kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AB'yi bıktırdı

ANKA
FT Deutschland gazetesi, Türkiye'nin iki yeni müzakere başlığı metninden "katılım" ifadesini çıkarttıran Sarkozy'nin birliği yönetiyormuş gibi davrandığını, AB başkentlerinde "bıkkınlıkla karşılandığını" yazdı..
Göreve geldiği günden itibaren Türkiye için "imtiyazlı ortaklık" ifadesini dilinden düşürmeyen Fransa Cumhurbaşkanı dikkatleri ve şimşekleri yine üzerine çekti. İki gün önceki Avrupa Birliği (AB) zirvesinde hazırlanan sonuç bildirgesinde Türkiye'yi ilgilendiren bölümden "katılım" ve üyelik" ifadelerini çıkarttıran Nicolas Sarkozy'ye Alman basını fena çattı. Financial Times Deutschland gazetesi Sarkozy için şöyle yazdı: "Avrupa'yı yönetiyormuş gibi davranıyor. Son olarak Türkiye'nin AB üyeliğinde rota değişikliği sağladı. Göreve geldiğinden bu yana sadece Fransa'yı değil Avrupa'yı da yönetiyormuş gibi hareket ediyor..."

'YORULUP GERİ ÇEKİLİR'
Belçika'nın başkenti Brüksel'deki AB zirvesinde Fransız liderin etkinliği, her fotoğraf karesinde bir AB lideriyle oldukça samimi halde şakalaşırken yer almasından da kendini belli etti. FT Deutschland gazetesi, Fransız liderin yerinde duramaz tavırlarının, sayısız fikir ve girişimlerinin AB başkentlerinde memnuniyetsizlikle karşılandığını belirtti. Gazete "Merkel (Almanya Başbakanı Angela) ve diğer AB liderleri bir süre sona sonra Sarkozy'nin yorulacağını ve geri çekileceğini ümit ediyor" dedi. Ancak "bütün işaretlerin Fransız liderin önümüzdeki yıllarda daha da etkili olacağını gösterdiğini" belirtti. Gazete haberinde şöyle yazdı:

'RAKİPLERİ GÜÇŞÜZLEŞTİ'
"Fransız lider Avrupa'nın ekonomi ve dış politikalarına yönelik çok sayıda girişimde bulunuyor. Bir de Avrupa'nın en tartışmalı konusu Türkiye'nin üyeliğinde rota değişikliği sağladı. 70 milyonluk Müslüman ülkenin AB'ye girmesine açık şekilde karşı. Avrupa'daki rakiplerinden çekinmesi için de bir neden yok. Çünkü Merkel'in koalisyonu gerginlik nedeniyle Avrupa içinde giderek güçsüzleşiyor. İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un da Avrupa'daki yetkileri azaldı. Yani Sarkozy için en büyük tehlike yeni Sarkozy'nin kendisi..."