kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Jerry Seinfeld'in senaryosunu da yazdığı Arı Filmi'ni Pulitzer ödüllü bilim adamı Bert Hölldobler, işçi arıları dişi değil erkek gösterdiği gerekçesiyle eleştirdi.

Espri Seinfeld'den, Arı Filmi Spielberg'den

Kaya GENÇ
Arı Filmi'nin fikir babalığını ve seslendirmesini yapan Jerry Seinfeld, 1998'de biten efsanevi Seinfeld dizisinden bu yana ortalıkta görünmüyordu. Ama bir gün bir espri yaptı, espri Steven Spielberg'ün kulağına gitti ve olaylar gelişti.....
Jerry Seinfeld'in ismine de görüntüsüne de uzun zamandır hasret kalmıştık. 1989'dan 1998'e dek devam eden Seinfeld dizisinde her hafta (hayali olsa da) evine konuk olduğumuz Jerry Seinfeld, televizyon tarihinin en iyi komedi dizilerinden birini yarattıktan sonra, bir sihirbaz gibi, aniden ortadan kaybolmuştu. Meraklıları, 1998'de diziyi bitirip çıktığı I'm Telling You for the Last Time (Son Defa Söylüyorum Size) komedi turnesinin internette dolaşan bir buçuk saatlik videosunu buldular. 2002'de Amerika'da gösterilen Comedian'da ise, Seinfeld'in dizi sonrası yaşantısına tanıklık etme fırsatı bulduk. Orny Adams isimli genç ve komedyenliğin henüz emekleme aşamasında olan bir adamın; sahne gösterileri ve büyük usta Seinfeld'le tanışıp komedi sanatının inceliklerini öğrenmeye çalışması üzerine bir belgeseldi bu.

YILDA 60 MİLYON DOLAR
Türkiye'de gösterim imkânı bulmayan Comedian'da Seinfeld, televizyonun sağladığı büyük ünden sonra köklerine dönen bir sanatçı görüntüsü çiziyordu. Sahnede yarım saatlik bir gösteride arka arkaya iyi esprileri patlatabilmek için komedyenlerin nasıl sancılı bir süreç yaşadıklarını gösteren bu yapımın yarattığı etki, New York'ta bir kaç sinemada ve DVD'si çıktığında ilgi gördüyse de, Seinfeld'in eski ünüyle karşılaştırılamayacak kadar küçüktü. Mayıs 1998'de, son bölümünün gösterildiği hafta, Jerry Seinfeld Amerika'nın en önemli iki haftalık dergisinden biri olan TIME'a kapak olmuş, Seinfeld'ın sona erişi popüler kültürde bir dönemin bitişi olarak değerlendirilmişti. Forbes dergisine göre dizinin ekranlara veda ettiği yıl Jerry Seinfeld 267 milyon dolar para kazanmıştı. Hâlâ dünyanın her tarafında tekrar bölümleri gösterilen Seinfeld'in getirdiği gelir de hiç yabana atılacak gibi değil: 2006'da Seinfeld dizi tekrarlarından tam 60 milyon dolar kazandı. Ancak aynı yılın sonunda, Seinfeld kendini çok zor bir durumda bulacaktı. Seinfeld dizisinde gelmiş geçmiş en tuhaf komedi karakterlerinden Kramer'ı canlandıran Michael Richards, 2006 kasım ayında Los Angeles'taki Laugh Factory isimli komedi kulübünde sahneye çıktı. Sahnede işler yolunda gitmiyordu, çünkü Kramer rolünde her hareketine gülmeye alıştığımız Richards'ın esprileri tatsızdı; bol küfürlü bir tiradın ardından seyirciler arasında bulunan iki siyahi seyirci, yüksek sesle Richards'a hiç de komik olmadığını söylediler. Bunun üzerine Richards, görüntüleri TMZ.com internet sitesinde yayınlanan bir nevi transa girerek "Kessenize sesinizi! 50 sene önce olsa k.çınıza bir çatal sokup sizi baş aşağı çevirirdik," dedi. Gösterisini bozduğunu düşündüğü siyahi seyircilere doğru yürüyerek: "Dırdır etmeye devam edin bakalım, şimdi aniden cesaretiniz yerine mi geldi o... çocukları. Atın bu herifi dışarı," diye bağırdı ve Amerikan kültürünün en yasaklı kelimesini kullanarak seyircisine seslendi: "He's a nigger!" ("O bir zenci!"). Olayın ortaya çıkışıyla aynı günlerde David Letterman'ın ülkemizde de gösterilen programına katılan Jerry Seinfeld, öncelikle eski çalışma arkadaşının davranışı için özür diledi, sonra da canlı yayınla programa bağlanan ve gazetelerin kariyerinin bu olayla bittiğini yazdıkları Richards'ın bütün dünyadan özür dileyişini suratında ciddi bir ifadeyle seyretti.

ŞAKA GERÇEK OLDU
Tüm bu olaylar yaşanırken Seinfeld üç yıl önce ortaya attığı bir fikrin nasıl da dev bir filme dönüştüğüne tanıklık ediyordu. 2002'de bir akşam yemeği davetinde Jerry konuklarına şöyle bir espri yapmıştı: "Neden kimse arılar (bees) hakkında bir film yapıp adını (İngilizce okunuşu hem ikinci sınıf film, hem de arı filmi anlamına gelen) B-movie koymuyor?" Ünlü komedyenin konuklarından biri, yemekte duyduğu bu espriyi DreamWorks stüdyosunun kurucusu Steven Spielberg'e aktardı. Şakaya bayılan Spielberg de hemen yöneticileri yanına çağırıp onlara bu fikri hayata geçirmeleri için emir verdi. "Esprim onu çok heyecanlandırdı, ben teklifini kabul edene kadar da geri adım atmadı. Ama ortada film falan yoktu," diyen Seinfeld, itiraf ediyor: "Bir şeyler uydurarak filmi benim yaratmam gerekiyordu. Üç boyutlu bilgisayar karakterlerinden komedi yaratmak da, benim için yepyeni bir şeydi. Sonuçta Seinfeld hem filmin senaryosunu yazdı, hem de bu yılın en büyük sürprizi olan yapımda seslendirme yaptı. Ama heyecanlanmayın: Bu filmin heyecanı bitince Seinfeld'in yeni bir diziyle ekranlara dönmek gibi bir planı yok.
Haberin fotoğrafları