kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ŞİRİN SEVER

Kalan sağlar bizimdir!

Ya sev ya terk et! Bu ülke ya da bu ülkenin insanları ya da iktidarları kendi insanına hep aynı muameleyi yapıyor. Seçim şansı bırakmıyor, saygı duymuyor, 'beğenmiyorsan çek git, işine gelirse' diyor, 'eleştirme, kusur bulma, benim kurallarımla yaşa' raconu kesiyor. Eleştirmeye, iyileştirmeye, geliştirmeye kalkıştın mı 'vay vatan haini seni' diye mimliyor! Sana yaşam şansı bırakmıyor, ülkeyi terk etme noktasına getiriyor. Türkiye demokrasisini 'gelişmemiş bir demokrasi' yapan da bu değil mi zaten? İşte son bomba! Ünlü piyanist Fazıl Say'ın "İslamcılar güç kazandı, Türkiye'yi terk edebilirim" sözleri günlerdir tartışılıyor. İktidarın kendisine ve müzik sanatına dostça davranmadığını, ülkeyi terk etme noktasına getirildiğini söylüyor Say.
Bu tartışmaları okurken aynı filmi tekrar tekrar izlediğimi düşünüyorum. Düşünsenize, nedenleri farklı farklı da olsa kimler gitmedi ki bu ülkeden; kimler gitmek zorunda kalmadı ki? İlk anda aklıma gelen liste bile yeterince ayıplı ve acıklı... 50'li yıllarda bu ülke Nazım Hikmet'i kaçırdı. 70'lerde Cem Karaca'lar... 80'lerin başında Yılmaz Güney, Kürt yazar Mehmed Uzun... 90'larda Ahmet Kaya... 2000'lere geldik.... AB yolundaki Türkiye'de çok şey değişti ama bu ülkenin sanatçılarına, edebiyatçılarına reva gördüğü tavır kesinlikle yolundan sapmadı! Orhan Pamuk mesela... Söylediği sözler nedeniyle sessizce; adını 'terk etmek' olarak koymasa da, gitmedi mi? Elif Şafak, roman kahramanının söyledikleri yüzünden yargılanıp, mahkeme kapılarında gitmesi için teşvik edilmedi mi?
İlle de siyasal görüş şart değil; aşk yüzünden terk edenleri de gördü bu ülke! Magazin dünyasının ünlülerini de canından bezdirdik... Evli yönetmeniyle aşk yaşadığı için Sanem Çelik'e yaşam şansı vermedik. O da Türkiye'ye terk etti; uzun bir süre de geri dönmeyi düşünmüyor.
İşin komik yanı, bu durum o kadar içimize işlemiş ki 'her şeye rağmen' gitmeyeni ise biz teşvik ediyoruz! Hülya Avşar'ın, programında, doping yapmakla suçlanan ve kıyasıya eleştirilen milli atletimiz Süreyya Ayhan'a verdiği öğüdü duymadınız mı? "Yerinde olsam, Türk vatandaşlığından bile çıkardım. Masaya yumruğunuzu vurun. Bu devlet size ne veriyor, neden korkuyorsunuz?" Özetle... Kalan sağlar bizimdir!