kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kor gibi parlayan kedi klonlandı

Yeni Haber
Güney Koreli bilim adamları, ultraviyole ışınlarına maruz kaldıklarında kor gibi parlayan Ankara kedisi kopyaladı. Güney Kore Bilim ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, kedilerin parlamasını sağlayan kırmızı floresan proteini üreten bir gen zerk edilerek klonlanan 3 Ankara kedisi, Ocak ve Şubat aylarında doğdu, ancak aralarından biri öldü.

Gyeongsang Milli Üniversitesi ile Sunchon Milli Üniversitesinden bilim adamları, kediden aldıkları deri hücrelerine floresan genini zerk etti ve daha sonra genetik değişime uğratılmış bu hücreleri yumurtayla dölledi.

Bu çalışmanın, kopyalama sürecinde başka genlerin de zerk edilebilmesinin ve yeni tedavi yöntemleri bulunması için genetik hastalığı olan laboratuvar kedileri yetiştirilmesinin yolunu açabileceği belirtildi.

Gyeonsang Üniversitesinden Kong İl-keun, kedilerin insanlarınkine benzer genlere sahip olduklarını hatırlatarak, "Genetik hastalıklara karşı yeni tedaviler geliştirmek için genetik değişikliğe uğratılmış kediler yetiştirebiliriz" dedi. Japonya'daki Kinki Üniversitesinden Keitaro Kato da, ileride kalıtsal hastalıkları bulunan insanların tedavisini sağlama yolunu açması halinde, bu araştırmanın çok önemli sayılabileceğini kaydetti.