kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sezen Aksu şarkılarının Kare As'ı

23.11.2007
1976'da Olmaz Olsun/Seni Gibi Vurdumduymaz 45'liğiyle çıkış yaptı. Bundan sonra tam 21 albüm çıkardı. Birkaç nesil onun şarkılarıyla âşık oldu. Şimdi Kaybolmayan Yıllar Arşiv Serisi'yle tüm unutulmaz şarkılarını topluyor. Sezen Aksu'nun dinleyicilerinden, dostlarından ve eleştirmenlerden oluşan jürimiz, Minik Serçe'nin en iyilerini seçti..
Kaybolan Yıllar
(Aldığı oy: 4)* * * *
Sezen Aksu'nun 1977 yılında çıkardığı Kaybolan Yıllar/Neye Yarar adlı 45'liği, Türk pop tarihinin en çok satan plaklarından biri oldu. Şarkının sözü ve bestesi Sezen Aksu'ya ait. Hakan Eren bu şarkının hem söz hem beste olarak her şeyiyle Türk popunun en naif şarkılarından biri olduğu görüşünde: "Örtülü arabesk katılmamış en saf pop şarkılarından." Mert Özmen ise Sezen Aksu şarkıları arasında seçim yapmanın çok zor olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Müziği Sezen'e ait olmayan şarkıları bir yana koyarsam -ki bunların içinde sayısız hit vardır- bence en iyi Sezen şarkılarından biri. Ayrıca 45'lik döneminin ilk büyük hit'i." Mustafa Oğuz ve Uğur Yücel'in favorileri arasında da Kaybolan Yıllar yer alıyor.

Masum Değiliz
(Aldığı oy: 3)* * *
1993 yılında piyasaya çıkan Deli Kızın Türküsü albümünün unutulmaz parçalarından biri de Masum Değiliz oldu. Düzenlemesini Uzay Heparı'nın yaptığı şarkının sözlerini Sezen Aksu, Meral Okay'la birlikte yazmıştı. Pakize Suda'nın favori şarkılarından Masum Değiliz ile ilgili Can Erdoğan şunları söylüyor: "Ezberime aldığım ilk Sezen Aksu şarkısı. İlkokuldayken sınıfta elimde birçok şarkı sözünün bulunduğu kitapçıktan bu şarkıyı seçip okumuştum. O zamandan bugüne arşive sayısız şarkı eklendi ama ilk olan hiçbir zaman aklımdan çıkmadı." Hakan Eren ise bu şarkının her dizesinin başka bir etkileyiciliğe sahip olduğu görüşünde: "Her dinleyişinizde kendinize ait başka şeyleri hissedebileceğiniz hatta içinde kaybolup gözlerinizin dolacağı bir parça."

Bahane
(Aldığı oy: 2)* *
Sezen Aksu'nun 2005 yılında çıkan Bahane adlı albüme adını veren bu şarkının sözleri Yıldırım Türker'e, bestesi Sezen Aksu'ya ait. Naim Dilmener "Yıldırım Türker şiirin şiirini yazmış, Aksu da hakkını vermiş," diyor ve çok etkilendiği bu şarkıyla ilgili şunları söylüyor: "Her seferinde, yürek çarpıntılarıyla dinlenen bir şarkı kalmış geriye. Aksu'nun, Amalia Rodrigues ayarında, hatta daha iyi bir yorumcu olduğunu belgeledi bu şarkı. İnsanın, gözü arkada kalmadan kendini teslim edeceği bir kucak bu." Uğur Yücel de kendisini en çok etkileyen Sezen şarkılarından birinin Bahane olduğunu belirtiyor.

