kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yusuf Ziya Özcan

'Rektörler Anayasa Mahkemesi kararını görmezden gelemez'

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın, rektörlere Anayasa Mahkemesi kararlarını dikkate almayarak türban yasağı sorununu çözmeyi önermesi ve TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı ziyareti sırasında açık olan kameraları unutarak, "Başbakan 'aman hocam dikkat et, bir şey söylersin ipimizi çekerler' dedi. Cumhurbaşkanı tavsiye etti" demesi yeni tartışmalara kapı açtı. TİSK Genel Kurulu'nda gazetecilerin soruları üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan, "Küçük düşünmeyin, büyük düşünün" derken, Toptan "Bugüne kadar YÖK'ün başına gelmiş geçmiş en konuşkan demokratik bir başkan. İçinden geldiği gibi konuşuyor. Ama Anayasa Mahkemesi kararını görmezden geleyim demek de doğru değil" dedi. Diğer eleştiriler ise şöyle:

HUKUK DEVLETİYİZ'

* CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek:
Skandal, öyle anlaşılıyor ki Başbakan ve Cumhurbaşkanı, YÖK Başkanı'nı kendi emir ve talimatları doğrultusunda çalıştırmak istiyorlar.

* MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır: İlkesel olarak üniversitelerde türbanın serbest olması gerektiği görüşüne katılıyorum. O zaman üniversiteler özgür düşüncenin mekanı olurlar. YÖK Başkanı bu sözünün gereğini yerine getirmelidir. O zaman çok iyi sonuç olacaktır.

* İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu: Sayın YÖK başkanının siyasal iktidara ne kadar bağlı olduğunu gösteriyor. Türban konusu 2.5 milyon öğrencinin okuduğu üniversitelerimizde öğrencilerimizin sayısal olarak yüzde 1'inin bile sorunu değil. Daha atanır atanmaz üniversitelerin bütün sorunlarını bir kenara bırakıp sadece buna yönelmek, YÖK Başkanı'nın misyonunu açıkça ortaya koymaktadır.

* ODTÜ Rektörü Ural Akbulut: Hiçbir rektör, dekan kişisel kararıyla türbanla üniversiteye girmesine izin veremez. Bu mahkeme kararlarına uymamak demektir ve suç teşkil eder. Anayasa Mahkemesi'nin kararında laikliğe vurgu yapılıyor. Üniversiteye türbanla girilmesi laiklik ilkesini zedeler diyor. Hem Danıştay, hem Anayasa Mahkemesi hem de AİHM kararı varken, bunlar üniversite dışında kurumlardır demeleri doğru değildir.