kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tüm dünya operasyonu konuşuyor

Yeni Haber
TSK'nin Kuzey Irak'ta gerçekleştiği operasyon tüm dünyada yankılandı. Yabancı medya, "Şimdiye kadar en agresif saldırı", "Irak savaşında yeni cephe korkularını canlandırdı", "Amerika'nın yardımı ve onayı ile gerçekleşti" gibi ifadeler kullandılar.
*"GECE DARBESİ" haberini okumak için tıklayınız
*SINIRDAN FOTOĞRAFLAR için tıklayınız

DÜNYA BASINI YİNE TERÖRİST DEMEDİ

Pek çok ülkenin terör örgütü olarak kabul ettiği ve Türk insanının yüreğini yakan PKK'lı teröristler için bazı yabancı basın kuruluşları "gerilla, militan ve isyancı" demekle yetindi. Bazı yabancı gazeteler, haberlerinde PKK'yı terör örgütü olarak görmeme konusunda ısrar ediyor.

NEW YORK TIMES

New York Times'ın haberinde "terörist" ifadesini kullanmaması dikkat çekti. New York Times gazetesi, "Türk askerleri, Pazar günü şafaktan önce, Amerika'nın onayladığı, 'Kürt gerillasını' zayıflatmaya yönelik bir çabanın parçası olarak Kuzey Irak'ta gizlenen 'Kürt militanlarını' bombaladığını söyledi" diye yazdı.

WASHINGTON POST:

Washington Post gazetesi, operasyonun "Irak savaşında yeni bir büyük cephe açılması korkularını canlandırdığı"nı belirtti. Türk ordusunun operasyonun ABD tarafından onaylandığını söylediğini ancak bunun ABD tarafınca yalanlandığını kaydetti.

LA TIMES

Los Angeles Times de, "Saldırı, şimdiye kadar gerçekleştirilen en agresif saldırı. Köylüler sivillerin vurulduğunu söylüyorlar" diye yazdı.

TELEGRAF

İngiliz The Daily Telegraph ise, "Türkiye, Kürdistan İşçi Partililerin (PKK)işgal ettiğini öne sürdüğü Kuzey Irak'taki mevzilere son yılların en büyük saldırısını düzenledi" ifadesini kullandı.

TIMES

İngiliz The Times'ın da haberinde "PKK teröristleri" ifadesini kullanmaması dikkat çekti. "Türkiye, Kürt asilerinin üslerini bombaladı" başlıklı haberinde "Genelkumay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın, operasyonun gerçekleşmesi için ABD'nin Kuzey Irak'taki hava sahasını açtığını söylediğini" kaydetti.

LE FİGARO:

Fransız Le Figaro da, "Ankara Pazar günü ABD'nin yardımı ve onayı ile PKK'nın faaliyet gösterdiği bir bölgedeki köyleri hedef aldı ve yedi kişiyi öldürdü" iddiasında bulundu.

LE MONDE
Fransız Le Monde de "Türkiye, hava operasyonlarının sürdürüleceğini açıkladı" başlığı ile verdiği haberde Ankara'nın sınır bölgesinde on binlerce asker yığdığını da yazdı

EL PAİS
İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais de "Operasyon, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Ankara, ABD ve AB tarafından terörist olarak adlandırılan PKK'nın savaşçılarının barındığı Kuzey Irak'a karşı şimdiye kadar düzenledikleri en büyük operasyondur" yorumunu yaptı.

ABC

İspanyol ABC gazetesi de, "Türk ordusunun Kuzey Irak'ta çok geniş bir hava operasyonu yaptığı doğrulandı" ifadesini kullandı. Buna karşın gazete, "Operasyonun etkinliğine ve boyutuna ilişkin tereddütlerin sürdüğünü" de belirtti.

EL CEZİRE

Katar'dan yayın yapan El Cezire televizyonu da, Türkiye'nin ABD'nin operasyona destek verdiğini belirterek 200 ailenin evlerini terk ettiği ve en az on evin zarar gördüğünü öne sürdü.

AMERİKA'NIN SESİ

Amerika'nın Sesi Radyosu da, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'ın kuzeyine geniş kapsamlı bir operasyon gerçekleştirdiğini, Genelkurmay Başkanlığı'nın da "askeri ihtiyaca göre" bölgedeki operasyonların "kararlılıkla" sürdürüleceğini duyurduğunu belirtti.

DW

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle ise, "Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK'nın Kandil Dağı'ndaki mevzilerine büyük çaplı hava harekatı düzenledi" dedi. DW, Türk hükümetinin "Gereken neyse o yapılmaktadır" açıklamasını da aktardı.

(AJANSLAR)