kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
BAHÇEYE DE EKEBILIRSINIZ.... Alacağınız soğanlar çürüksüz, hastalıksız olmalı. Sümbülleri tek dikebilirsiniz ancak diğerlerini grup halinde dikmeniz daha iyi sonuçlar verir.

Çiçekli balkonlar için hazırlık zamanı

ESEN EVRAN
13.12.2007
Mis gibi kokan balkonlar için çiçek soğanlarına yer açın, şimdiden dikin. İşin zevki sadece çiçeğin kokusunda değil, hangi soğandan ne çıkacağını merakla beklemekte..
İkbaharı mis gibi kokan bir balkonla karşılamak için şimdiden harekete geçmek gerek. Bu mevsim soğanlı bitki dikme mevsimi. Lalenin, sümbülün, nergisin mis gibi kokusunu neden çiçekçilerden aldığınız demetlerle sınırlayasınız ki? Bütün yapı marketlerde karışık çiçek soğanları, 15'erli paketler halinde 6 YTL'ye satılıyor. Hangi soğandan ne çıkacağını bilmeden heyecanla beklediğiniz çiçeklerin tomurcuk verip çiçek açmasını beklemenin zevki ayrı. Ev için safran ve sümbülün her çeşidi, nergis ve lalelerin kısa boylu ve erken açan cinsleri uygun. Ancak soğanları dikmeden önce saksıların dibine drenaj için kiremit parçaları veya çakıl koymak gerekiyor. Sonra da saksıyı yarıya kadar toprakla doldurmak... Sıra soğanları dikmeye geldi. Burada da birbirine değmeyecek şekilde, bastırmadan yerleştirmek işin püf noktası. Soğanları saksıya yerleştirdikten sonra üzerine toprak eklemek gerekiyor. Soğuk ve karanlık bir yere yerleştirdikten sonra ara sıra sulayarak uç vermelerini bekleyin. Karanlıktan önce gölgeye, bir iki gün sonra da aydınlık bir yere alın. Yapraklar uzayıp tomurcuk sapları kendini gösterince saksıyı evde direkt günışığından uzak, aydınlık bir yere yerleştirin. Düzenli olarak sulayın. Saksıları ara sıra çevirin. Çiçekler bittikten sonra saksıları dışarı çıkarabilirsiniz. Yapraklar kuruyuncaya kadar sulamaya devam edin. Soğanları kuru bir yerde saklayın. Sonbaharda bahçeye ekebilirsiniz. Alacağınız soğanlar çürüksüz, hastalıksız olmalıdır. Sümbülleri tek dikebilirsiniz ancak diğerlerini grup halinde dikerseniz daha gösterişli durur. Paketin üzerinde çiçek açma tarihi yazar. Farklı zamanlarda açan soğanlar seçerseniz, şubattan mayısa kadar sürekli çiçek elde edebilirsiniz.
Haberin fotoğrafları