kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kurban Bayramı trafiğine sıkı denetim

Yeni Haber
Kurban Bayramı tatili süresince, şehiriçi ve şehirlerarası karayollarında trafik yoğunluğu önemli oranda artış göstereceğinden, vatandaşların rahat, huzur ve güven içinde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla Emniyet tarafından bir dizi tedbir alınacak ve denetimlere ağırlık verilecek.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, Kurban Bayramı'nda alınacak trafik tedbirleri ile ilgili yayınladığı genelge çerçevesinde, Emniyet ekiplerince yapılacak trafik kontrollerinde alkol, aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip, şerit ihlali, kırmızı ışıkta geçme ve cep telefonu ile konuşma gibi trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan kural dışı davranışların denetimlerine ağırlık verilecek. Ayrıca, yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullandığı tespit edilen sürücüler uyarılarak, güzergah üzerindeki Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirlikleri de dahil olmak üzere, müsait yerlerde dinlenmeleri sağlanacak.

Sürücü ve yolcuların ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri kullanmasına yönelik il ve ilçe merkezi çıkışlarında denetimlere ağırlık verilecek, ayrıca vatandaşlara emniyet kemeri kullanılmaması durumunda karşılaşabilecekleri riskler konusunda eğitici nitelikte tavsiye ve bilgilendirmelerde bulunulacak.

İllerde trafikten sorumlu emniyet müdür yardımcısı, şube müdürü ve istasyon amirleri bayram tatili süresince güzergahlarında bulunacak. İl merkezine uzak olan trafik birimleri, tatil süresince en yakın ilçe emniyet müdürü tarafından denetlenirken, tatil süresince ekipler, büro hizmetlerinde görevli trafik personeli ile takviye edilecek ve bu ekiplerin karayolu güzergahlarında seyir halinde görevlendirilmesine ağırlık verilecek. Trafik personeli maç, konser, toplantı gibi programlarda güvenlik nedeniyle görevlendirilmeyecek, gerektiğinde bu gibi etkinliklerde sadece trafiğin tanzim ve denetimi amacıyla görevlendirilecek. Ayrıca, trafik birimlerinde görevli personelin 19-24 Aralık 2007 tarihleri arasında haftalık ve yıllık izinleri kaldırılacak.

AĞIR TONAJLI ARAÇLAR BEKLETİLECEK

Karayollarında trafik akımını olumsuz yönde etkileyecek şekilde kar yağışı, buzlanma veya sis olması halinde, TIR cinsi araçlar ile gerek görülmesi halinde ağır tonajlı diğer araçların, uygun yerlerde kısa süreler ile trafik akımı, hava ve yol şartları normale dönünceye kadar bekletilmesi ve trafikte seyreden diğer araçların mutlak suretle zincir takarak yola devam etmeleri sağlanacak.

Sisli havalarda ise araçların kısa hüzmeli farlarını ve sis lambalarını mutlaka yakmaları sağlanacak. Kamu kurum ve kuruluşlarından veya kiralama suretiyle çekme araçları temin edilecek ve tatil süresince önem arz eden yol kesimlerinde ve Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliklerinde her an müdahaleye hazır şekilde bekletilecek.

OTOBÜS VE MİNİBÜSLER

Terminallere giriş ve çıkış yapan ve güzergahlarda kontrole tabi tutulan bütün otobüs ve minibüslerin; takoğrafları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri, zorunlu mali mesuliyet ve zorunlu ferdi kaza koltuk sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri, aracın fenni muayene durumu ve araçlarda bulundurulması zorunlu malzeme ve gereçlerin bulunup bulunmadığı kontrol edilecek, arıza ve eksikliklerin tespiti halinde gerekli yasal işlemler yapılacak.


KAR, SİS VE BUZLANMAYA DİKKAT

Aynı güzergah üzerinde olup da birden fazla ilin sorumluluğunda olan önemli karayolu güzergahları ve geçitlerinde (Bolu Dağı gibi) yoğun kar yağışı, buzlanma, sis ve heyelan gibi durumlarda, iller arasında (Bolu ve Düzce İlleri) koordinasyon sağlanarak, gerekli tedbirler ivedilikle alınacak.
Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın organlarına ivedilikle bilgi verilecek, vatandaşlarımızın zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacak ayrıca, 155 ve 156 telefon hattını arayan vatandaşlara gerekli bilgilendirme ve yardım yapılacak.

AKARYAKIT KISITLAMASI YOK

Tatil süresince trafik ekiplerinde akaryakıt kısıtlamasına gidilmeyecek. Vatandaşlara, şehiriçi ve şehirlerarası yolculuklarında toplu taşım araçlarını kullanmaları yönünde basın yayın kuruluşları kanalıyla tavsiyelerde bulunulacak. Denetimler yolda her türlü güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle, kontrol noktasından önce yeterli mesafede ikaz ve işaretler konularak, yolu aniden daraltmaksızın ve akan trafiği tehlikeye düşürmeden yapılacak. Trafik kuralını ihlal nedeniyle kendisine ceza tatbik edilecek sürücüler, ekip araçlarına kesinlikle gönderilmeyecek, ceza makbuzu kesilmesi, tutanak tutulması gibi işlemler durdurulan ve denetime tabi tutulan aracın yanında tamamlanacak.

(ANKA)