Git
(Aldığı oy: 2)* *
Bir Sezen Aksu-Onno Tunç ortak çalışması olan ve 1986 yılında çıkan Git albümüne adını veren bu şarkı, Sezen'in unutulmazları arasında yer alıyor. Genç jüri üyelerimizden Can Erdoğan bu şarkıyla ilgili, "Her ne kadar sevgiliye 'Git' dese de bir anlık duygu yoğunluğu içerisinde bunu 'Gitme'ye çevirmesi çok etkileyici. Ayrılığa rağmen duyulan özlemi buram buram hissettiriyor," diyor. İlk dördüne Git'i de yerleştiren İzzet Öz ise bu şarkının kendisinde özel bir anısı olduğunu söylüyor ve yalnız olmadığını belirtiyor: "Yıllar boyunca birçok gencin duygu dünyasında yer eden parçalardan biridir."

Eskidendi, Çok Eskiden
(Aldığı oy: 2)* *
Bahane
albümünün dillerde yer eden şarkılarından biri de Eskidendi, Çok Eskiden oldu. Sözlerini Murathan Mungan'ın yazdığı şarkının beste ve düzenlemesi ise Atilla Özdemiroğlu'na ait. Jüri üyelerimizden İzzet Öz, bu şarkıyı müzikal anlamda çok başarılı bulduğunu söylüyor: "Hem sözleriyle hem de müziğiyle insanı derinden etkileyen, duygu seline kaptıran bir şarkı." Diğer jürimiz Pakize Suda da bu şarkının kendisini en çok etkileyen Sezen şarkılarından biri olduğunu belirtiyor.

İstanbul İstanbul Olalı
(Aldığı oy: 2)* *
2002 yılında çıkan Şarkı Söylemek Lazım adlı albümünde yer alan İstanbul İstanbul Olalı, daha sonra Kibariye ve Hüsnü Şenlendirici'nin albümlerinde de yer aldı. Jürimiz Hakan Eren, söz ve bestesi Sezen Aksu'ya ait olan parçanın çok etkileyici bir ayrılık şarkısı olduğunu belirtiyor: "Sezen Aksu'nun içinizde sakladıklarınızı ayaklandıracak derecede etkileyici en damar şarkısıdır." Bu şarkıyı favorileri arasında gösteren diğer jüri üyemiz Pakize Suda, şarkının hikâyesinin etkileyici olduğu görüşünde.

Kıran Kırana
(Aldığı oy: 2)
* *
Şarkı Söylemek Lazım albümünün beğenilen parçalarından biri de Kıran Kırana oldu. Sezen Aksu'nun uzun yıllar vokalistliğini yapan Işın Karaca, "Bu şarkıya tapıyorum. Her şarkıcının portföyünde olması gereken bir şarkı," derken, yine Sezen okulundan geçmiş bir başka sanatçı olan Zeynep Casalini de Sezen Aksu'nun bu şarkısını etkileyici bulduğunu söylüyor. Şarkının sözü ve bestesi Minik Serçe'ye ait.

Küçüğüm
(Aldığı oy: 2)
* *
1993 yılında çıkan Deli Kızın Türküsü adlı albümde yer alan Küçüğüm'ün söz ve müziği Sezen Aksu'ya, düzenlemesi ise Uzay Heparı'ya ait. Hatta şarkıyı Heparı'ya hitaben yazdığı kabul ediliyor. İlk çıktığı günden bu yana birçok gencin dilinde yer eden şarkılardan biri olan Küçüğüm ile ilgili Mert Özmen şunları söylüyor: "Bu şarkı Sezen'in 90'lı yıllarla birlikte içine dönüp, bir tür hesaplaşma şarkıları yazdığı döneminden." İzzet Öz de bu şarkının sözlerinin çok anlamlı olduğu görüşünde.

Her Şeyi Yak
(Aldığı oy: 1) *

Her Şeyi Yak,
1991 yılında piyasaya çıkan Gülümse albümünün unutulmaz parçalarından biri. Sözü ve bestesi kendisine ait olan şarkıyı ilerleyen yıllarda Duman, Adnan Şenses, Ferdi Özbeğen, Sibel Can gibi sanatçılar da yorumladı. Arzu Çağlan şarkıyla ilgili şunları söylüyor: "En ağır arabesk şarkılardan daha arabesk müziği mi, en damar 'öldür' diye bağıran şarkı sözleri mi? Sıkı bir arabesk şarkıdır bu... Duman da söylemiştir, iyice cool olmuştur. Sezen Aksu daha bir buruk söyler. Ayda bir kere gece yarısından sonra mutlaka dinlenmeli."

