kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şemdinli Davası'nda 3 sanık serbest

Yeni Haber
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen olaylarla ilgili, Van Askeri Mahkemesinde görülen davada, sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş tahliye edildi.

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Van Askeri Mahkemesinde bugün başlayan davanın birinci oturumunda, müdahil avukatlarının görevsizlik kararı verilmesi yönündeki talebi, duruşmanın ikinci oturumunda reddedildi.

Mahkeme heyeti, duruşmanın ikinci oturumunda, sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş'in savunmalarını dinledi.

Yaklaşık 5 saat süren duruşmada, mahkeme heyeti 15 dakika ara verdi. Daha sonra devam eden duruşmada, mahkeme heyeti, sanıkların delilleri karartma ihtimali ve kaçma şüphelerinin bulunmaması, TSK'da görevli olmaları nedeniyle tutuksuz yargılanmalarına karar verdi.Duruşma, 14 Mart 2008 tarihine ertelendi.

DAVA YARGITAYDA BOZULMUŞTU

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen patlamayla ilgili Van 3. Ağır Mahkemesinde 19 Haziran 2006 tarihinde görülen davada, tutuklu sanıklar astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında, ''adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs'' suçlarından 39 yıl, 5 ay, 10'ar gün hapis cezası verilmişti.

Sanık avukatlarının, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007'de tamamlayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'i ''Adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs'' suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapse mahkum eden kararının, usul yönünden bozulmasını ve mahkemenin davaya bakmakla yükümlü olmadığını kararlaştırmıştı.

Dava, 13 Haziran 2007 tarihinde yeniden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanmış, 14 Eylül 2007'de görülen davada, mahkeme heyeti görevsizlik kararı vererek, dosyayı Askeri Mahkemeye göndermişti.

MÜDAHİL AVUKATLAR DURUŞMADAN ÇEKİLDİLER

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen olaylarla ilgili Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesinde başlayan davanın ilk duruşmasında, müdahil avukatlar duruşmadan çekildiler.

Müdahil avukatlar adına mahkeme dışında gazetecilere açıklama yapan Avukat Ayhan Çabuk, duruşmayı, davanın ilk duruşmasında meydana gelen gelişmeler nedeniyle terk ettiklerini söyledi.

Mahkemenin kendisini görevli kabul ederek, kendilerini asla içinde olamayacakları bir hukuk ve gerçek dışı alana çağırdığını öne süren Çabuk, bu alanın figüranları olmayı reddettiklerini kaydetti.

Dava sürecinde yaşananları anımsatan Çabuk, yaşanan olaylar zincirinin, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın sözlerinden bağımsız olduğuna inanmanın gereksiz bir iyimserlik olduğunu belirtti.

Bu koşular altında mahkemenin, korktukları ve bekledikleri tutumu takınarak hukuksal yükümlülüklerini göz ardı ettiğini öne süren Çabuk, şöyle konuştu:

''Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, hiçbir şekilde bu davanın görevli mahkemesi değildir. Bugün verilmiş karar, hukuk ve tarih karşısında yok hükmündedir. Biz müdahil vekilleri olarak bugünden itibaren artık hukukun referans kabul edilmediğine inandığımız yargılama sürecine dahil olmayacağız. Bu sürecin sanıkların, serbest
bırakılması veya aklanması yönünde ilerleyeceğinden koktuğumuz niyet ve çabalara ortak olmayacağız. Dava konusunda gerçekten görevli olan mahkemenin vermiş olduğu hüküm halkın vicdanında yerini bulmuştur. Kendisini askeri nedenlerle görevli addeden hiç bir mahkeme bu gerçeği değiştiremeyecektir.''

Avukat Ayhan Çabuk, gazetecilerin, bundan sonra nasıl davranacaklarına dair sorusuna ise müdahil vekilliğinden çekilmediklerini, duruşmadan çekildiklerini belirterek, ileriki süreçte duruşmaları takip edip etmeme konusunu ayrıca değerlendireceklerini, ancak şu anda kendilerinde oluşan kanaatin, artık bundan sonraki süreçte duruşmaları takip etmeme şeklinde olduğunu kaydetti.

