kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Raporları şaşırtıcıydı ölümü de öyle!

Bu köşenin izleyicileri sanırım Emin Öztürk'ü tanır. Çünkü kendisinden sık sık alıntılar yaptık. TEB'de Başekonomist olarak hazırladığı raporları ve yaptığı saptamaları yıllarca izledik. İki kez de CNBC-e'de söyleşi yaptık. Aslında 7-8 yıl öncesinden hatırlayanlar olacaktır, o da SABAH'ta yazıyordu. 1999-2001 arasında haftanın üç günü ekonomi ve piyasa analizleriyle okuyucunun karşısındaydı.
Kendisini 1990'lı yılların başında Merkez Bankası'nda ekonomistken Ali Bilge'nin ofisinde tanıdım. 1994'de Bülent Gültekin Merkez Bankası Başkanı iken Banka Sözcüsü görevini üstlendi. Sonra Bankalar Birliği'ne geçti, yıllarca Ekrem Keskin'le yan yana çalıştı. Ardından JP Morgan, Bender Menkul ve son olarak TEB'de Başekonomistti. Ankara'dan İstanbul'a taşınmasının da etkisiyle iş ilişkisi yıllar içerisinde arkadaşlığa ve dostluğa dönüştü.
Bu süreç içerisinde G-7 adıyla oluşan, isteyenin 'Gırtlak-7' veya 'Gurme-7', isteyenin de 'Grup-7' dediği ekonomist ve yazarlardan bir arkadaş grubu oluştu. O lokanta senin bu lokanta benim gezdiğimiz zamanlar da oldu. Sonra artan fiyatlarla yarışamamanın da etkisiyle daha yerleşik bir düzene geçme gereğini duyduk. Ercan Kumcu'nun da belirttiği gibi, Emin Öztürk, G-7'yi oluşturan yedi kişiden biriydi. Bu grup içinde en sert tartışmaları da yapan kişiydi. Belki bu nedenle bazı arkadaşlarla küçük kırgınlıklar oluştu. Ekonomi veya siyasetin konuşulmadığı, Mahfi Eğilmez'in deyimiyle light içerikli tartışmalardan pek hoşlanmazdı. Hatta yemeklere zaman zaman katılmamasını, kendisine söylemesem de bu light tartışmalardan kaytarmasına yorduğum olmuştur. Ekonomiyi ve hayatı fazlasıyla ciddiye alan, çok düzgün, disiplinli, çok çalışkan, değerli bir insan ve ekonomistti Emin. Tam öldüğü gün sınıf arkadaşı İbrahım Kurban'dan ODTÜ'de fakülte birincisi olduğunu öğrendik. Çalışkanlığı yeni değilmiş. Öztürk'ün detayları yakalayan, ayrıntılardan çoğu kimsenin göremediği sonuçlara varan analiz ve yorumları farklıydı, şaşırtıcıydı. Analizlerine ve tahminlerine en güvendiğim birkaç insandan biriydi. Tahminlerinde yanıldığını da çok az gördüm.
Makro ekonomiyle piyasaların ilişkisini ve etkileşimini, sokakla ilişkisini en iyi gözlemleyenlerden ve yorumlayanlardan birisiydi. Kendisini erken ve çok ani kaybettik. Tartışmalarında olduğu gibi, aramızdan ayrılması da ani ve sert oldu. Hiç sinyal vermedi. Hepimizi üzdü. Kendisini unutmayacağız. Nur içinde yatsın.