kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rektörlerden YÖK Başkanı'na "türban" tavrı

Yeni Haber
İlk demecinde "üniversitelerde yasakların kaldırılacağını" söyleyen YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan, YÖK'te bugün ilk kez Rektörler Komitesi'ne başkanlık yaptı. Toplantı çıkışında rektörler yaptıkları açıklamalar ile türban yasağı konusundaki kararlılıklarını vurguladılar.

Rektörler Komitesi yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Ziya Özcan Başkanlığı'nda Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Prof.Dr. Özcan, basına kapalı olarak saat 9.30'da başlayan toplantıda 15 dakika kaldı. Prof. Dr. Özcan'ın toplantıda 15 dakika kalması rektörler tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Prof.Dr. Özcan, toplantıda üniversitelerin rektörleriyle tanıştı, akademik kariyeri ve çalışmalarıyla ilgili rektörlere kısa bilgi verdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, toplantı çıkışında gazetecilerin soruları üzerine, "İstediğiniz kadar bilgiyi daha sonra vereceğim" diyerek kültür merkezinden ayrıldı.

Rektörler Komitesi toplantısının ardından Akdeniz Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Mustafa Akaydın başkanlığında, rektörler ve üniversitelerin temsilcilerinden oluşan Üniversitelerarası Kurul toplandı.
ÜAK toplantısı öncesinde, gazetecilerin Rektörler Komitesi toplantısına ilişkin sorularını yanıtlayan rektörler türban yasağı konusundaki kararlılıklarını vurguladılar.

REKTÖRLERİN TÜRBAN AÇIKLAMALARI

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, türban yasağı konusunda, "yasalar değişmediği müddetçe" yasağı uygulayacaklarını belirterek, "Sonuçta biz devlet memuruyuz, kamu görevlisiyiz. Yasaları uyguluyoruz" dedi.

Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın ise türban yasağına ilişkin soruya, gündemlerinde bu konunun olmadığını kaydederek, "Gündeme geldiği zaman tavrımızın ne olacağını daha önce beyan etmiştik" dedi.
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç ise, türbana ilişkin sorulara karşılık, üniversitelerde herhangi bir şeyin uygulanmasının yasalarla belirlendiğini vurguladı. Yamaç, kişisel uygulamaların söz konusu olamayacağını belirterek, "Sadece üniversiteler değil, tüm kamu kurumları yasaların çizdiği yolda hareket eder" diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras da, türban yasağına ilişkin bir konunun toplantıda gündeme gelmediğini söyleyerek, "Bizim üniversitemizin tavrı bu konuda açıktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün yasalarını, mahkemelerin kararlarını sonuna kadar uygularız. Ben Sayın Başkanın açıklamasında türban yasağını kastettiğini zannetmiyorum. Çünkü bu kadar açık yargı kararları AİHM kararları başta olmak üzere, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay kararları olmasına rağmen böyle bir şey söyleyeceğini zannetmiyorum. Ne kastettiğini bilemiyoruz şu anda. Zamanla açıklayacaktır" dedi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ise, türban yasağını kaldırmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini ifade ederek, "Türkiye eğer bir hukuk devletiyse, ulema devleti değilse bu kararlar hepimizi bağlar" diye konuştu.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut da, üniversitelerde yasakların kalkmasında fayda olacağını, ancak burada türban kastediliyorsa bu konunun hassas ve tehlikeli bir konu olacağını kaydetti. Akbulut, türbanın serbest bırakılmasının YÖK Başkanı'nın kişisel yetkisinde olmadığını belirterek, bu konunun risk yarattığını vurguladı.

(ANKA)