Şemdinli davası sanıklarından Astsubay Ali Kaya, ''Bu olaydan sonra yakalanan bazı terör örgütü üyeleri, olayın (Abbas) kod adlı terör örgütü üyesi Duran Kalkan tarafından organize edildiğini beyan etmişlerdir'' dedi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen olaylarla ilgili Van 3. Ağır Ceza Mahkemesince ''Adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs'' suçlarından 39 yıl, 5 ay, 10'ar gün hapis cezasına çarptırılan sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş, Van Askeri Mahkemesindeki ilk duruşmanın ikinci bölümünde savunmalarını yaptı. Sanık Astsubay Ali Kaya, olay gününe ilişkin Hakim Yarbay Yücel Savrul'un sorularını yanıtladı.

Kaya, 9 Kasım 2005 tarihinde Şemdinli'de meydana gelen olayın, terör örgütü PKK üyeleri tarafından yapıldığını savunarak, şunları söyledi:''Bu olaydan sonra yakalanan bazı terör örgütü PKK üyeleri de olayın, (Abbas) kod adlı terör örgütü üyesi Duran Kalkan tarafından organize edildiğini belirtmişlerdir. Yakalanan bu teröristler, bu işin terör örgütü tarafından yapılarak Jandarma Komutanlığı elamanlarının üzerine atılmasının da, organize edildiğini beyan etmişlerdir.''

''DEFTERDE BAZI İSİMLERİN ALTINDAKİ ÇARPI İŞARETLERİ''

Sanık Astsubay Özcan İldeniz de Savcı Yarbay Hakan İleri'nin, ''Olay günü bulunduğunuz araçta ele geçirilen defterde bazı isimlerin altında çarpı işaretleri var. Bu çarpı işaretleri anlama geliyor? Neden bu çarpı işaretlerini koydunuz'' şeklindeki sorusuna şu cevabı verdi: ''İstihbarat faaliyetlerinde Şemdinli sorumlusuydum. Bu bölgedeki çalışmalarımda (Sabri) kod adlı Ali Kısıkyol, örgütün dağ sorumlusuydu. Seferi Yılmaz da örgütün şehir sorumlusu idi. Seferi Yılmaz örgüt içinde (Hacı) kod adı ile tanınır. Bu nedenle takibe aldığım Seferi Yılmaz ile terör örgütünün dağ kadrosuyla telefon görüşmesi yapanları ve DTP'nin kuruluşunda yer alanların altına çarpı işareti koydum.''

Diğer sanık Veysel Ateş'in de dinlenmesinin ardından sanık avukatları söz aldılar. Avukatlar,olaya ilişkin Van Cumhuriyet Savcısının hazırladığı iddianamenin ''sakat olduğunu'' savundular. Dava konusu olayın ''tuzak olduğunu'' öne süren sanık avukatları, 9 Kasım 2005 günü, Şemdinli'de askerlerin bulunduğu aracın, terör örgütü üyelerince gasp edildiğini ifade ettiler. Avukatlar, aracın içinde bulunan Alman yapımı el bombalarının da bu sırada araca konulduğunu söylediler.

Askeri Savcı Yarbay Hakan İleri, tutuklu geçecek sürenin, CMK'nın 102. Maddesinde en fazla 2 yıl olarak belirlendiğini ifade ederek ''sanıkların tutukluk sürelerinin 2 yılı geçmesi, bu aşamada delilleri yok etme, gizleme ve değiştirme imkanları bulunmadığı, kaçma şüphelerinin olmadığı, tanık ya da mağdurlar üzerinde baskı kurmalarının söz konusu olamayacağı'' gerekçesiyle sanıkların tahliyelerini talep etti.

Duruşmaya 15 dakika ara veren mahkeme heyeti, sanıkların delilleri karartma ihtimalinin bulunmaması, '2 sanığın TSK mensubu olması' ve CMK'nın 102. maddesi gereği tutukluluk süresinin 2 yılı geçmesi nedeniyle tahliyelerini kararlaştırdı.Mahkeme heyeti, duruşmayı 14 Mart 2008 tarihine erteledi.

DAVA YARGITAYDA BOZULMUŞTU

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen patlamayla ilgili Van 3. Ağır Mahkemesinde 19 Haziran 2006 tarihinde görülen davada, tutuklu sanıklar Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında, ''adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs'' suçlarından 39 yıl, 5 ay, 10'ar gün hapis cezası verilmişti.

Sanık avukatlarının, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007'de tamamlayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, sanık astsubaylar Kaya ve İldeniz'i ''Adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs'' suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapse mahkum eden kararının, usul yönünden bozulmasını kararlaştırmıştı. 13 Haziran 2007 tarihinde yeniden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan davanın 14 Eylül 2007'deki duruşmasında, mahkeme heyeti görevsizlik kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesine göndermişti.

AJANSLAR