kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünya operasyonları konuşuyor

Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'nin Irak'a "sürpriz" bir ziyaret yaptığı gün Türk askerinin sınırı geçmesi, tüm dünyada büyük ilgi çekti.

*Fotoğraflarla Türkiye ve Irak sınırı...


NYT: "TÜRK SINIRINDA GERİLİM ARTARKEN RICE IRAK'TA"

New York Times, "Rice, Irak'ın Türkiye ile dağlık sınırında gerilimlerin artarken ülkeyi önceden açıklanmamış bir ziyaret yaptı" derken, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik operasyonların ABD'yi "hassas" bir durumda bıraktığını yorumunu da yaptı.

W.POST: "RICE IRAKLI KÜRTLERİN HAYALKIRIKLIĞIYLA KARŞI KARŞIYA KALDI"

Washington Post, Rice'nin Irak'ı ziyaret ederken yüzlerce Türk askerinin sınırı geçtiğine işaret ederken Rice'nin bazı Iraklı Kürt liderlerinin "hayal kırıklığı" ile karşı karşıya kaldığını belirtti. Gazete, üst düzey bir Pentagon yetkilisine dayanarak Türkiye'nin ABD'ye ancak ilk grup uçağın havalanmasından sonra askeri kanallardan haber verdiğini de öne sürdü.

FT: "RICE OPERASYONLARIN ETKİLERİNİ AZALTMA ÇABASINDA TERSLİK YAŞADI"

Financial Times de, Condoleezza Rice'nin Mesut Barzani'nin kendisi ile buluşmayı reddettiğini belirterek Rice'nin "Türkiye'nin operasyonunun etkilerini azaltma çabalarında bir terslik yaşadığını" savundu. Gazete, Rice, Kürtlere operasyonların "kontrol dışına çıkmayacağı" yolunda güvence vermeyi amaçladığını yazdı.

FİGARO: "ABD TÜRKİYE'Yİ KINAMAYACAK"

Fransız Le Figaro da, Rice'nin, açık bir biçimde söylemeden Türkiye'nin operasyonuna destek verdiğini belirterek, "Türkiye'nin Kuzey Irak'a operasyonlar konusunda ABD'den bir kınama gelmeyecek" yorumunu yaptı.

EL PAİS: "ABD TÜRKİYE'DEN SÜKUNET İSTEDİ"


İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais de, "ABD'nin, 2003 yılındaki işgalden bu yana Irak'ın göreli olarak sakin olan tek bölgesi ateşe vermeye katkıda bulunmaması için Türkiye'den sükunet istedi" diye yazdı.

TIMES: "YÜZLERCE TÜRK ASKERİNDEN KIŞKIRTICI OPERASYON"

İngiliz The Times ise, Rice'nin Irak'ı ziyaret ettiği gün yüzlerce Türk askerinin "kışkırtıcı bir sınır ötesi operasyon"u gerçekleştiğini savunarak, "Türkiye'nin sınır ötesi operasyonu, Condoleezza Rice'nin Irak ziyaretini bozdu" görüşünü dile getirdi.

INDEPENDENT: "OPERASYONLAR TÜRKİYE'NİN ABD İLE İLİŞKİLERİ CİDDİ ETKİLİYOR"

Geniş bir hava operasyonun ardından 300 kadar Türk askerinin sınırı geçtiğine dikkat çeken İngiliz The İndependent de, "Türk operasyonları önemli, çünkü Saddam Hüseyin'in devredilmesinden bu yana en büyük operasyonlardır. Ayrıca Türkiye'nin iç politikasını ve Türkiye'nin ABD ve Irak ile ilişkileri üzerinde ciddi bir etkisi var" ifadesini kullandı.

(ANKA)