kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sağlıklı ve güzel bacaklara giden 5 yol

13.12.2007
Bacaklarınızın güzel olduğu kadar sağlıklı olması da çok önemlidir. Yaşam boyu sizi taşıyan bacaklarınızda, herhangi bir sorunla karşılaşmamak için her gün bol bol su için ve mutlaka hareket edin..
Sık sık yürüyün
Hareketsiz kalmayın ve uzun süre ayakta beklemeyin. Sürekli ayakta ya da masa başında çalışan kişilerin bacaklarında uyuşma, karıncalanma, kramp, çabuk yorulma, ağrı ve şişlik gibi şikayetler çok fazla görülüyor. Bu da yaşam kalitesini bozar. Bunun için sabahları 30 dakikalık tempolu yürüyüş yapın. Bu; bacak dokuları arasında dolaşan kan ve lenf sıvılarını hareketlendirir. Dolaşımı güçlendirilmiş bacaklarda yorgunluk görülmediği gibi, selülit ve yağlanma gibi problemler de en aza iner. Egzersiz yaparken ise, ağırlık çalışması yerine, bacaklara fazla yüklenmeden esneme hareketleri yapın. Haftada birkaç defa bir saat yüzmek de bacak sağlığı ve güzelliği için çok faydalıdır.

Vitamin desteği
Dokulardaki biyolojik fonksiyonlar daha sağlıklı gerçekleşirse, dolaşım sistemi de sağlıklı çalışır. Dokuların sağlıklı çalışması içinse, vücuda giren veya vücutta oluşan zararlı maddelerin yok edilmesi gerekir. Bunun için; A, E ve C vitaminleri ile selenyum, çinko ve beta karoten desteği almalısınız.

Akıllı yemek seçimi
*
Tatlandırıcı, renklendirici ve yapay şekerli her tür gıdadan kaçının.
* Margarin, katı yağlar ve hazır gıdalardaki yağlar selülit dostudur.
* Unlu ve buğday kökenli gıdalar, hareketsiz kalındığında yağ olarak depolanır. Hayvansal ve yemeklik yağları da kullanmamaya özen gösterin.
* Muz, mango ve üzüm gibi meyveler, bol şeker içerdiklerinden selülit gelişimine yol açar.
* Kuruyemişler de yağlıdır ve az tüketilmesi gerekir.
* Alkol, günde bir kadehle sınırlandırılmalıdır.
* Tatlı olmayan çok renkli meyveleri tercih edin.
* Yeşil renkli sebzeleri bol tüketin.
* Günde en az bir kere balık, et, soya, tavuk veya baklagillerden yiyin.

Giysilere dikkat edin
Dar giysilerden uzak durun. Diz altı ve diz üstü giyilen çorapların lastikleri, geniş bant şeklinde olmalı. Dokuların hava almasını engelleyen sentetik giysiler yerine pamuklu ve rahat giysiler giyin. Bol ışıklı mevsimlerde ise daha çok açık renkli giysileri tercih edin.

Bol su için
Herkesin günde 3-4 litre sıvı alması gerekir. Bu miktarı biraz artırırsanız; vücudunuzdaki toksinleri ve dokuların sağlıklı çalışmasını engelleyen tüm maddeleri uzaklaştırabilirsiniz. Bol su; şişmanlık ve selülite neden olan lenf sisteminin daha iyi çalışmasını da sağlar.
Haberin fotoğrafları