kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Trafikte bayram çilesi başladı

Yeni Haber
Her bayram ve tatilde olduğu gibi Kurban Bayramı tatilini akrabasında ve tatil mekanlarında geçirmek isteyenlerin kullandığı Eskihisar-Topçular Arabalı Vapur İskelesi'ndeki yoğunluk bu gün öğle itibariyle arttı.

Eskihisar-Topçular hattında çalışan arabalı vapurların sefer sayısının artırılmasına karşın kuyruklar akşam saatlerinde daha da arttı. Birçok sürücü kuyrukta daha fazla beklemeyerek İzmit Körfezi'ni dolaşmak durumunda kaldı.

Tatilciler hafta sonuna kadar sürecek bayram tatilini fırsat bilerek Kurban Bayramı izinlerini yurt içi ve dışındaki tatil beldelerinde geçirmek isteğiyle bu günden yollara döküldüler. Uzmanların uyarılarını dikkate alarak tatile bir gün önceden başlayan vatandaşlar, yine de Gebze ilçesi, E-5 İstasyon kavşağı itibariyle uzun araç kuyruğu oluşmasına engel olamadı.

Eskihisar-Topçular Vapur iskelesinde gişelerin ve vapurların tam kapasite ile çalışması kuyrukta beklemeleri eskiye nazaran bir hayli düşürdü.

Özellikle tatillerini Ege ve Akdeniz'de geçiren vatandaşların önemli geçiş noktalarından Kocaeli'ne bağlı Gebze ilçesindeki Eskihisar- Topçular Arabalı vapur iskelesinde bu gün öğlen saatlerinde araçlarıyla akın eden vatandaşlar akşam saatlerinde 5 kilometreyi bulan uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu. Yetkililer iskelede 12'ye yakın feribotun sefer yaptığını belirtilirken yarın itibariyle tatilcilerin daha da fazla olacağını bildirdi.

Durumdan tek memnun olanlar ise araç kuyruğunu fırsat bilen seyyar satıcılar oldu.

BOLU DAĞI

D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesiminde ve TEM otoyolunun Bolu Dağı Tüneli mevkisinde araç yoğunluğu oluşmaya başladı.

Kurban Bayramı tatili için yola çıkan vatandaşlar, D-100 kara yolunun Bolu Dağı Kesimi Abant Kavşağı'nda ve TEM otoyolunun Bolu Dağı Tüneli'nde yoğunluğa neden oluyor.

Güzergahlarda zaman zaman etkili olan sis nedeniyle görüş mesafesi 15 metreye kadar düşüyor.

Sürücüleri dikkatli seyretmeleri konusunda uyaran trafik ekipleri, bayram tatili dolayısıyla yollarda araç yoğunluğu olduğunu belirterek, sürücülerin hız limitlerine uymalarını istediler.

Bu arada, Karayolları ekipleri, güzergahta kar yağışı olmamasına rağmen hazır şekilde bekliyor.

6.5 MİLYON KİŞİ OTOBÜSLERLE SEYAHAT EDECEK

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yıldırım, Kurban Bayramı tatili dolayısıyla Türkiye genelinde 6.5 milyon kişinin otobüslerle seyahat etmesini beklediklerini söyledi.

Yıldırım, bayram yoğunluğunun geçen hafta sonundan itibaren başladığını belirterek, ''Kapasitemizin üzerinde bir talep var. Ek seferlerle talebi karşılamaya çalışıyoruz'' dedi.Seyahat planını son güne bırakanların ''korsan'' diye tabir edilen izinsiz ve belgesiz yolcu taşıyan otobüslerle yolculuk yapmak zorunda kalabileceğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

''Korsan otobüslerin denetimi oldukça zor. Bayram yoğunluğunu fırsat bilenler, teknik eksiklikleri olan, hiçbir denetime tabi olmayan otobüslerle ve uzun yol deneyimi olmayan şoförlerle yolcu taşıyorlar. Vatandaşlarımız, firması ne olursa olsun, D2 İşletme Belgesi olmayan otobüslerle seyahat etmesin.

