kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

221 esnetiliyor, itirafçılık kalkıyor

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla gündeme gelen "dağdaki PKK'lıların indirilmesine dönük" çalışma çerçevesinde AKP, TCK'nın 221. maddesi üzerinde teknik bir çalışma başlattı.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'in Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı "bir çalışma yürütüyoruz" açıklamasının ardından AKP'deki sürdürülen teknik hazırlık da şekillendi. TCK'nın 221. maddesinde yapılacak esneklik, suça karışmış veya karışmamış olan ancak kendi isteğiyle teslim olan PKK'lıları kapsıyor. Yeni düzenlemeyle maddedeki bilgi verme koşulu daraltılarak kendiliğinden teslim olan teröristin "itirafçı" damgasından kurtarılması, böylece dağdan inen terörist sayısının artırılması hedefleniyor.

Yapılan düzenlemede İmralı'da bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın yararlanacağı bir hükme veya düzeltmeye yer verilmemesine büyük özen ve titizlik gösterilirken, örgüt yöneticilerine de ceza görmemek için bilgi verme zorunluluğunun kaldırılması gibi bir esneklik getiriliyor.

Yeni düzenleme, nitelikli bilgi veren teröristin tanık koruma programından yararlanmasını öngörüyor. Edinilen bilgiye göre, bu maddeden yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik hükümlerinde de değişikliğe gidilerek bilginin niteliğine göre mali destekten yeni bir yaşam kurmaya kadar pekçok farklı imkan sağlanacak. Tanık koruma düzenlemesinde de bu paralelde gerekli düzenlemeler yapılacak.

İŞTE MADDENİN ESNEK HALİ

Yürütülen çalışmalar sonucunda yazılan taslak metin 221. maddeyi örgütten ayrılanlara af olarak nitelenecek düzenlemeler içeriyor. ANKA'nın edindiği bilgilere göre hazırlanan taslakta yer alan yenilik ve değişiklikler şöyle:

Yeni düzenlemeyle kendiliğinden teslim olması halinde suç işlememiş örgüt kurucu ve yöneticisiyle, suça karışmamış örgüt üyesi arasında fark kalmıyor.

TCK'nın 221. maddesinin birinci fıkrasında, suça karışmayan örgüt kurucu ve yöneticilerinin hiçbir ceza almamaları için, örgütle ilgili "bilgi vermeleri" zorunluluğu bulunuyor. Ancak, yeni "esnetme" çalışmalarıyla bu bilgi verme zorunluluğunun kaldırılması öngörülüyor. Buna göre; örgüt kurma suçu nedeniyle soruşturmaya başlanmadan ve suça karışmamış örgüt kurucu ve yöneticileri herhangi "bilgi vermeseler de" ceza almaktan kurtulabilecekler. Böylece örgüt kurucu ve yöneticileriyle, aynı maddenin ikinci fıkrasında yeralan kendiliğinden teslim olan suç işlememiş örgüt üyesi arasında fark kalmayacak.

Maddenin dördüncü fıkrasında düzenlenen örgüt kurucu ve yöneticisinin bilgi vermesi halinde ceza almayacağı hükmü genişletiliyor. Aynı fıkrada örgüt kurucu ve yöneticisinin yakalanmasından sonra bilgi vermesi halinde cezasının üçte birden dörtte üçe kadar indirim yapacağı hükmü de "ceza hükmolunamaz" şeklinde değiştiriliyor. Bu kişiler, verdikleri bilginin niteliğine göre tanık koruma programına alınacak, yeni hayat kurmaya kadar farklı imkanlardan yararlanmaları sağlanacak.

221 EKONOMİK PAKETLE DESTEKLENECEK


Bu tartışmalar sürerken Başbakan Erdoğan'ın önceki gün MYK toplantısındaki değerlendirmeleri çerçevesinde 221'in hukuki olarak esnetilmesi yanında ekonomik boyutla genişletilmesi de parti yönetiminin gündemine geldi. Buna göre 221 eksenli eve dönüş yasasından yararlanacak olanlara ekonomik destek sağlanacak. Ev, iş, para, işyeri kurma hakkı gibi imkanlarla eve dönüşün özendirilmesi planlanıyor.

(ANKA)