kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fabrikalara Ar-Ge teşviki teknoparkları tedirgin etti

18.11.2007
Fabrikaların içinde Ar-Ge teşviki yasasının teknoparklara yatırımın çekiciliğini yok ettireceğini düşünen teknopark yöneticileri, bu tehdide karşı önlem alınması gerektiği görüşünde..
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Ar-Ge (Araştırma Geliştirme) teşviki yasası ile büyük şirketlerin kendi Ar- Ge'sine fabrikasında yatırım yapacak olması teknoparkları rahatsız etmeye başladı. Hazırlanan kanun taslağına göre 50-60 personel çalıştıran fabrikalara Ar-Ge teşviki verilmesini bekleniyor. Büyük şirketleri kendi Ar-Ge merkezini kurması da yatırım bekleyen teknoparkları daha fazla tedirgin ediyor. IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) Türkiye Öğrenci Kolları tarafından düzenlenen "Teknoparlar Zirvesi" etkinliğine davetli Teknopark yöneticileri Ar-Ge teşviki yasasının uzun gayretlerle oluşturulan çalışmalara zarar vermemesi gerektiğini söyledi. Yöneticiler, özellikle teşvik alan yerel ve uluslararası firmaların, teknoparklara yatırımdan vazgeçmesinden korktuklarını kaydediyorlar.

VERGİ MUAFİYETİ VAR
Teknoparklara 2013'e kadar kurumlar vergisi, gelir vergisi stopajı ve KDV'ye ilişkin bazı muafiyetler var. Yeni kanunla bu tür ayrıcalıkların fabrikalara taşınması hedefleniyor. Ancak özellikle kurumlar vergisi konusunda çeşitli soru işaretlerinin olduğu belirtiliyor. Üniversitelerin kaynak kıtlığından dolayı teknoparklardaki kiraları yüksek tutması bu modelin işleyişindeki en büyük tehlike olarak karşımıza çıkıyor. Teknoparklara tanınan ayrıcalıkların yanlış kullanıldığını düşünen büyük firmalar da bu tür teşviklerden fabrikalarında yararlanmak istiyor.