kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Esen EVRAN
HABERİNİZ OLSUN

Üst gelir grubu yılbaşı kostümü düşük gelirliler bayramlık alıyor

Zaten yıllardır çocuklara bayramlık alan yok. Yani orta ve üst sınıfta bu alışkanlığı yitireli çok oldu. Sadece kırsal kesim ve şehirlerin gelir düzeyi düşük yerlerinde 'bayramlık ekonomisi' canlılığını sürdürüyor. Öte yandan son birkaç yıldır Kurban Bayramı ile yılbaşının içe geçmesi, özellikle çocuk giyiminde tüketimi etkilemiş. Şöyle bir mağazaları gezdim, çocuklar için bayrama özel sunumlardan çok yılbaşı kostümleri vitrinlerdeydi. Anlaşılan son dönemde ev partileri moda olunca, işin içine çocuklar da dahil olmuş. Kadife elbiseler, dantelli bolerolar, kırmızılar, siyahlar var miniklere.
Pek çok dünya markasını bünyesinde bulunduran çocuk lüks giyimi mağazası B&G Store'da bu anlamda ilginç ürünler var. Bu ürünler, "şehirli çocuğun sarsılmaz imajı, stil sahibi minikler" gibi sloganlarla satılıyor. Çocukların stil sahibi olmak gibi bir kaygısı var mı bilmiyorum, ama müşteriler çocuğunun stil sahibi olmasını isteyenler belli ki. Abiyeler 214 yaş arası, örneğin bolerolu kadife elbise 248, bej rengi ikili takım 565, tafta etek 235 YTL. Erkekler için tüvit ceketpantolon ve gömlekten oluşan üçlü 413 YTL.
Öte yandan Zara da çocuk abiyelerini koymuş raflara. Kadife elbise 39, bolero 49 YTL. 'Stil sahibi' ama daha ucuz. Türkiye'de çocuk giyiminde seçenekler çok fazla değil. Orta ve alt gelir düzeyini modayı düşük fiyata satarak yakalayan LC Waikiki'nin patronu Vahap Küçük de ilginç bir tespitte bulunuyor. Küçük, ramazan bayramlarında çocuk giyim alışverişinin iki katına çıktığını, ancak kurban bayramlarında zaten hiçbir zaman aynı artışın olmadığını söylüyor. Kurbanlık alışverişi, çocuktan çalıyormuş Küçük'ün anlattığına göre. Küçük, "Yine artış oluyor ama iki katı değil, yüzde 50 en fazla" diyor. Asıl çarpıcı olan, Akmerkez, Metro City gibi alışveriş merkezlerinde bayram alışverişinin çok düşük olması. Ama Beylikdüzü, Zeytinburnu'nda hâlâ bayramlık alınıyor.