kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

IMF devrede olacak, 35 milyar nereye gidecek?

IMF heyeti Ankara'ya geldi. Üzerinde mutabık kalındı ki, dün 2008 yılı için Hazine "Finansman Programı" nı, Merkez Bankası da "Para ve Kur Politikası" nı açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu da birkaç yıldan beri hazırlıklarını yürüttüğü milli gelir revizyonunu Ocak 2008'de açıklayacağını duyurdu.
Eğer bu takvime sadık kalınırsa geçmişteki revizyonların boyutuna göre Türkiye'nin milli geliri yaklaşık üçte bir oranında artabilir. Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in belirttiği gibi, böyle bir sıçrama bazı rasyoları iyileştirirken Türkiye'nin not artışına bile yardımcı olabilir. IMF Heyeti, Ankara'dayken revizyon açıklamasının tarihinin kesinleştirilmesi, değişikliğe onay alındığı biçiminde yorumlanabilir.

- Para politikası- Merkez Bankası'nın 2008 Para ve Kur Politikası'na göre 2010 yılı enflasyon hedefi de açıklandı. Hedefin yüzde 4 olarak alınması, iki yıl üst üste hedef ıskalamadan sonra herhangi bir değişikliğe gidilmemesi, ehveni şer bir durum. 2006 ve 2007 yıllarında hedeften yaklaşık yüzde 100 sapmanın ardından 2008 açık enflasyon hedeflemesinin ücünçü yılı. Bu yılın 11. ayındaki yıllık enflasyon yüzde 8.40. Yarı yarıya bir iniş gerçekleşmesi çok iddialı bir hedef olarak duruyor. Buradaki kredibilite sorunu aynen devam ediyor.

- Hazine programı- Hazine Finansman Programı'nın bize söylediği ise toplam borç servisi açısından 2008'in 2006 ve 2007'ye göre gerileme göstereceği. Her yıl yaklaşık 10 milyar YTL daha az bir borç servisi söz konusu oluyor. 2008 için bunun miktarı 150 milyar lira. Finansman tarafında ise iç borçlanmada biraz daha frene basılırken dış boçlanmaya hız verilmiş. İçeriden borçlanma 109 milyardan 92 milyara düşürülürken dış borçlanma 10 milyardan 15 milyara çıkarılmış. Bu rakam 1.38 ortalama dolar kuru ile 11 milyar dolar ediyor. 5.5 milyar dolarlık tahvil borçlanmasına gidileceği belirtilmiş.

- IMF ile devam mı?- Geriye kalan 5.5 milyar dolar nereden bulunacak? Yaklaşık 2 milyar dolar proje kredisi kullanılsa geriye 4 milyar dolara yakın fon bulunması gereği kalıyor. Bu da mevcut tablo içinde ancak uluslararası kuruluşlar olabilir. Yani IMF yine devrede olacak. Hazine finansman programının bize söylediği, 2008 yılında IMF ile yola devam edileceği ve bu ek finansmanın buradan sağlanacağı.
Bir yıldan daha kısa vadeli borçlanmalara gidilmeyecek olması olumlu. Yüzde 74.2 olarak hedeflenen iç borç çevirme oranının 2007'de yüzde 79.6'ya çıkması da ilginç. 2006 yılının üstünde. Burada da faiz dışı fazlanın 34 milyar yerine 29 milyara inmesi ve dış borçlanmanın 11.5 milyar dolar hedeflenmişken 8 milyar dolar olarak gerçekleşmesinin rolü var.

- 35 milyar ne olacak?- Finansman tablosunun en kritik yeri ise iç borç ödemesinin 111.5'i piyasaya, 15.2 milyarı kamu bankalarına olmak üzere 126.7 milyar YTL olmasına karşılık, Hazine'nin 91.6 milyar YTL'lik yeniden borçlanmaya gidecek olması. İç borçlanmadan çözülecek 35 milyar YTL ise piyasaya ve kamu bankalarına kalacak. Hazine bu parayı yeniden çekmediğine, enflasyonu düşürmede Merkez Bankası'na yardımcı olmadığına göre iş başa düşecek. Bu para ya Merkez Bankası tarafından geri çekilecek ya da bankalar tarafından tüketicilere ve kurumlara kredi olarak kullandırılacak. Tabii, Merkez Bankası izin verirse. Çünkü 2008 enflasyon hedefi çok iddialı. Enflasyonun yarı yarıya düşürülmesi gerekiyor. Ya bu paranın piyasa tarafından kredi olarak kullandırılmasına izin vermeyecek ve bu durumda faizler yüksek kalacak ya da enflasyon hedefini üçüncü yılda da ıskalayacak.
Salı günü yeniden buluşmak üzere bayramınızı kutlarım.

- Sonuç- "Yolları ayrı olanlar, birbirine danışmazlar." Konfüçyüs