kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
154 bin kişiyi ev sahibi yaptık'... İzmir'de Gaziemir Belediyesi'nde hayırseverler için düzenlenen ödül törenine katılan Erdoğan, şimdiye kadar 154 bin kişiyi ev sahibi yaptıklarını, 286 bin konutun inşaatının sürdüğünü söyledi. Erdoğan, hayırseverlere plaket verdi.

Erdoğan: Kimsenin 10 yılı garanti değil

Nihal AŞKIN-Bülent AYDEMİR
AB'ye üyelikte Sarkozy etkisinin geçici olduğunu belirten Erdoğan, "Kimse gelecek 10 yılın garantisi içinde değil. Bugün bizler varız, yarın olmayabiliriz" uyarısı yaptı..
Başbakan Tayyip Erdoğan, AB'nin Lizbon zirvesinde aldığı kararlar ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin Türkiye'nin önünü kesmek için takındığı tutuma tepki gösterdi. Sarkozy'e basın önünde konuşmama sözü verdiğini hatırlatan Erdoğan, ancak yine de "Kimsenin gelecek 10 yılı garanti değil" demekten kendini alamadı. TİSK Genel Kurulu'nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, AB zirvesi sonuç bildirgesinde, Sarkozy'nin bastırması sonucu Türkiye için "üyelik ve müzakere" ifadelerine yer verilmemesini şöyle değerlendirdi:

VERİLMİŞ SÖZÜM VAR
"Benim Sarkozy'e verilmiş bir sözüm var. 'Medya aracılığı ile sizinle konuşmak istemiyorum. Siz de medya aracılığı ile benimle konuşmayın. Farklı şekilde yaparsak birbirimizi yanlış anlarız' dedim. Ancak, temel ilke olarak, ben şunu söyleyeceğim; Avrupa Birliği ile ilgili sürecimizde ben herhangi bir endişe taşımıyorum ve şu andaki zirve neticesinde, oradaki ifadeleri de çok önemsemiyorum. Zira bizim yolculuğumuz devam ediyor. Kararlı adımlarla, emin adımlarla gidiyoruz. Ben, AB sürecinde Türkiye olarak kazandığımıza inanıyorum, kaybettiğimize asla inanmıyorum. Bu ay sonu itibari ile de fasıllar noktasında önemli gelişmelerin olacağını bekliyorum. Kimse gelecek 10 yılın garantisi içinde değil. Yani bugün burada olanlar yarın bir başka yerde olabilirler. Bugün bizler varız, yarın olmayabiliriz. Ve bu tür, böyle kelimeler ülkelerin gelişlerini değiştirir ama aynı zamanda da değiştiremez. Bunu da böyle bilmemiz lazım."

KATILIM SÖZCÜĞÜ
Erdoğan, AB kararından sonra Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın önemli görüşmeler yaptığını belirterek, şöyle dedi: "Biz bu işi abartıldığı kadar önemsemiyoruz. Çünkü bu, sadece Türkiye ile alakalı olarak çıkan bir şey değil. Yani Hırvatistan da bu kapsamın içinde. Ve buradaki şey müzakereyi kaldırmıyor. Katılım müzakeresi diye geçerken, katılımı ortadan kaldırıyor. Yani müzakereye konulmuş olan bir sıfatta 'katılım' yerine 'müzakere' orada duruyor. Zaten müzakerenin amacı nedir? Müzakerenin amacı katılımdır. Burada 'katılım' sözcüğünü çıkartmak, bizi o kadar ilgilendirmiyor.'' Erdoğan, TİSK'teki programından sonra Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve TBMM eski Başkanı Bülent Arınç'la birlikte çeşitli açılışlara katılmak üzere uçakla İzmir'e gitti. Gaziemir Belediyesi'nde hayırseverler için düzenlenen ödül törenine katılan Erdoğan, daha sonra belediye önünde halka seslendi. Türkiye'nin artık istikrarsızlığın değil yeni atılımların ülkesi olduğunu söyleyen Erdoğan, "Muhalefetin o kısır tartışmalarına uymaya kalksak, Türkiye her halde yılda 10 yıl geriye gider" dedi.