kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

The Economist: Türk ekonomisi kırılgan

Yeni Haber
Türk ekonomisinin "iyi" gitmekle birlikte "kırılgan" olduğu uyarısı yapıldı. The Economist dergisi, son dönemde büyümenin yavaşladığına dikkat çekerken, IMF programı konusunda henüz bir karar verilmediğine de işaret etti.

The Economist dergisi, son sayısında Türk ekonomisini değerlendirirken Devlet Bakanı Mehmet Şimsek'le ilgili değerlendirmelere de yer verdi. "Türk ekonomisi iyi gidiyor ancak kırılgandır" diyen The Economist, 2001 yılında 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer dönemin başkananı Bülent Ecevet'e Anayasa kitapçığı fırlattığında Türk ekonomisinde savaştan sonraki en büyük krizin tetiklendiğini anımsattı.

Türkiye'nin, bu yıl bir dizi siyasi kargaşa yaşamasına rağmen, 2001 yılının aksine tüm bu türbulanslar sırasında piyasaların bundan pek de etkilenmediğini kaydetti. Dergi, AKP'nin IMF reformlarına bağlı kalmasının etkisiyle Türk ekonomisinin eskiye göre çok daha sağlıklı olduğunu da belirterek 2002 yılından bu yana büyüme, enflasyon ve doğrudan yabancı sermaye alanlarındaki performansa dikkat çekti.

"IMF PROGRAMI KONUSUNDA HENÜZ KARAR YOK"

Buna karşın, güçlü ekonomik performansın süreceği garantisi bulunmadığını vurgulayan dergi, son dönemde Türkiye ekonomisinde büyümedeki yavaşlamanın yanında küresel kaygılara dikkat çektikten sonra "Büyük bir cari açığı olan Türkiye özellikle kırılgandır. Gerçekleşmesi olasılığı yatırımcı güveni için bir çapa oluşturan AB üyelik müzakereleri, ekşidi. IMF programı da gelecek Mayıs ayında sona eriyor ve hükümet yineleyip yineleşeceği konusunda henüz karar vermedi" değerlendirmesinde bulundu.

İngiliz dergisi, cari açığı yükselen enerji faturasının kabarttığını belirterek şöyle devam etti:
"İmalatçıların daha yüksek katma değeri olan mallara yönelttikçe daha pahalı girdilere ihtiyaçları oluyor. Aşırı değerli bir Türk lirası eklenince bütün bunlar, ithalat faturasını artırdı. Önceki yıllarda açık, ekonomiyi daha kırılgan kılarak sıcak para ile finanse ediliyordu. Şimdi ise, açığın üçte ikisine yakın bir bölümü, bu yıl 22 milyar dolara ulaşabilecek doğrudan yabancı sermaye ile karşılanıyor."

Otoyolların özelleştirilmesi ve yeni enerji dağıtım ağlarına ilişkin planlar sayesinde yabancı sermayenin gelecek yıl 30 milyar dolara çıkabileceği görüşlerine de yer veren dergi, Türk bankalarının da çekici göründüğünü de kaydetti.

MEHMET ŞİMŞEK'İN PORTRESİ

The Economist, haberinin önemli bir bölümünü de Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e ayırdı. Dergi, hem Şimşek'in açıklamalarına yer verdi hem de portresini çizdi. Merrill Lynch'den transfer edildiği belirtilen Şimşek'in "Piyasalar, dış çapaları sever" sözlerine dikkat çeken The Economist, Şimşek'in Türkiye'nin dış şoklara bağışıklığının olmadığını kabul ettiğini yazdı.

Buna karşın, Şimşek'in ufukta bir kriz görmediğini kaydeden dergi, Şimşek'in "başlıca işinin hükümetin reforma olan bağlılığı için test oluşturan sosyal güvenlik reformunun geçmesini sağlamak olduğunu öne sürdü.

İngiliz dergisi, bu çerçevede Şimşek'in Türkiye'de ücretlerin yüksek olduğunu söyleyerek bir fırtına yarattığını anımsatarak "Sayın Şimşek'in gerekeni yapmak için iradesi ve zekasının olduğuna pek kuşku yok" ifadesini kullandı.

"ŞAKİRA HAYRANI"

Buna karşın bazı siyasi gözlemcilerin 40 yaşındaki Şimşek'in yeterli etkinliğe sahip olmamasından kaygı duyduklarını belirten dergi, "Selefi, şimdiki Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın aksine AKP siyasetinde yenidir. Onun hızlı yükselişi, parti içerisinde biraz kıskançlık yarattı" yorumunu yaptı.

The Economist, Şimşek'in, sadece Amerikan eşi olan bir yatırım bankacısı olarak değil aynı zamanda altı yaşına kadar Türkçe öğrenmeyen, çok yoksul bir aile çocuğu olarak hükümette farklı bir şahsiyet oluşturduğunu belirtti.

BÜTÇE İÇİN "TRANSPARAN" DEDİ, BAKANLARI GÜLDÜRDÜ

Dergi, Şimşek'in İngilizce konuşurken kendisini daha rahat hissettiğini kendisinin de kabul ettiğine dikkat çekerken "Şakira'nın büyük bir hayranıdır ve bir süre önce yapılan bir bakanlar kurulu toplantısı sırasında bütçeden söz ederken içi görünen anlamına gelen transparan kelimesini yanlış kullanarak gülümsemelere yol açtı" diye yazdı.

Buna karşın, Şimşek'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın güvenine tam sahip olduğunu vurgulayan dergi, kararları Erdoğan'ın verdiğine de dikkat çektikten sonra ancak ekonominin daha da yavaşlaması ve yabancı yatırımcıların korkması halinde bundan Şimşek'in sorumlu tutulmasından kaygı duyulduğunu belirtti.

(ANKA)