Seyahat edilen otobüsün geçerli trafik muayenesinin yapıldığı, Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası'nın olduğu ve Karayolu Yolcu Taşımacılığı Yönetmeliği çerçevesinde mecburi olan Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası poliçesinin yapıldığını teyit ettirsin. Özellikle tanınmayan firmalarla yolculuk yapan vatandaşlar buna dikkat etsin.''

''YASAL OLAN KADAR KORSAN OTOBÜS VAR''

Şehirlerarası yolcu taşıyan firmaların 2001 krizini henüz aşamadığını belirten TOFED Başkanı Mustafa Yıldırım, ''Sektörün, korsan taşımacılık, yıkıcı rekabet ve eğitimli insan kaynağı eksikliği gibi sorunları var'' dedi.

Yıldırım, şöyle devam etti:
''Şehirlerarası yolcu taşıyan otobüs sayısının 3 bin ila 5 bin olması gerekiyor, ancak otobüs sayısı 11 bin. Türkiye'de 550 bin koltuk sayımız var. Sektörde kayıtlı otobüs kadar yetki belgesi olmayan korsan otobüs var. Bazıları, işçi servisi yaptığı otobüslerle bayramlarda yolcu taşıyor.

Yolcu sayısının fazla olduğu dönemlerde hattaki mevcut otobüslerle talebi karşılamakta zorlanıyoruz. Ancak vatandaşlar, can güvenliklerini asla tehlikeye atmasın. Bayram öncesi kapasitemizin yüzde 56'sını kullanıyorduk. Şu an bunun 4 katı talep var. Kapasitemizin üzerine çıktık.''

Kurban Bayramı tatili dolayısıyla seyahat edeceklerin bir bölümünün erkenden yola çıktığını ifade eden Yıldırım, ''Bayram tatili dolayısıyla 10 günlük süreçte Türkiye genelinde 6.5 milyon kişinin otobüslerle seyahat etmesini bekliyoruz. Geçen yılın aynı döneminde otobüslerle 7 milyon 200 bin kişi seyahat etmişti'' diye konuştu.

İSTANBUL OTOGARI'NDA YOLCU SAYISI YÜZDE 50 ARTTI

Kurban Bayramı'nı İstanbul dışında geçirmek isteyenlerin en çok tercih ettikleri şehirlerin başında Antalya ve İzmir geliyor.

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu'ndan (TOFED) aldığı bilgilere göre, 14 Aralık Cuma gününden itibaren Esenler'deki Büyük İstanbul Otogarı'ndan hareket eden şehirlerarası otobüslerde yolcu sayısı yüzde 50 oranında artış gösterdi.

Bu dönemde Türkiye'nin her şehrine seyahat talebinin arttığı gözlenirken, Antalya ve İzmir ile Bodrum ve Marmaris gibi sahil ilçeleri en çok tercih edilen yerlerin başında geldi.

Kurban Bayramı dolayısıyla her gün ortalama 1500 otobüsün yola çıktığı İstanbul Otogarı'ndan bayram tatili için yaklaşık 400 bin kişinin şehir dışına çıkması, bunlarla birlikte dönüşler de hesaba katıldığında İstanbul'dan Türkiye yollarında yaklaşık 1 milyon kişilik bir yolcu hareketinin olması bekleniyor.

Bununla birlikte Kurban Bayramı öncesi ve bayram boyunca 10 günlük zaman diliminde Türkiye yollarında yaklaşık 3 milyon kişilik yolcu hareketinin gözleneceği sanılıyor.

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mevlüt İlgin, Aralık ayının 14'ünden itibaren otogarlarda yolcu yoğunluğu yaşadıklarını belirterek, bu yoğunluğun bayram bitiminden bir hafta sonraya kadar süreceğini ifade etti.

Sadece İstanbul'da bayram nedeniyle 1 milyon hareketli yolcu olduğunu belirten İlgin, şunları söyledi:

''Türkiye genelinde 9 bin otobüsle karayolu yolcularına hizmet ediyoruz. Böyle olduğu halde şu an maalesef yolcularımız yer bulmakta sıkıntı çekiyor. Yolcu sayımız yüzde 50 artmış durumda. Tüm Türkiye'de bayram süresince 3 milyon yolcu taşıyacağız. 3 milyon kişi bizlerin otobüsleriyle yer değiştirecek'' dedi.

