kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

WP: ABD, TSK’ya hedefleri verdi

Yeni Haber
ABD'nin sağladığı "gerçek zaman" istihbarat ile TSK'nin PKK'ya karşı gerçekleştirdiği operasyon için hedef belirlemeye yardımcı olduğu bildirildi. Washington Post'a konuşan ABD'li askeri yetkilisi de, ABD'nin operasyona katkısı için "Aslında onlara hedefleri veriyor" dedi.

Washington Post gazetesi, Anna Scott Tyson ve Robin Wright imzaları ile TSK'nın Kuzey Irak'taki operasyona ilişkin uzun bir haber analizi yayınladı. "ABD, Türkiye'ye Irak'taki Kürt Asilerini Vurmaya Yardımcı Oluyor" başlıklı haber analizinde gazete, Pentagon yetkililerine dayanarak ABD'nin Türkiye'ye "Kürt asilerine karşı bir dizi saldırı için hedef belirlemeye yardımcı olan gerçek zaman istihbaratı sağladığı"nı belirtti.

ANKARA'DA İSTİHBARAT PAYLAŞIMI MERKEZİ


ABD askeri personelinin, istihbarat paylaşımı için Ankara'da görüntü ve diğer bilgileri sağlayan bir merkez kurduğunu kaydeden gazete, üst düzey bir Bush Yönetimi yetkilisinin de, söz konusu programın amacının "PKK'nın hareketlerini ve faaliyetleri"ni belirlemek olduğu sözlerini de aktardı.

Washington Post'a konuşan ABD'li askeri yetkilisi de, ABD'nin katkısı için "Aslında onlara hedefleri veriyor" dedi. Aynı yetkili, Türk ordusunun, ABD tarafından sağlanan bilgisi üzerine harekete geçip geçmeyeceğine karar verdikten sonra ABD'yi bilgilendirdiğini kaydetti.

ABD İSTİHBARAT, TÜRKİYE KARARI VERİYOR


Aynı ABD askeri yetkilisi, "Onlar, 'bir şeyler yapmak istiyoruz' diyorlar. Biz de 'Tamam. Bu sizin kararınız' diyoruz" şeklinde konuştu. Ancak yetkili, ABD'nin operasyonu açıkça onayladığı iddialarını reddetti.

Washington Post, Irak'ın ve Kürt Bölgesel Yönetiminin operasyona tepkilerine de dikkat çektikten sonra "ABD'nin bir NATO müttefiki olan Türkiye'ye yardımda oynadığı rol, Irak siyasi liderlerini, siyasi barışmanın teşvik edilmesine yönelik yasaları geçirmelerini sağlama çabaları başta olmak üzere, ABD'nin, Irak'taki diplomatik girişimlerini karmaşıklaştırabilir" yorumunu yaptı.

Türkiye ile yapılan işbirliği ile ABD'nin, aynı zamanda ABD'li kuvvetlerin topraklarını kullanmasını reddeden bir ülkeye yardım sağlamış olduğuna dikkat çeken gazete, Türkiye'ye sağlanan bu yardımın, Irak'taki ABD askeri varlığına büyük destek veren Kuzey Irak'taki Kürtleri ABD'den uzaklaştıracağı görüşünü dile getirdi.

Buna karşın Kandil'deki üslenen PKK'nın Türkiye'yi hedef alan saldırılarının sürmesinin, ABD'li politika yapıcıları için "dikenli bir ikilem" oluşturduğunu kaydeden gazete, Türkiye'nin PKK üslerini temizlemek için büyük çaplı bir sınır ötesi operasyon ile "tehdit ettiği"ni kaydetti.

PKK'YA KARŞI DAHA KAPSAMLI STRATEJİ GÖRÜŞMELERİ

Türkiye'nin Irak savaşında yeni bir cephe açabileceğini ve ABD askerlerine yönelik sevkıyatını alt üst edebileceğini belirten gazete, şöyle devam etti:

"Görüşmelere yakın olan üst düzey bir askeri yetkiliye göre, istihbarat işbirliği, üst düzey ABD'li askeri ve Pentagon yetkilileri, Türk muhatapları ile, PKK ile mücadele için daha kapsamlı bir stratejinin üretilmesine yönelik görüşmeleri yürüttüğü bir dönemde gerçekleşiyor. ABD askeri yetkilileri, hedefleri sağlamaya ek olarak Türkleri, PKK'ya karşı askeri olmayan önlemleri uygulamaya ve Irak hükümeti ile diyalog kurmaya teşvik ettiklerini söylüyorlar."

Washington Post, ABD tarafından sağlanan istihbaratın Türk ordusunun 1 Aralık'taki operasyon sırasında PKK'ya "önemli kayıplar" verdirtmesini mümkün kıldığını belirtirken de ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in daha önce yaptığı "Türklere PKK konusunda yardım etmek istiyoruz" açıklamasını anımsattı.

ABD'Lİ KEŞİF UÇAKLARI IRAK'IN DİĞER BÖLGELERİNDEN KAYDIRILDI

ABD yetkililerine göre Türkiye'nin bilgi elde etmeye istekli olduğunu kaydeden gazete, haberinde, "ABD askeri personelinin desteği ile Ankara' da istihbarat merkezi kuruldu. Buna ek olarak da Irak'ın Türkiye ile olan sınır boyundaki dağlık bölgesindeki PKK mevzilerini belirlemek amacıyla, sayıları az olan ABD askeri keşif uçakları ve insansız hava araçları, Irak'ın diğer bölgelerinden kaydırıldı." dedi.

(ANKA)