çekme açısından da son derede cazip. Geçtiğimiz haftalarda tanıtımı yapılan ve yine İstanbul'da Esenyurt bölgesinde gerçekleştirilecek olan Akkoza, Garanti Koza, Akkök ve Hollandalı yatırımcı Corio'nun ortaklığıyla inşa ediliyor.
Haberin fotoğrafları