Yoğunluk nedeniyle bazı kişilerin otogar yakınlarında park ederek belgesiz otobüslerle yer bulamayan yolcuları taşıdıklarını ifade eden İlgin, yetkililerin bu kişilerin önüne geçmesi gerektiğini, aksi takdirde yaşanacak bir trafik kazasında insanların canlarının yanacağını belirtti.

AŞTİ'DE BAYRAM TELAŞI

Kurban Bayramı tatili dolayısıyla şehir dışına çıkan vatandaşlar Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesine (AŞTİ) akın etti.

AŞTİ Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı Salih Kılıç, bayram dolayısıyla AŞTİ'ye günlük 250-300 bin civarında vatandaşın geldiğini bildirdi.

Vatandaşın huzurlu bir ortamda seyahat etmesi için 24 saat esasına göre tedbir aldıklarını belirten Kılıç, bayramda güvenlik konusunda mevcut vardiya sayısını arttırdıklarını anlattı. Kalabalık dolayısıyla AŞTİ'ye ''artniyetli kişilerin de geldiğini'' kaydeden Kılıç, herhangi bir olaya meydan verilmemesi için polisle, zabıta ekipleriyle işbirliği içinde görevlerini sürdürdüklerini ifade etti.

Bayram tatilinde şehir dışına çıkacak vatandaşları kandırarak, korsan araç kaldıranların bulunduğunu anlatan Kılıç, tüm güvenlik birimleriyle bunları engellemek için bir ekip oluşturduklarını anlattı. AŞTİ'nin 80 güvenlik kamerasıyla izlendiğini belirten Kılıç, ''Halkımız güvenlikleri konusunda en ufak şekilde tereddüt etmesinler, ancak terminale geldiklerinde yolculuk edecekleri firmayı kendileri seçsinler. Gişelere gidip biletlerini alsınlar. Tanımadıkları kimselerden ikram kabul etmesinler ve yardım istemesinler. Bizim her katta danışma birimlerimiz var. Herhangi bir konuda buraya başvurabilirler'' dedi.

Firma yetkilileri de bayram dolayısıyla gelen yoğun talepleri karşılamak amacıyla ek seferler düzenlediklerini belirttiler.

Biletlerini 10 gün öncesinden ayıran vatandaşlar sıkıntı yaşamazken, bazı vatandaşlar da bilet bulmakta zorlandıklarını ve gidecekleri yere aktarmalı olarak gitmek durumunda kaldıklarını kaydettiler.

BAŞKENTTE TRAFİK ÖNLEMLERİ

Bu arada, Kurban Bayramı dolayısıyla Başkentte bir dizi trafik önlemi alındı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerinin bugün dahil Kurban Bayramı süresince tam kadro görev yapacak. Ekipler bayram süresince başta radar olmak üzere alkol ve emniyet kemeri uygulamalarına ağırlık verecek. Ekipler Konya yolu, Turan Güneş Bulvarı ve Samsun yolunda radar uygulaması yapacak.

Şehir içi ve bölge trafik ekipleri, gidiş ve dönüşlerde en çok kaza olan yerlerde de ekip bulundurarak, denetlemeleri sürdürecek.

Bayramın ilk gününde kurban satış noktalarında meydana gelebilecek trafik yoğunluğuna karşı da geniş önlemler alındı. Bu arada Karşıyaka Mezarlığı çevresinde mezarlık ziyaretleri nedeniyle yaşanacak yoğunluk için trafiğin akışını sağlayacak ekipler de görev başında bulunacaklar.

ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM: ÜCRETSİZ GEÇİŞLER PAZARTESİ GÜNÜ 05.00'A KADAR DEVAM EDECEK

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, köprü ve otoyollarda bugün başlayacak ücretsiz geçişlerin dönüşlerde yoğunluk yaşanmaması için Pazartesi günü saat 05.00'a kadar devam edeceğini bildirdi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, köprü ve otoyollardan ücretsiz geçişin bugün saat 00.00'da başlayacağını ve 24 Aralık 2007 Pazartesi günü saat 05.00'a kadar devam edeceğini belirtti.

Vatandaşlara daha rahat ulaşım imkanı sağlamak, bekleme ve zaman kayıplarını önlemek için bayram boyunca köprü ve otoyollardan geçişleri ücretsiz yaptıklarını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

''Sürücülerden ve vatandaşlarımızdan isteğimiz, dikkatli olmaları, acele etmemeleri. Bugün saat 00.00'da başlayacak uygulama, dönüşlerde yoğunluk yaşanmaması için bayram ertesi sabah 05.00'a kadar devam edecek. Amacımız bayram dönüşünde de sıkışıklığa meydan vermemek, trafiğin daha sağlıklı akışını sağlamak.

İnsanımızın güven ve huzur içerisinde seyahat etmesi, aileleriyle mutlu bir bayram geçirmesi Ulaştırma Bakanlığı olarak bizim en büyük sevincimiz olacaktır. Bu duygularla milletimizin mübarek Kurban Bayramını tebrik ediyorum, bayramın tüm insanlığa sağlık huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum.''

BUZLANMA VE SİS UYARISI

Bayram boyunca yoğun olarak kullanılması beklenen güzergahlardan olan, Konya-Beyşehir, Konya-Seydişehir-Antalya ve Ankara-Aksaray arası yollarda, -10 dereceye kadar düşecek hava sıcaklığına bağlı buzlanma ve sis uyarısı yapıldı.

Konya Meteoroloji Bölge Müdürü Ertuğrul Şen, Kurban Bayramı boyunca Konya kent merkezinde gece hava sıcaklığının -5 dereceye kadar düşmesinin beklendiğini, yüksek kesimlerde ise -10 dereceye kadar düşebileceğini söyledi.

Tatillerini güneyde geçirecek olanların kullanacakları ana güzergahtan birinin de Konya'dan geçtiğine dikkati çeken Şen, şunları kaydetti:

''Kent merkezinde bayram boyunca hava sıcaklığının gece -5 dereceye kadar düşmesini, gündüz ise sıcaklığın en fazla 2 dereceye kadar çıkmasını bekliyoruz. Bu değerler, kalın giysiler giyilmesi gereken, soğuk bir Kurban Bayramı geçireceğimizi gösteriyor. Sürücülerimize, Konya-Beyşehir, Konya-Seydişehir ve Ankara-Aksaray arası yollarda -10 dereceye kadar düşecek hava sıcaklığına bağlı buzlanma ve sis uyarısı yapıyoruz. Ankara-Aksaray güzergahında sis ve hafif buzlanma ihtimali yükseliyor. Konya-Beyşehir, Konya-Seydişehir-Antalya kara yollarının yüksek kesimlerinde ise ciddi buzlanma tehlikesi yaşanabilir.''

Şen, bayram boyunca bölgede kar yağışı beklenmediğini, hava sıcaklığının bayramın son günü 4-5 derece artacağının tahmin edildiğini belirtti.

MUĞLA OTOGARINDA BAYRAM ÖNLEMLERİ

Kurban Bayramı tatilinden önce 20 bin öğrencinin eğitim gördüğü Muğla Üniversitesindeki öğrencilerin ailelerinin yanına gitmesi nedeniyle otobüs firmaları İzmir, Antalya, Aydın, Denizli, Ankara ve İstanbul'a ek otobüs seferleri koydu. Ayrıca tatil için Bodrum, Marmaris ve Fethiye'ye gelenler için de ek seferler konulduğu öğrenildi.

Muğla Emniyet Müdürlüğü ekipleri ise yoğunluk nedeniyle otogarda görev yapan devriye sayısını arttırdılar. Trafik Bölge Müdürlüğü ekipleri de tatil merkezlerine giden önemli kavşaklarda denetimlerini yoğunlaştırdı.

(AJANSLAR)