Sen Ağlama
(Aldığı oy: 1)
*
80'lerin unutulmaz Sezen şarkılarından biri olan Sen Ağlama, sanatçının 1984 yılında çıkan albümüne de adını vermişti. Sözlerini Aysel Gürel ve Sezen Aksu'nun birlikte yazdıkları şarkının bestesi ve düzenlemesi Onno Tunç imzası taşıyor. Takip eden yıllarda Sertab Erener ve Kargo grubunun da yorumlarıyla yeni nesil bu şarkıyı tanıdı. Sen Ağlama jüri üyelerimizden Mustafa Oğuz'un favorileri arasında yer alıyor.

Kaybolan Yıllar
* * * *
Masum Değiliz * * *
Eskidendi, Çok Eskiden * *
Bahane * *

Uğur Yücel (Oyuncu)
Bahane
Denge
Kavaklar
Kaybolan Yıllar


Pakize Suda
(Köşe yazarı)
İstanbul İstanbul Olalı
Keskin Bıçak
Masum Değiliz
Eskidendi, Çok Eskiden

Mustafa Oğuz
(Yapımcı)
Kaybolan Yıllar
Sen Ağlama
Gülümse
Bırak Beni

İzzet Öz (Müzik programı yapımcısı)
En Uzun Gece
Git
Küçüğüm
Eskidendi, Çok Eskiden

Işın Karaca
(Şarkıcı)
Kıran Kırana
Şimal Yıldızı
Doğumgünün Kutlu Olsun Oğlum
Yeter

Zeynep Casalini
(Şarkıcı)
Aşktan Ne Haber
Kıran Kırana
Şarkı Söylemek Lazım
Biliyorsun

Hakan Eren
(Müzik direktörü)
Kaybolan Yıllar
İkinci Bahar
İstanbul İstanbul Olalı
Masum Değiliz

Mert Özmen (Sezen Aksu Şarkılarıyla Büyüyen Kız Çocuğu kitabının yazarı)
Kaybolan Yıllar
Gidiyorum
Küçüğüm
Gidemem

Naim Dilmener
(Müzik eleştirmeni)
Bahane
1945
Yüzünü Dökme Küçük Kız
Kardelen

Arzu Çağlan
(Best FM genel yayın yönetmeni)
Değer mi?
Adı Bende Saklı
Dört Günlük Bir şey
Her Şeyi Yak

Can Erdoğan
(Facebook'taki Sezen Aksu Fan Club grubunun kurucusu)
Alaturka
Masum Değiliz
Geri Dön
Git



DİĞERLERİ
1945 (Sen Ağlama / 1984) Yüzünü Dökme Küçük Kız (Şarkılar Bir Oyundur / 2000) Kardelen (Kardelen / 2005) En Uzun Gece (Ağlamak Güzeldir / 1981) Keskin Bıçak (Deliveren / 2000) Gülümse (Gülümse / 1991) Bırak Beni (Sezen Aksu Söylüyor / 1989) Aşktan Ne Haber (Yaz Bitmeden / 2003) Şarkı Söylemek Lazım (Şarkı Söylemek Lazım / 2002) Biliyorsun (Ağlamak Güzeldir / 1981) Alaturka (Işık Doğudan Yükselir / 1995) Geri Dön (Sen Ağlama / 1984) Değer mi? (Git / 1986) Adı Bende Saklı (Adı Bende Saklı / 1998) Dört Günlük Bir Şey (Sevgilerimle / 1980) Şimal Yıldızı (Adı Bende Saklı / 1998) Doğumgünün Kutlu Olsun Oğlum (Anadilim Aşk / 2001) Yeter (Sen Ağlama / 1984) Denge (Adı Bende Saklı / 1998) Kavaklar (Sezen Aksu 88 / 1988) Gidiyorum (Sezen Aksu Söylüyor / 1989) Gidemem (Kardelen / 2005)
Haberin fotoğrafları